Kronospan SEBEȘ face precizări cu privire la RISCURILE pentru SĂNĂTATE, producția de FORMALDEHIDĂ, respectarea LEGISLAȚIEI

1.Activitatea Kronospan Sebes SA

Kronospan Sebes produce placi de tip PAL, MDF simplu si melaminat, formaldehida, rasini melamino si ureo-formaldehidice lichide si pulbere. Platforma de la Sebes are o istorie de peste 40 de ani in domeniul industriei lemnului si a fost preluata si retehnologizata de Kronospan in anul 2004.Activitatea de productie a Kronospan este reglementata in acest moment de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuita la 01.03.2010 si aflata in curs de revizuire la aceasta data.

ELIT

Kronospan respecta cu strictete aceasta autorizatie. Toate rapoartele de monitorizare realizate pe parcursul anului 2014 de catre societate si laboratoare acreditate sunt la dispozitia publicului pe site-ul companiei.

Modernizarea proceselor de fabricatie a devenit o constanta, atat la facilitatile din Sebes cat si la cele din Brasov, fiind implementate cele mai noi tehnologii in domeniul protectiei mediului. Compania a promovat dezvoltarea tehnologiei UTWS care faciliteaza epurarea cu succes a gazelor reziduale şi reducerea substanţelor mirositoare fără a folosi energie suplimentară. Avantajele tehnologiei moderne, implementata in ambele fabrici Kronospan din Romania, constau in: niveluri minime de emisii de compuşi organici volatili; emisii reduse de substanţe mirositoare; emisii minime de pulberi; reducerea cu 50% a gazelor de ardere; consum de energie pentru procesul uscătorului de numai 10% din cel al sistemelor convenţionale. Kronospan este certificata ISO 14.0001 dar si FSC, certificarea prin care compania promoveaza un management durabil al padurilor De asemenea, echipa de cercetare Kronospan dezvoltă în permanenţă tehnologii noi în domeniul protecţiei mediului, mult avansate celor disponibile. In paralel, au fost adoptate politici de eficientizare in domeniul deseurilor, transportului si resurselor pentru un impact minim asupra mediului. Transformarea industriei placilor pe baza de lemn intr-o industrie durabila reprezinta o componenta importanta a politicii Kronospan, deseurile rezultate din procesele de prelucrare fiind reciclate in parteneriat cu alte societati si transformate in produse sau folosite pentru a genera energie cu zero emisii de carbon.

Kronospan Sebes a declansat revizuirea Autorizatiei Integrate de Mediu in  luna septembrie 2013. Revizuirea autorizatiei integrate de mediu la SC Kronospan Sebes SA a fost solicitata ca urmare a cresterii capacitatii de productie a instalatiei IPPC prin optimizarea proceselor tehnologice.

 In cadrul procedurii de revizuire au fost urmati toti pasii legali necesari si a fost pusa la dispozitia publicului intreaga documentatie care a stat la baza procedurii.

Astfel in cadrul procedurii au fost depuse urmatoarele documente:

  1. Raport de amplasament;
  2. Document privind analiza riscului adaptata situatiei existente pe platforma industriala;
  3. Raport de Securitate;
  4. Plan de Urgenta Interna;
  5. Politica de Prevenire a Accidentelor Majore;
  6. Informatii care trebuie comunicate publicului in cazul pericolelor de accidente majore.

Alte studii realizate:

                – Expertiza Tehnologico-Energetica a Fabricii de Formaldehida de la Kronospan Sebes, realizat de Prof. Univ Dr. Ing. Biris Ioan de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca

Atat studiile cat si acreditarile companiilor care le au realizat sunt la dispozitia publicului. In conformitate cu concluziile acestor studii impactul asupra mediului nu se modifica fata de situatia actuala, existenta.

2.Investitia Kronochem

Kronospan a achizitionat in anul 2004 la Sebeş, impreuna cu intreaga platforma de prelucrare a lemnului, o fabrică de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an, având toate autorizaţiile în conformitate cu legislaţia românească şi UE şi îndeplinind cele mai stricte reglementări de emisii din UE, si a carei capacitate autorizata in acel moment era de 60.000 de tone. Productia de formaldehida actuala de pe platforma de la Sebes este reglementata de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuita la 01.03.2010 si aflala in curs de revizuire la aceasta data.

In conformitate cu prevederile autorizatiei de mediu nr. 29 din 08.01.2001, obtinuta de catre firma Frati la acel moment,  Kronospan a preluat in 2004 si dezvoltat proiectul de baza pentru capacitatea necesara de 60.000 de tone.

Noua investitie este realizata de Divizia Chimica a Kronospan, Kronochem. Kronochem combina toate activitatile chimice ale Kronospan si se situeaza printre cei mai mari producatori de rasini UF din lume, ocupand o pozitie de lider in acest domeniu. Kronochem detine 9 fabrici in tari precum Germania, Anglia, Cehia, Polonia.

In prezent, Kronochem deruleaza investitia Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei, capacitate 60 000 tone/an, exprimat în 100%, pe baza Autorizatiei de Construire nr. 50/21.03.2013 si a Acordului de Mediu SB 19 din 26.10.2012. Pentru obtinerea autorizatiei de construire Kronochem a derulat intreaga procedura legala in vigoare. La dispozitia publicului au fost puse pe site ul ARPM si Kronospan Raportul de impact asupra mediului si Raportul de securitate pentru noua instalatie. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenti, acreditati si trateaza pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricatie, protectia mediului.

Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile îl pot produce în atmosfera din zona de amplasare a noii instalaţii de formaldehidă, a fost realizat studiul „Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD” de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca.

Rezultatele arată că noua instalaţie de formaldehidă are o contribuţie nesemnificativă la poluarea mediului.

Alte studii realizate:

Studiu de evaluare adecvata pentru situl ROSCI 0211 – Podisul Secaselor

Acest studiu a avut ca scop descrierea conditiilor initiale din perimetrul potential afectat de catre investitia propusa precum si a zonelor din imediata vecinatate. Studiul a fost realizat in anul 2011 de SC TEHNOBIOS CONSULTING ALBA SRL, in asociere cu SC HALCROW ROMANIA SRL.

Concluziile studiului:

Influenta  emisiilor cu formaldehida si methanol asupra sitului ROSCI 0211 – Podisul Secaselor, respectiv Rapa Rosie, cumulate cu traficul auto existent in Sebes nu este sesizabila vizual in prezent, starea ecologica a sitului nefiind afectata.

3.Studii realizate in afara procedurii de reglementare

Interesata constant de impactul activitatii sale asupra comunitatii, Kronospan a mai desfasurat o serie de studii cu specialisti reputati in domeniu.

  1. Studiu de evaluare a riscurilor asupra sanatatii in relatie cu activitatile Kronospan

Kronospan a solicitat masurarea imisiilor de formaldehida din comunitate. Facem precizarea ca imisiile de formaldehida pot proveni din surse diferite:

– trafic auto;

– diferite activitati industriale;

– alte surse ocazionale

Punctele de prelevare au fost stabilite in asa fel incat sa acopere in cea mai mare parte orasul Sebes. Au fost selectate 13 puncte de prelevare, 12 in comunitate (strazile Mihail Kogalniceanu, Spicului, Aviator Olteanu, Calarasi, Decebal, Avram Iancu, Lucian Blaga, Aleea Parc, Aleea Lac, Traian, localitatea Lancram) si un punct in incinta Kronochem.

Masuratorile din comunitate au fost efectuate concomitent cu cea din incinta Kronochem, acestea fiind impartite in 4 perioade diferite de prelevare. In fiecare punct masuratorile au fost realizate simultan in interiorul si exteriorul locuintei.

Parametri urmariti au fost PM10, PM2.5 si formaldehida din imisii, aer de interior si formaldehida din probe biologice – urina). Perioada de prelevare a formaldehidei din imisii, aer de interior a fost de 90 minute, iar a pulberilor in suspensie PM10 si PM2,5 de 3-4 minute.

Concluziile studiului:

Concentratiile de formaldehida masurate in imisii simultan in interiorul a 12 locuinte din aria de influenta a obiectivului, in exteriorul acestor locuinte si respectiv in incinta obiectivului, au prezentat cele mai mari valori in interiorul locuintelor, acestea depasind nu numai valorile masurate in exteriorul locuintelor, ci uneori si pe cele masurate in incinta obiectivului. Concentratiile de formaldehida masurate in exterior au fost in limitele stabilite de legislatia in vigoare si nu reprezinta un risc pentru sanatatea populatiei.

 

  1. SINPHONIE

Proiectul Sinphonie este un proiect European dezvoltat in 25 de tari simultan. In ROMANIA au fost selectate 5 LOCATII: Alba, Aiud, Sebes, Unirea, Vintul de Jos. Au fost masurati 18 parametrii de la cei fizici la cei chimici si biologici, inclusiv formaldehida, PM 10 si 2.5 in interior si exterior. La Sebes masuratorile s-au desfasurat la Scoala nr.1, Str. Stefan cel Mare. Concluziile studiului realizat la nivel european sunt urmatoarele:

–              Concentratiile de formaldehida la exterior in Sebes sunt mai mici decat la interior

–              Concentratiile de formaldehida la exterior in Sebes sunt similare, uneori chiar mai mici fata de alte orase europene implicate in proiect

  1. Studiu privind influenta diferentiata asupra mediului a formaldehidei si a noxelor auto cu ajutorul bioindicatorilor (metoda lichenoindicatiei) in zona municipiului Sebes, judetul Alba

Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2012 – decembrie 2013, de SC TEHNOBIOS CONSULTING ALBA SRL, in asociere cu SC ENVIRONMENTAL RESEARCH SRL si PFA EMILIA DUNCA.

Scopul studiului a constat in a stabili influenta diferentiata a formaldehidei si a noxelor auto asupra   mediului si in special, asupra organismelor vegetale, prin utilizarea lichenilor ca biondicatori.

Lichenii au fost depusi in 9 statiuni de control in aeralul municipiului Sebes: 8 perimetrale + 1 industrial (Kronospan), locatiile au fost stabilite prin studiul de dispersie.

Studiul a avut două faze: faza de monitorizare in situ si faza de laborator

Concluziile studiului:

Raportat la total emisii poluanti cu caracter acid, emisia fabricii de formaldehida reprezinta doar 0,015% din totalul acestora.

Principala sursa de emisii polunati cu caracter acid, generatori de ploi acide si de ceata fotochimica o reprezinta traficul auto.

Poluarea aerului ce apare in anumite zone (colt NE – bazin apa) din situl Rapa Rosie se datoreaza in proportie covarsitoare traficului auto din zona, si in cel mult, in proportie de 0,015 % activitatii de producere a formaldehidei.

FOTO: Managing Directors Kronospan – Adrian Băcilîă, Oana Bodea, Bastian Konzelmann

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

15 Comentarii

Gogu 15 ianuarie 2015 at 20:09

Sa ne spuna la ei in austria unde functioneaza o asemenea fabrica ,ceea ce nu prea cred , la ce distanta de asezari locuite ,si de ce nu vor sa o fac undeva in padurile pe care oricum le decimeaza si sa aduca formadehida odata cu „rumegusul !
legea nu poate decima vieti nevinovate ,vei mai multi nu lucreaza la kaizer….

Sebastian 15 ianuarie 2015 at 23:22

Nu-i lasati pe kriminali sa ne otraveasca tot aerul !!!

mihai 15 ianuarie 2015 at 21:13

Poate ca aceste studii ar trebui sa se faca si cu liniile de productie pornite, nu numai cu ele oprite sau la minim. Poate ca ar trebui facut si noaptea cand la adapostul intunericului se mai intampla si lucruri dubioase.

Gionel 15 ianuarie 2015 at 21:30

CENTRUL INTERNAŢIONAL DE CERCETARE ASUPRA CANCERULUI
COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 153 O.M.S.
15 iunie 2004
Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC) clasează formaldehida ca substanţa cancerigenă
„ Două zeci şi şase de cercetători , veniţi din 10 ţări diferite, au evaluat datele ştiinţifice legate de proprietăţile cancerigene ale formaldehidei, un produs chimic larg utilizat”, a spus în loc de introducere Dr. Peter Boyle, Directorul Centrului Internaţional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC), din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La sfârşitul reuniunii organizate de Programul de Monografii ale CIRC, Grupul de Lucru a concluzionat că formaldehida este cancerigenă pentru om, Precedentele evaluări , fondate atunci pe un număr mai mic de studii, concluzionaseră că formaldehida era posibil cancerigenă pentru om, dar noi date provenind de la studii pe persoane expuse la formaldehida au crescut ponderea globală a indicaţiilor ştiinţifice.Pe baza acestor noi date, grupul de experţi a putut determina că, dispune în prezent de suficiente indicii că formaldehida provoacă cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a găsit indicii pentru cancerul foselor nazale şi al sinusurilor feţei şi indicii „puternice, dar nu suficiente pentru leucemie.In plus, făcând cunoscută importanţa majoră a datelor ştiinţifice legate de asocierea între expunerea la formaldehida şi un risc crescut de leucemie şi de cancer al foselor nazale şi al sinusurilor feţei, Grupul de Lucru a identificat sectoarele de cercetare ce trebuie sâ fie aprofundate.

Marinica 15 ianuarie 2015 at 21:33

S-a spus ca exista mai multe fabrici de formaldehida in Europa situate la 100-500 de metri de oras, Dresda (Germani),Austria

gogu 15 ianuarie 2015 at 21:44

Marinica ,marinica fa lampa mai mica …

@gogu 15 ianuarie 2015 at 22:07

Gogu, nu accepti alt punct de vedere!? Cel mai grava poluare din tara asta este cu oameni ca tine…

Cetateanu 15 ianuarie 2015 at 22:42

Azi maine ajung analizele oamenilor bolnavi de cancer. Oameni care i-ati inbolnavit si spuneti ca nu e vina voastra. Sa vedem pe unde mai scoateti camasa. In locuintele din Lancram nivelul formaldehidei depaseste cu 400%!

kllaus 16 ianuarie 2015 at 0:14

Ca de obicei, sunt o duzina de comentatori de ocazie, cu un nivel al inteligentei extrem de redus. Daca ati avea macar bunavointa sa va informati inainte de a arunca cu pietre, ati fi aflat ceea ce subliniaza si rezultatele studiilor: in anumite locuinte valorile de formaldehida sunt mult mai ridicate decat in exterior si asta pentru ca printre altele formaldehida provine si de la gazele de esapament, si din fumul de tigara (aviz fumatorilor care se sperie de cancerul la plamani respectiv laringo-faringial). Emisii de formaldehida pot proveni de la toate fiintele vii, in principiu. Prin urmare, si voi ma poluati pe mine. Si nu numai cu idiotenia voastra.

Așa zis-a Marius 16 ianuarie 2015 at 9:18

Luând în calcul și ceilalți factori care cauzează boli, mai ales e-urile din mâncare nu mai trebuie o cantitate așa mare de formaldehidă pentru a produce cancer. Tot mai multe surse cauzatoare de boli intră în calcul. Cu cât studiul e mai recent cu atât mai pronunțat este riscul de a face cancer din cauza formaldehidei.

Parerea mea... 16 ianuarie 2015 at 10:12

Intamplator am trecut de cateva ori prin Sebes aproape de miezul noptii. Au fost situatii in care fabrica evacua un fum de am crezut ca a luat foc si au fost situatii in care fumul mi se parea unul firesc, normal. Cred ca locuitorii din zona stiu cel mai bine cum emisiile fabricii sunt pe „Turbo” uneori, iar atunci cand se fac masuratorile emisiilor, fabrica merge asa la „relantiu”…

marcel 16 ianuarie 2015 at 12:10

In multe dimineti se poate observa acest fenomen. Cand se crapa de ziua fumul ce iese pe cosurile respective este ingrozitor de mult, apoi in maxim o ora acesta reintra in respectivii „parametrii normali”

X 16 ianuarie 2015 at 10:34

Bla…bla…bla… povesti si povestiri. Diavolu e in detalii…

Evident ca rezultatele masuratorilor arata ca ”se respecta cu strictete”. Cum s-a ajuns la acele valori e alta poveste. Acolo trebuie cercetat.

Insa im mod logic nuai cum sa-i crezi pe astia. Pai cum sa crezi unu care-si construieste o fabrica intreaga de formaldehida de la A la Z fara autorizatii si e pus s-o demoleze.

Il vad in imagine si pe jumatate de buletin, fiul activistului PCR care conduce ostilitatile… unealta tot unealta ramane.

sebesanul 16 ianuarie 2015 at 12:18

Comform ANAF firma din Alba care a realizat o parte din studii pentru Kronospan dupa ce a incasat de la acestia 60000 de lei si a facut un profit de 20 si ceva de mii de lei pe anul respectiv in anul urmator a avut pierdere si creante la bugetul de stat in conditiile in care pe ultimii ani a functionat cu un singur angajat. Daca nici asta nu e intoxicare a opiniei publice atunci directorul Bacila se face singur de ras aruncand banii pe geam pentru un studiu fals. Sper sa fie asa si nu fals in declaratii

Dani 17 ianuarie 2015 at 0:21

Afara cu ei din tara!

Comentariile sunt oprite