Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Centrul Cultural de Arte şi Arheologie – în strategia culturală pentru Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

    Un proiect al tinerei absolvente de arhitectură din Cluj, Iulia Strâmbu, a fost propus de Viorica Rusu Bolindeţ, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, ca variantă optimă de conservare a vestigiilor descoperite la Palatul Guvernatorului de pe strada Munteniei din Alba Iulia. În cadrul conferinţei susţinută ieri la universitatea albaiuliană, Viorica Rusu Bolindeţ a susţinut o pledoarie emoţionantă şi totodată extrem de documentată asupra importanţei vestigiilor arheologice descoperite în decursul a 20 de ani de cercetare pe strada Munteniei la Palatul Guvernatorului, unice în sud-estul Europei. Potrivit doamnei Rusu Bolindeţ, finalizarea cercetărilor necesită încă doi ani şi o investiţie de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Descoperiri arheologice similare s-au mai semnalat în Europa doar la Koln, o parte dintre acestea fiind acoperite de clădirea primăriei din această localitate, evident prevăzută cu o podea de sticlă.
Preluând ideea conservării acestor vestigii unice în sud-estul Europei prin conservarea şi punerea lor în valoare într-un Centru Cultural de Arte şi Arheologie la Alba Iulia, exact peste descoperirile făcute la Palatul Guvernatorului Legiunii a XIII-a Gemina, Florin Roman, în calitate de membru al Comitetului de iniţiativă Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană ne-a declarat că va propune includerea acestui proiect în strategia culturală a proiectului.
În prezent, şantierul arheologic în discuţie este vandalizat constant de amatorii de suveniruri milenare şi este acoperit în permanenţă de deşeuri menajere.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Taxă de turist” introdusă de mai multe orașe din Europa: Cât vor trebui să plătească vizitatorii

Bogdan Ilea

Publicat

în

„Taxă de turist” introdusă de mai multe orașe din Europa: Cât vor trebui să plătească vizitatorii Tot mai multe orașe introduc sau majorează taxele de turism pentru vizitatori. Aceste taxe fac parte dintr-o serie de măsuri adoptate pentru a limita și controla afluxul de turiști în diverse destinații europene populare. Așadar, orașele care au impus […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea