Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Vernisaj la Muzeul Unirii din Alba Iulia – Expoziția ”Securitatea, instrument al dictaturii” va fi deschisă pentru public până la sfârșitul lunii ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DSC01128Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a marcat împlinirea a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, prin vernisarea expoziției ”Securitatea, instrument al dictaturii”, realizată de Cristina Anisescu (coordonator proiect), Florentina Budeancă, Liviu Burlacu, Cipriana Moisa, Liviu Pleșa, Felicia Bugnariu și Teodora Pop (toți de la CNSAS). Cu această ocazie debutează o serie de întâlniri ştiinţifice şi dezbateri, ce vor avea loc în  următoarea perioadă, în spațiul muzeal.

Potrivit organizatorilor, expoziţia îşi propune să prezinte publicului, într-o formă accesibilă şi sintetică, istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar.

Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii. Primul nivel este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist.

O secvenţă importantă din este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din Decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini inedite. De asemenea, expoziţia include proiecția unui corpus de documente din fondul Documentar al arhivei CNSAS, în care se reflectă activitatea Securităţii din judeţul ALBA în perioada comunistă.

Cel de al doilea nivel de reprezentare a represiunii aparţine memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care au acceptat să-şi împărtăşească amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală. Aşadar, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze în cadrul expoziţiei filmul documentar realizat de CNSAS (finanţat de EACEA): „Supravegheat de Securitate în anii ‘70-’80”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Ne-am gândit că este oportun să ajungem în fiecare oraș al României și să încercăm să readucem în discuție problema legată de comunism, de teroare, de represiune, pentru că lucrurile încă nu sunt așezate. Avem încă nevoie de o stratificare a valorilor competențelor pentru pentru a face, oarecum, o curățenie morală – și se pare că tinerii vor să o facă repede, ceea ce ne bucură. Expoziția de la Alba Iulia este un prilej bun de a duce mai departe un mesaj: să nu repetăm ceva ce în trecut nu a fost în ordine!”, a spus Cristina Anisescu.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00 – 17.00, în perioada 21 decembrie 2014 – 30 ianuarie 2015.

[nggallery id=2822]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări

Ziarul Unirea

Publicat

în

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări Primăria orașului Cugir organizează în zilele de 10 și 11 mai o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de pe raza localității.  Citește și: Primăria Cugir concesionează Serviciul Public de gestionare a câinilor fără stăpân: Licitația de peste jumătate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea