CJ Alba a alocat 40.000 de lei pentru comemorarea ”Revoluției Române la un sfert de veac”
Consiliul Județean Alba a aprobatt marți, în ședință exraordinară, un proiect de hoărâre prin care se alocă de 40.000 de lei din bugetul propriu al Județului Alba pentru finanțarea programului de activități ce urmează a fi organizat în data de 21 decembrie – sub denumirea de ”Revoluția Română la un sfert de veac”.
Programul ”Revoluția Română la un sfert de veac”:
– dezvelirea plăcii comemorative
– depuneri de coroane flori la Monumentul Revoluției
– acordarea de diplome, plachete și albumul aniversar
Potrivit proiectului de hotărâre, “pentru desfășurarea corespunzătoare a acestor activități este cuprinsă suma de 40.000 lei, din bugetul propriu al Județului Alba. Cheltuielile privind desfășurarea activităților dedicate festivităților de ”Revoluția Română la un sfert de veac” privesc costuri de promovare, materiale informative, tipărituri, masă.
În “expunerea de motive” se prezintă argumentele care au stat la baza finanțării evenimentului.
“În acest an se împlinesc 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, eveniment care a marcat decisiv istoria poporului român. Există în viața fiecărui popor evenimente ce-i marchează decisiv existența și care se înscriu ca puncte de reper în istoria sa. Un asemenea eveniment a fost Revoluția din decembrie 1989 ce a însemnat deopotrivă dispariția regimului comunist și începutul unei noi etape istorice, cea a democrației și libertății, se arată în documentaţia proiectului prezentat consilierilor judeţeni.
Dacă în decembrie 1989, Timişoara a fost primul oraș liber de comunism, Cugirul și Alba Iulia i-au urmat.
În Alba revoluția a început în 21 decembrie 1989 la Cugir. În noaptea de 21-22 decembrie s-a extins în Alba Iulia, unde s-a constituit Frontul Patriotic Libertatea care a elaborat o platformă program unică în țară. Abia în 22 decembrie, după-amiaza, forțele revoluționare au preluat puterea, au înființat Frontul Salvării Naționale și au elaborat un program.
Cugirul și Alba Iulia erau deja orașe libere, iar revoluția din Alba își avea propriul program, aprobat de mulțime.
La Alba Iulia ultimul prim-secretar al Comitetului Județean al Partidului Comunist Român, Ioan Savu, a renunțat la funcție în fața revoluționarilor. Alba Iulia și Cugirul se despărțiseră de comunism înaintea Bucureștiului.
Alba a plătit tribut ”revoluției sângeroase” 23 de morți și 111 răniți, iar Alba Iulia și Cugir au fost declarate Orașe Martir ale Revoluției din decembrie 1989”, se arată în documentația proiectului de hotărâre.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii