Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

CJ Alba a alocat 40.000 de lei pentru comemorarea ”Revoluției Române la un sfert de veac”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

sedinta CJ AlbaConsiliul Județean Alba a aprobatt marți, în ședință exraordinară, un proiect de hoărâre prin care se alocă de 40.000 de lei din bugetul propriu al Județului Alba pentru finanțarea programului de activități ce urmează a fi organizat în data de 21 decembrie – sub denumirea de ”Revoluția Română la un sfert de veac”.

Programul ”Revoluția Română la un sfert de veac”:

– dezvelirea plăcii comemorative

– depuneri de coroane flori la Monumentul Revoluției

– acordarea de diplome, plachete și albumul aniversar

Potrivit proiectului de hotărâre, “pentru desfășurarea corespunzătoare a acestor activități este cuprinsă suma de 40.000 lei, din bugetul propriu al Județului Alba. Cheltuielile privind desfășurarea activităților dedicate festivităților de ”Revoluția Română la un sfert de veac” privesc costuri de promovare, materiale informative, tipărituri, masă.

În expunerea de motive” se prezintă argumentele care au stat la baza finanțării evenimentului.

 “În acest an se împlinesc 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, eveniment care a marcat decisiv istoria poporului român. Există în viața fiecărui popor evenimente ce-i marchează decisiv existența și care se înscriu ca puncte de reper în istoria sa. Un asemenea eveniment a fost Revoluția din decembrie 1989 ce a însemnat deopotrivă dispariția regimului comunist și începutul unei noi etape istorice, cea a democrației și libertății, se arată în documentaţia proiectului prezentat consilierilor judeţeni.

Dacă în decembrie 1989, Timişoara a fost primul oraș liber de comunism, Cugirul și Alba Iulia i-au urmat.

În Alba revoluția a început în 21 decembrie 1989 la Cugir. În noaptea de 21-22 decembrie s-a extins în Alba Iulia, unde s-a constituit Frontul Patriotic Libertatea care a elaborat o platformă program unică în țară. Abia în 22 decembrie, după-amiaza, forțele revoluționare au preluat puterea, au înființat Frontul Salvării Naționale și au elaborat un program.

Cugirul și Alba Iulia erau deja orașe libere, iar revoluția din Alba își avea propriul program, aprobat de mulțime.

La Alba Iulia ultimul prim-secretar al Comitetului Județean al Partidului Comunist Român, Ioan Savu, a renunțat la funcție în fața revoluționarilor. Alba Iulia și Cugirul se despărțiseră de comunism înaintea Bucureștiului.

Alba a plătit tribut ”revoluției sângeroase” 23 de morți și 111 răniți, iar Alba Iulia și Cugir au fost declarate Orașe Martir ale Revoluției din decembrie 1989”, se arată în documentația proiectului de hotărâre.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea