FOTO/VIDEO: Filmul Zilei Încoronării la Alba Iulia. Principele a întârziat, dar nici oamenii nu s-au înghesuit
La 15 octombrie 1922, în Alba Iulia, cetate simbol a naţiunii române, a avut loc un eveniment prin care se consfinţea unirea tuturor provinciilor româneşti sub sceptrul Casei Regale a României.
Astăzi, 92 de ani mai târziu, Ziua Încoronării a fost sărbătorită, în același loc, în prezența Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, alături de diplomați din șase țări, numeroși reprezentanți ai autorităților locale și membri ai filialei Alba a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei.
Interesul publicului pentru seria evenimentelor de astăzi, dedicate Zilei Încoronării, a fost unul scăzut. Astfel că, la SalaUnirii, pe lângă oficialități și organizatori au fost prezente circa 30 de persoane, iar la concertul simfonic susținut de Filarmonica de Stat Sibiu la Casa de Cultură a Sindicatelor, numărul spectatorilor nu a depășit 200, în condițiile în care intrarea a fost gratuită.
Serviciu religios Te Deum oficiat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei
Programul Sărbătorii Încoronării a cuprins un serviciu religios Te Deum începând de la ora 17.00 la Catedrala Încoronării.
Deși Principele Radu era așteptat în fața Catedralei de către mai mulți membri ai filialei Alba a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, acesta a folosit intrarea din spate, spre deosebire de oficialitățile locale și diplomați, fapt ce i-a decepționat puțin pe regaliști.
O remarcă a unui devotat susținător al monarhiei în România, se referea la faptul că în urmă cu 92 de ani, cei doi regi au folosit intrarea din față, cum se cuvine.
Slujba oficiată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei, a fost îmbogățită de incursiunile corului de copii “Theotokos” din Alba Iulia.
Verinisajul expoziţiei “Comoara regăsită. Portretele Regale de la Alba Iulia” la SalaUnirii
În contradicție cu valorile pe care le promovează, ASR Principele Radu a întârziat peste 30 de minute la vernisajul dedicat familiei regale de la Sala Unirii. Acesta ar fi rămas, mai mult decât era programat, în compania ÎPS Irineu la sediul Arhieprscopiei.
Odată ajuns la Sala Unirii, au început și discursurile. Primul a fost principele, care a mulțumit primăriei, consiliului județean și localnicilor pentru susținere. A reamintit apoi cine au fost regele Ferdinand și Regina Maria și rolul lor crucial în constituirea și dezvoltarea României moderne.
A luat apoi cuvântul primarul Mircea Hava. Declarându-se emoționat, edilul a subliniat importanța istorică a momentului comemorat astăzi, a cărui vibrație va trebui să se transmită de la Alba Iulia, în toată țara. La fel ca și în urmă cu un an, acesta a reamintit, mai în glumă, mai în serius, că protocolul cu Casa Regală e semnat pe o perioadă de zece ani, deci are datoria să rămână în funcție până în anul 2023.
Vicepreședintele CJ Alba și-a exprimat dorința și speranța ca, până la ceremonia de anul viitor, Guvernul să aprobe noua stemă a județului, pe care apare la loc de cinste “coroana regală”.
A ținut o scurtă cuvântare și ambasadorul Moldovei în România, care a vorbit despre importanța diplomației și a dialogului în aceste vremuri tensionate și și-a exprimat recunoștința pentru că România sprijină ca un frate Moldova, în vederea aderării la Uniunea Europeană.
Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Alexandru Știrban, directorul Centrului National de Restaurare si Conservare a Cartii Vechi de la Alba Iulia, au prezentat povestea deosebită a celor șapte tablouri cu membrii casei regale, ascunse în depozitele muzeului din Alba Iulia la începutul anilor ’50, și descoperite întâmplător anul trecut.
Concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat Sibiu
Concertul a început cu o întârziere de o oră, spre nemulțumirea celor circa 200 de spectatori și a celor câțiva zeci de membri ai filarmonicii, nevoiți să aștepte sosirea principelui și a oficialităților.
Instrumentiștii de excepție din Sibiu au încheiat în mod desăvârșit seria evenimentelor dedicate Zilei Încoronării de la Alba Iulia.
Dineu de cinci stele la restaurantul Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval
Pentru oaspeți și oficialitățile locale sărbătoarea s-a încheiat la restaurantul de cinci stele a compexului Hotel Medieval.
Aici, ASR principele Radu, diplomații, aleșii noștri și numiții lor “au băut șampanie în numele poporului”, după datină.
Toate costurile pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Încoronării la Alba Iulia sunt suportate din bugetul Primăriei Alba Iulia şi a Consiliul Judeţean Alba.
Contextul istoric actual
În urmă cu exact un an, cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, trei instituții semnau prin reprezentanții săi un protocol pe 10 ani.
Este vorba despre Casa Regală reprezentată de ASR Principele Radu al României, Primăria municipiului Alba Iulia reprezentată de Mircea Hava și de Consiliul Județean Alba reprezentată de președintele instituției, Ion Dumitrel. Protocolul sau altfel spus contractul, al cărui conținut nu îl cunoaștem cu exactitate, reprezintă un angajament de susținere reciprocă în organizarea mai multor evenimete anuale, pe diferite tematici.
Cu alte cuvinte, după cum explica atunci Principele Radu, împreună cu cei doi aleși s-au angajat să își unească forțele pentru „promovarea acelor valori care au condus, în urmă cu 91 de ani, la înfăptuirea actului final al visului măreţ al poporului român”, iar mai apoi au marcat începutul unei noi epoci, care care a dus la o înflorire economică şi culturală a țării.
[nggallery id=2451]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii