Ziarul Unirea

FOTO/VIDEO: Filmul Zilei Încoronării la Alba Iulia. Principele a întârziat, dar nici oamenii nu s-au înghesuit

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

La 15 octombrie 1922, în Alba Iulia, cetate simbol a naţiunii române, a avut loc un eveniment prin care se consfinţea unirea tuturor provinciilor româneşti sub sceptrul Casei Regale a României.

Ziua Incoronarii Alba Iulia 2014 (48)Astăzi, 92 de ani mai târziu, Ziua Încoronării a fost sărbătorită, în același loc, în prezența Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, alături de diplomați din șase țări, numeroși reprezentanți ai autorităților locale și membri ai filialei Alba a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei.

ELIT

Interesul publicului pentru seria evenimentelor de astăzi, dedicate Zilei Încoronării, a fost unul scăzut. Astfel că, la SalaUnirii, pe lângă oficialități și organizatori au fost prezente circa 30 de persoane, iar la concertul simfonic susținut de Filarmonica de Stat Sibiu la Casa de Cultură a Sindicatelor, numărul spectatorilor nu a depășit 200, în condițiile în care intrarea a fost gratuită.

Serviciu religios Te Deum oficiat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei

Programul Sărbătorii Încoronării a cuprins un serviciu religios Te Deum începând de la ora 17.00 la Catedrala Încoronării.

Deși Principele Radu era așteptat în fața Catedralei de către mai mulți membri ai filialei Alba a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, acesta a folosit intrarea din spate, spre deosebire de oficialitățile locale și diplomați, fapt ce i-a decepționat puțin pe regaliști.

O remarcă a unui devotat susținător al monarhiei în România, se referea la faptul că în urmă cu 92 de ani, cei doi regi au folosit  intrarea din față, cum se cuvine.

Slujba oficiată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei, a fost îmbogățită de incursiunile corului de copii “Theotokos” din Alba Iulia.

 

Verinisajul expoziţiei “Comoara regăsită. Portretele Regale de la Alba Iulia” la SalaUnirii

În contradicție cu valorile pe care le promovează, ASR Principele Radu a întârziat peste 30 de minute la vernisajul dedicat familiei regale de la Sala Unirii. Acesta ar fi rămas, mai mult decât era programat, în compania ÎPS Irineu la sediul Arhieprscopiei.

Odată ajuns la Sala Unirii, au început și discursurile. Primul a fost principele, care a mulțumit primăriei, consiliului județean și localnicilor pentru susținere. A reamintit apoi cine au fost regele Ferdinand și Regina Maria și rolul lor crucial în constituirea și dezvoltarea României moderne.

A luat apoi cuvântul primarul Mircea Hava. Declarându-se emoționat, edilul a subliniat importanța istorică a momentului comemorat astăzi, a cărui vibrație va trebui să se transmită de la Alba Iulia, în toată țara. La fel ca și în urmă cu un an, acesta  a reamintit, mai în glumă, mai în serius,  că protocolul cu Casa Regală e semnat pe o perioadă de zece ani, deci are datoria să rămână în funcție până în anul 2023.

Vicepreședintele CJ Alba și-a exprimat dorința și speranța ca, până la ceremonia de anul viitor, Guvernul să aprobe noua stemă a județului, pe care apare la loc de cinste “coroana regală”.

A ținut o scurtă cuvântare și ambasadorul Moldovei în România, care a vorbit despre importanța diplomației și a dialogului în aceste vremuri tensionate și și-a exprimat recunoștința pentru că România sprijină ca un frate Moldova, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Alexandru Știrban, directorul Centrului National de Restaurare si Conservare a Cartii Vechi de la Alba Iulia, au prezentat povestea deosebită a celor șapte tablouri cu membrii casei regale, ascunse în depozitele muzeului din Alba Iulia la începutul anilor ’50, și descoperite întâmplător anul trecut.

Concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat Sibiu

Concertul a început cu o întârziere de o oră, spre nemulțumirea celor circa 200 de spectatori și a celor câțiva zeci de membri ai filarmonicii, nevoiți să aștepte sosirea principelui și a oficialităților.

Instrumentiștii de excepție din Sibiu au încheiat în mod desăvârșit  seria evenimentelor dedicate Zilei Încoronării de la Alba Iulia.

Dineu de cinci stele la restaurantul Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval

Pentru oaspeți și oficialitățile locale sărbătoarea s-a încheiat la restaurantul de cinci stele a compexului Hotel Medieval.

Aici, ASR principele Radu, diplomații, aleșii noștri și numiții lor “au băut șampanie în numele poporului”, după datină.

Toate costurile pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Încoronării la Alba Iulia sunt  suportate din bugetul Primăriei Alba Iulia şi a Consiliul Judeţean Alba.

 

Contextul istoric actual

În urmă cu exact un an, cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, trei instituții semnau prin reprezentanții săi un protocol pe 10 ani.

Este vorba despre Casa Regală reprezentată de ASR Principele Radu al României, Primăria municipiului Alba Iulia reprezentată de Mircea Hava și de Consiliul Județean Alba reprezentată de președintele instituției, Ion Dumitrel. Protocolul sau altfel spus contractul, al cărui conținut nu îl cunoaștem cu exactitate, reprezintă un angajament de susținere reciprocă în organizarea mai multor evenimete anuale, pe diferite tematici.

Cu alte cuvinte, după cum explica atunci Principele Radu,  împreună cu cei doi aleși  s-au angajat să își unească forțele pentru „promovarea acelor valori care au condus, în urmă cu 91 de ani, la înfăptuirea actului final al visului măreţ al poporului român”, iar mai apoi au marcat începutul unei noi epoci, care care a dus la o înflorire economică şi culturală a țării.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

20 de panouri fotovoltaice pentru eficientizarea energetică a primăriei din Berghin: Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru proiectul „Eficientizare energetică Primărie Berghin”, în comuna Berghin. Proiectul propus… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

Status-Quo 15 octombrie 2014 at 23:22

Sunt confuz!

Cum D-zeu ajunge ditamai Casa Regala a Romaniei sa fie reprezentata de Radu Duda?! Nu mai exista bun simt in lumea asta? A disparut complet? Da’ logica mai exista?

Pai cum sa iei in serios CRR cand ea ajunge sa fie reprezentata la varii sindrofii de Rada Duda?!

AAA 16 octombrie 2014 at 2:17

…”principele a întârziat, dar nici oamenii nu s-au înghesuit”…Pai cum sa nu intirzie,tocmai el un fost actoras,second handdd !!! Pe de alta parte,oamenii de ce sa se inghesuie ??? Sa vada,un fost actoras ………. ? Un …………. divort…,care nu a mai avut variante, decit una ——— ? Daca unul ca asta,a ajuns principeee…..pffffff…sa reprezinte si casa regalaaaa……Bineee am inteles,….De fapt,ce naiba sa te mai miri,in ROMANIA asta pitoreasca ? CIRC SI PAINEEE….

albaiulian 16 octombrie 2014 at 8:05

Si slujba cine a platit-o? Ca pe gratis nu se face nimic mai ales de catre „inaltii prea sfinti”? doamne ce denumire……… inalt..prea sfant……. Cum adica PREA sfant? si sfant e deja prea mult?! DE CE E SFANT??? Ce a facut sa fie „sfant”???

bula 16 octombrie 2014 at 8:12

E bine ca se mai afla de anumite evenimente … dupa ce acestea se intampla! Din ziare!
Primaria Alba Iulia a avut si are un mod defectuos de a aduce la cunostinta opiniei publice anumite informatii (birou de presa sublim dar care lipseste cu desavarsire).

andrada 16 octombrie 2014 at 8:36

Cand vrei sa iasa o cacealma, asta e ! Organizare proasta, eveniment slab ! Asa ne luam noi in batjocura !

cocu 16 octombrie 2014 at 8:51

Daca stiam ca vin jandarmii sa il escorteze la DNA veneam negresit …toti o apa si un pamant ! tagma jefuitorilor domneste in romania cu r mic !

Carcotasul 16 octombrie 2014 at 9:18

Da piticul atomic ce cauta acolo? Pentru scara magarului.

Comentariile sunt oprite