Rămâi conectat

Politică Administrație

Atentie la completarea cererilor pentru ajutoarele de încălzire, altfel va trebui să dați banii înapoi!

Bogdan Presecan

Publicat

în

În octombrie, la fel ca în fiecare an, se dă startul depunerii cererilor pentru ajutoarele de încălzire.

incalzireServiciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia  are însă de recuperat bani de la cei care anul trecut şi acum doi ani au beneficiat de ajutoare la încălzire fără a îndeplini toate criteriile de acordare a acestora.

De exemplu, în anul 2012, la nivelul municipiului Alba Iulia, mai mult de un sfert dintre solicitanţii de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu gaze şi cu lemne au trebuit să dea banii primiţi înapoi, adică au fost încadraţi în acea prevedere de recuperare integrală a sumei. Deși în lege se prevede deferirea acestora organelor de urmărire penală, acest lucru nu s-a întâmplat, în toate cazurile recuperându-se integral suma.

Pentru a se evita astfel de situații neplăcute, cei care solicită subvenția trebuie  să completeze cît mai corect formularele puse la dispoziţie la sediul SPAS Alba Iulia.

Depozitele de peste 3.000 de lei trebuie declarate

Cele mai multe probleme au apărut la declaraţia privind depozitele bancare mai mari de 3.000 de lei. Unii dintre cei care trebuie să restituie sumele primite ca ajutoare de încălzire sînt vîrstnici care aveau depozite bancare mai mari de 3000 de lei. Depozitele respective nu au fost însă declarate pentru că cei care le deţineau erau vîrstnici care îşi puneau deoparte bani pentru înmormîntare, şi nu le considerau economii.

Pentru a beneficia de ajutoarele la încălzire, începînd cu 1 noiembrie, albaiulienii vor avea la dispoziţie perioada cuprinsă între 20 octombrie şi 20 noiembrie pentru a depune dosarele. Dosarul va cuprinde formularele completate, din care să reiasă toate veniturile realizate de membrii familiei, inclusiv cele care provind din asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale. De asemenea, se vor ataşa actele doveditoare referitoare la componenţa familiei (acte de identitate în copie) şi documente doveditoare privind veniturile realizate în luna anterioară solicitării ajutorului, adeverinţa de la asociaţia de proprietari şi copie după factura de gaz sau energie electrică, pentru solicitanţii care utilizeată gaze, energie electrică, pentru identificarea codului de client.

Cine poate beneficia de ajutorul la încălzire ?

Reamintim că, de ajutoare la încălzire beneficiază consumatorii vulnerabili, persoane cu venituri sub baremul impus de lege, care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat, energie electrică sau gaze naturale. În cazul consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat, pentru ca solicitantul să fie eligibil, venitul net pe membru de familie nu trebuie să depăşească 786 lei, iar persoanele singure nu trebuie să aibă un venit net de peste 1.082 de lei. Cei care utilizează gazele naturale sau alt tip de combustibil (lemne, cărbuni etc.) pentru a-şi încălzi locuinţele pot obţine ajutor numai dacă venitul mediu pe membru de familie e mai mic de 615 lei. Pentru familiile care utilizează gazele naturale pentru încălzirea locuinţei, cuantumul ajutorului va fi în sumă fixă, în raport cu venitul mediu net lunat pe membru de familie, de la 20 de lei la 262 de lei, dar nu mai mult decît valoarea facturii individuale sau, după caz, a cheltuielilor efectiv repartizate pentru cantitatea de gaze naturale folosită (pentru cei care folosesc gaze naturale în regim de asociaţie). Pentru persoanele care utilizează energie electrică pentru încălzirea locuinţei, ajutorul va fi o sumă fixă, cuprinsă între 240 şi 48 de lei, stabilită în raport cu venitul mediu lunar pe membri de familie, dar fără a depăşi valoarea facturii individuale. Pentru persoanele care utilizează energie termică în sistem centralizat, ajutorul va consta în compensarea procentuală, de la 90% la 5% a valorii efective a facturii la încălzire, în funcţie de veniturile familiei. Familiile care îşi încălzesc locuinţa cu cărbuni, combustibili petrolieri sau lemne vor primi sume lunare între 16 şi 54 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni

Bera Larisa

Publicat

în

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni Administrația comunei Doștat, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede implementarea unui sistem informatic pentru simplificarea procedurilor administrative în primărie. Citește și: Reabilitarea și modernizarea primăriei Doștat: Licitația de aproape jumătate de milion de lei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea