Rămâi conectat

Politică Administrație

Atentie la completarea cererilor pentru ajutoarele de încălzire, altfel va trebui să dați banii înapoi!

Publicat

în

În octombrie, la fel ca în fiecare an, se dă startul depunerii cererilor pentru ajutoarele de încălzire.

incalzireServiciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia  are însă de recuperat bani de la cei care anul trecut şi acum doi ani au beneficiat de ajutoare la încălzire fără a îndeplini toate criteriile de acordare a acestora.

De exemplu, în anul 2012, la nivelul municipiului Alba Iulia, mai mult de un sfert dintre solicitanţii de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu gaze şi cu lemne au trebuit să dea banii primiţi înapoi, adică au fost încadraţi în acea prevedere de recuperare integrală a sumei. Deși în lege se prevede deferirea acestora organelor de urmărire penală, acest lucru nu s-a întâmplat, în toate cazurile recuperându-se integral suma.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a se evita astfel de situații neplăcute, cei care solicită subvenția trebuie  să completeze cît mai corect formularele puse la dispoziţie la sediul SPAS Alba Iulia.

Depozitele de peste 3.000 de lei trebuie declarate

Cele mai multe probleme au apărut la declaraţia privind depozitele bancare mai mari de 3.000 de lei. Unii dintre cei care trebuie să restituie sumele primite ca ajutoare de încălzire sînt vîrstnici care aveau depozite bancare mai mari de 3000 de lei. Depozitele respective nu au fost însă declarate pentru că cei care le deţineau erau vîrstnici care îşi puneau deoparte bani pentru înmormîntare, şi nu le considerau economii.

Pentru a beneficia de ajutoarele la încălzire, începînd cu 1 noiembrie, albaiulienii vor avea la dispoziţie perioada cuprinsă între 20 octombrie şi 20 noiembrie pentru a depune dosarele. Dosarul va cuprinde formularele completate, din care să reiasă toate veniturile realizate de membrii familiei, inclusiv cele care provind din asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale. De asemenea, se vor ataşa actele doveditoare referitoare la componenţa familiei (acte de identitate în copie) şi documente doveditoare privind veniturile realizate în luna anterioară solicitării ajutorului, adeverinţa de la asociaţia de proprietari şi copie după factura de gaz sau energie electrică, pentru solicitanţii care utilizeată gaze, energie electrică, pentru identificarea codului de client.

Cine poate beneficia de ajutorul la încălzire ?

Reamintim că, de ajutoare la încălzire beneficiază consumatorii vulnerabili, persoane cu venituri sub baremul impus de lege, care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat, energie electrică sau gaze naturale. În cazul consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat, pentru ca solicitantul să fie eligibil, venitul net pe membru de familie nu trebuie să depăşească 786 lei, iar persoanele singure nu trebuie să aibă un venit net de peste 1.082 de lei. Cei care utilizează gazele naturale sau alt tip de combustibil (lemne, cărbuni etc.) pentru a-şi încălzi locuinţele pot obţine ajutor numai dacă venitul mediu pe membru de familie e mai mic de 615 lei. Pentru familiile care utilizează gazele naturale pentru încălzirea locuinţei, cuantumul ajutorului va fi în sumă fixă, în raport cu venitul mediu net lunat pe membru de familie, de la 20 de lei la 262 de lei, dar nu mai mult decît valoarea facturii individuale sau, după caz, a cheltuielilor efectiv repartizate pentru cantitatea de gaze naturale folosită (pentru cei care folosesc gaze naturale în regim de asociaţie). Pentru persoanele care utilizează energie electrică pentru încălzirea locuinţei, ajutorul va fi o sumă fixă, cuprinsă între 240 şi 48 de lei, stabilită în raport cu venitul mediu lunar pe membri de familie, dar fără a depăşi valoarea facturii individuale. Pentru persoanele care utilizează energie termică în sistem centralizat, ajutorul va consta în compensarea procentuală, de la 90% la 5% a valorii efective a facturii la încălzire, în funcţie de veniturile familiei. Familiile care îşi încălzesc locuinţa cu cărbuni, combustibili petrolieri sau lemne vor primi sume lunare între 16 şi 54 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare