Rămâi conectat

Curier Județean

În proiectul „Nunta în Transilvania” – Doi tineri „s-au căsătorit” pe scenă la Căminul Cultural Biia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Duminică după-amiază, la Căminul Cultural Biia, comuna Şona, au avut loc o serie de manifestări cultural-artistice incluse în proiectul „Nunta în Transilvania”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Parteneri în acest proiect iniţiat de îndrăgita interpretă de muzică populară Marinela Baba sunt Primăriile Şona şi Rupea, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Asociaţia „Fiii satului Biia”, Asociaţia Culturală „Obârşia” Alba Iulia, TVR – Studioul Teritorial Cluj. În holul aşezământului cultural a fost amenajată expoziţia gastronomică a Elenei Burja, care a inclus preparate culinare tradiţionale: mămăligă, sarmale, smântână, sos de roşii, supă de tăiţei, „jin” (vin) de butuc, „chită” (pâine) de casă, „pancove” (gogoşi) etc. Totodată, au fost expuse fotografiile incluse în acest proiect: poze de epocă de la nunţile desfăşurate de-a lungul timpului în satul Biia, dar şi fotografiile executate pe timpul implementării proiectului, cu simularea unei nunţi tradiţionale.
În incinta Expoziţiei Etnografice de la etaj, prin amabilitatea custodelui Toader Blaga, a avut loc lansarea cărţii „Obiceiuri de nuntă din Transilvania”, scrisă după o documentare asiduă de către Marinela Baba, care introduce cititorul în atmosfera nunţilor de odinioară din satul Biia şi Eugenia Nistor, care prezintă obiceiul cununiei din zona oraşului braşovean Rupea. Cartea a fost prezentată de prof. Ioan Popa, cunoscut etnolog şi folclorist, şi de Felicia Colda, apreciat bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”. Din alocuţiunile lor a reieşit că „Obiceiuri de nuntă din Transilvania” este o lucrare foarte bine realizată în urma unei cercetări minuţioase, carte care poate constitui oricând o sursă de documentare privind taina căsătoriei atât pentru etnografi, cât şi pentru profesori, studenţi sau simpli iubitori de folclor. În ediţie limitată, volumul este însoţit şi de un CD.
 În partea referitoare la nunta din Biia, Marinela Baba prezintă obiceiul cununiei de la pregătirea obiectelor ceremoniale, împodobirea steagului, amenajarea casei mirilor, cuscrilor şi naşilor la peţit sau mersul „pe vedere”, cu strigăturile specifice, până la potrivirea cheii, înţelegerea privind zestrea şi cununia propriu-zisă, cu jocurile populare din zonă. Fragmente din această nuntă, dar şi de la o nuntă tradiţională din Sălciua au fost puse apoi în operă pe scena căminului cultural, cu acompaniament muzical, „nuntaşii” fiind aplaudaţi de sătenii prezenţi. La fel de apreciate au fost şi recitalurile susţinute de Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Ioan Dancu şi Ansamblul folcloric al judeţului Alba, „Purtata femeilor de la Biia” dar şi costumele naţionale şi mâncărurile tradiţionale din concursurile organizate în acest scop. La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, etnografi, artişti şi alţi cunoscuţi ai Marinelei Baba, calitatea de OM deosebit a solistei de muzică populară făcând-o să se înconjure cu prieteni adevăraţi, atât din Biia şi Şona, cât şi din judeţ. Aş aminti doar câteva nume: primarul comunei Şona, Ioan Horşia, care s-a dovedit o gazdă ospitalieră pentru toţi oaspeţii satului Biia, Virgil Tătar, directorul Cancelariei Prefectului, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, consilierul judeţean Claudiu Răcuci, primarul comunei Sălciua, Vasile Lombrea, Cornel Muntean, Cornel Petru Comşa, solista de muzică populară Maria Dan Păucean, prof. Maria Suciu, prof. Marinela Popa, Petruţa Pop şi mulţi alţii. Felicitări, Marinela!

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare Acesta mai este judecat și pentru act sexual cu un minor și pornografie infantilă Un tânăr de 28 de ani, din comuna Cergău, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, actr sexual cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea