Rowmania – promovată inedit la Alba Iulia
*Trei din cele opt cargo-biciclete ale Primăriei Alba Iulia şi-au făcut apariţia în public
Civilizaţia se recunoaşte nu numai după autostrăzi ori cine ştie ce alte sisteme sau clădiri sofisticate, ci mai ales după mici detalii, fie de comportament, fie de dotare ori de acţiune. Un astfel de „amănunt” au putut întâlni recent albaiulienii. Nu este primul, dar este foarte amuzant şi ilustrativ pentru ceea ce se doreşte a fi schimbarea mentalităţilor (lucru care se petrece deja de câţiva ani), şi transformarea municipiului Alba Iulia într-un oraş civilizat, cu adevărat european, nu numai din perspectiva infrastructurii ori a devenirii Cetăţii Alba Iulia, ci şi prin atitudinea locuitorilor săi.
Duminică, 10 august, va avea loc la Alba Iulia cea de-a doua întâlnire cu natura, cu canotca, cu turismul care ne invită la descoperirea tihnită a naturii, o întâlnire mediată de marele campion Ivan Patzaichin, sub genericul Rowmania. Sunteţi chemaţi pe malul Mureşului, în zona podului rutier de la Partoş la un concurs, sau doar o plimbare pe apele râului care în vechime era străbătut de plutele sau bărcile pline de produse, adică era o arteră comercială.
Nu întâmplător cartierul Partoş are acest nume. El vine de la „portus” în limba latină. Că nu este o simplă coincidenţă o dovedesc numeroasele descoperiri arheologice din zonă, ancore, elemente de construcţie pentru ambarcaţiuni, chiar şi zona de ancorare fiind identificată pe teren. Mai sunt desigur relatările cronicarilor vremii. Dar nu o să facem acum o lecţie de istorie! Am amintit aceste date pentru a vă stârni interesul de a vedea cum era, cum este să navighezi pe Mureş.
Canotca, ambarcaţiunea în care sunteţi aşteptaţi să vă urcaţi este o combinaţie între canoea care i-a adus atâtea premii lui Ivan Patzaichin şi lotca specifică Deltei Dunării, locul în care a crescut şi a deprins meşteşugul vâslitului. Canotca fiind o ambarcaţiune inedită, se potrivea ca şi promovarea evenimentului să se facă într-un mod inedit, cu un mijloc de locomoţie şi transport cu totul nou pentru Alba Iulia, respectiv cu cargo-biciclete. Trei dintre ele au putut fi văzute pe străzile din Alba Iulia.
Cargo-bicicletele au fost achiziţionate prin două dintre proiectele derulate de Primăria Municipiului Alba Iulia: „Move goods by cycle”, acronim (CYCLELOGISTICS) şi „ENergy efficiency in City Logistics Services for small and mid-sized European Historic Towns”, acronim ENCLOSE, finanţate prin Programul European Intelligent Energy Europe. Ambele proiecte urmăresc descurajarea utilizării sistemelor de transport persoane sau bunuri în sistem clasic, în favoarea mijloacelor de transport mai puţin poluante, desigur acolo unde acestea se potrivesc. Iar Cetatea Alba Iulia se potriveşte foarte bine.
Pentru a-i obişnui pe albaiulieni cu acest tip de transport, primăria a decis să facă cunoscute cargo-bicicletele prin acţiuni proprii, cum este cea de promovare a diferitelor evenimente. Rowmania este primul eveniment care s-a bucurat de acest tip de promovare, dar nu va fi şi ultimul! (A.D.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii