Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

FOTO/VIDEO: Dansuri medievale, jocuri tracice şi aspecte din viaţa antică, la Zilele Cetăţii şi Festivalul Roman Apulum

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zilele Cetatii si Festivalul Roman Apulum16Cei care au „păşit” astăzi pe pietonala Mihai Viteazul din Piaţa Cetăţii au avut ocazia să vadă dansuri medievale, cu ocazia celei de-a doua ediţii a evenimentului Zilele Cetăţii şi Festivalul Roman Apulum. Grupul Nosa din Bistriţa a adus la Alba Iulia, dansuri istorice şi coregrafii cu tematică inspirată din secolele XII – XVI.

La scurt timp după dansuri, pe Latura de Est a Cetăţii Alba Carolina, lângă poarta a III-a au început jocurile tracice. Albaiulienii şi turiştii au avut ocazia să vadă aspecte din viaţa civilă, antică şi medievală, ateliere de fierărie, de bijuterii sau de prelucrare a osului. Foarte interesante au fost şi atelierele de prelucrare a lemnului. Meşterii ciopleau în lemn umed şi realizau vase (blide şi castroane din lemn).  Un astfel de castron se lucra foarte greu, în două ore.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Zilele Cetatii si Festivalul Roman Apulum07Au fost prezente şi tabere militare, două unităţi romane legiunea a XIII-a Gemina şi Legiunea a V-a Macedonică şi o unitate auxiliară. Alături de ei şi-au făcut simţită prezenţa şi dacii, Lupii de Fier ai Apoulonului, lupii Daciei de la Zalău şi Trupa de Daci de la Terra Dacică din Cluj.

Turiştii şi albaiulienii pot vedea până mâine aspecte din viaţa civilă, modul în care aceştia îşi confecţionau hainele, cum găteau şi uniformele foarte interesante expuse de soldaţii de rând şi de ofiţerii şi subofiţerii romani.

Jocurile tracice au fost prezentate de Association for Antique and Medieval Reconstructions, SILA din Plovdiv, Bulgaria.

[nggallery id=1568]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Când sunt „Paștele Cailor”? Chiar există: De unde provine expresia și care este originea acestei sărbători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când sunt „Paștele Cailor”? Sărbătoarea chiar există: De unde provine expresia și care este originea acestei sărbători. Ce legătură are cu ziua când sufletele morţilor ajung în Rai Deși expresia „la Paștele Cailor” transmite „niciodată”, totuși această sărbătoare există. Tradiția arată că la nașterea Mântuitorului Hristos, la ieslea animalelor, pe cât de cuminți au fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea