FOTO/VIDEO: Dansuri medievale, jocuri tracice şi aspecte din viaţa antică, la Zilele Cetăţii şi Festivalul Roman Apulum

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Zilele Cetatii si Festivalul Roman Apulum16Cei care au „păşit” astăzi pe pietonala Mihai Viteazul din Piaţa Cetăţii au avut ocazia să vadă dansuri medievale, cu ocazia celei de-a doua ediţii a evenimentului Zilele Cetăţii şi Festivalul Roman Apulum. Grupul Nosa din Bistriţa a adus la Alba Iulia, dansuri istorice şi coregrafii cu tematică inspirată din secolele XII – XVI.

La scurt timp după dansuri, pe Latura de Est a Cetăţii Alba Carolina, lângă poarta a III-a au început jocurile tracice. Albaiulienii şi turiştii au avut ocazia să vadă aspecte din viaţa civilă, antică şi medievală, ateliere de fierărie, de bijuterii sau de prelucrare a osului. Foarte interesante au fost şi atelierele de prelucrare a lemnului. Meşterii ciopleau în lemn umed şi realizau vase (blide şi castroane din lemn).  Un astfel de castron se lucra foarte greu, în două ore.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Zilele Cetatii si Festivalul Roman Apulum07Au fost prezente şi tabere militare, două unităţi romane legiunea a XIII-a Gemina şi Legiunea a V-a Macedonică şi o unitate auxiliară. Alături de ei şi-au făcut simţită prezenţa şi dacii, Lupii de Fier ai Apoulonului, lupii Daciei de la Zalău şi Trupa de Daci de la Terra Dacică din Cluj.

Turiştii şi albaiulienii pot vedea până mâine aspecte din viaţa civilă, modul în care aceştia îşi confecţionau hainele, cum găteau şi uniformele foarte interesante expuse de soldaţii de rând şi de ofiţerii şi subofiţerii romani.

Jocurile tracice au fost prezentate de Association for Antique and Medieval Reconstructions, SILA din Plovdiv, Bulgaria.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook