7 din cele 9 produse tradiţionale atestate se fabrică în judeţul Alba
- Bucatele cu specific românesc sunt etichetate
Cetăţenii judeţului şi nu numai pot alege să consume produse tradiţionale, ecologice şi sănătoase în detrimentul celor care conţin amelioranţi, chimicale sau coloranţi sintetici. Acum, consumatorii pot cumpăra cel mai bun produs posibil, din gama sutelor care ne stau la îndemână. Produsele tradiţionale sunt la îndemâna oricui, în supermarketuri şi conţin sigla de atestare. Brutăria din Sântimbru a reuşit să obţină atestate pentru şapte din nouă produse tradiţionale din România, obţinând cele mai multe atestate pentru produsele tradiţionale eliberate în temeiul prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Potrivit declaraţiei preşedintelui Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din România, Călin Matieş, şapte din cele nouă produse ţărăneşti atestate au ajuns în judeţ şi reprezintă preparate bune, sănătoase, cu toate calităţile nutritive.
“Sunt aceleaşi bucate sănătoase, realizate întocmai, după reţetele bunicilor noştri. Procedeele tehnologice de obţinere sunt identice cu cele folosite de străbuni, iar produsul finit are acelaşi gust şi nu conţine amelioranţi, chimicale sau coloranţi sintetici. Aceste produse sunt însoţite de o siglă unicat. Toţi producătorii de produse tradiţionale trebuie să-şi obţină actele de atestare, după noua legislaţie, pentru a putea comercializa aceste produse. Atestarea se obţine mai greu deoarece sunt mai multe criterii de îndeplinit. Acum trebuie să faci dovada reţetei prin documente istorice autentificate. Brutăria din Sântimbru a prezentat reţete de acum 25 – 30 de ani, iar la dosarul de certificare au fost depuse inclusiv state de plată din anul 1983”, ne-a mai spus Călin Matieş, preşedintele FNPPTE România.
Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale, Ecologice şi de Casă Alba –Transilvania, prin cei 32 de membri ai săi, a reuşit schimbarea legislaţiei în domeniul alimentar şi a realizat o siglă de atestare a produselor tradiţionale.
“Atestatul îşi păstrează valabilitatea atât timp cât operatorul economic îndeplineşte cerinţele pentru care a primit atestatul”, a mai spus Călin Matieş.
Brutăria din Sântimbru are atestate pentru Baton cu miere, Colac cu miere, Pită bătută pe vatră, Pită neagră (integrală), Pită împletită, Pupuri de Sântimbru şi Colac de Sântimbru. Cu sigla „atestat produs tradiţional” se etichetează alimentele cu specific românesc. Operatorul economic care fabrică acest produs şi nu respectă prevederile legii, pierde dreptul de a mai comercializa marfa cu sigla de atestare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii