VIDEO: SCANDALUL Grădinița 12 din Alba Iulia s-a mutat în stradă! Totul despre protestul părinților și soarta directoarei
Așa cum au anunțat încă de ieri, astăzi, începând cu orele 15.00, circa 40 de părinți care au copii înscriși la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia, “înarmați” cu pancarte, s-au adunat în fața Prefecturii Alba, unde au protestat împotriva demersurilor inspectorului general al ISJ Alba, Dorin Sandea, de a o schimba din funcția de director al grădiniței, pe domnișoara Veronica Suciu.
Mesajele scrise pe pancartele părinților au fost cât se poate de sugestive: „Sandea demisia!”, „Suntem alături de directoarea noastră”, „Nu distrugeți cea mai bună grădiniță din județ”, „Vrem educație de calitate pentru copiii noștri!”.
Printr-o altă pancartă, însoțită de o “oliță”, care a fost arborată pe un stâlp din fața Palatului Administrativ al județului Alba, și ulterior în fața ÎSJ, participanții la miting și-au demonstrat talentul poetic și faptul că încearcă să își păstreze simțul umorului: “Nu fac pipi la oliță, că sunt mare și frumoasă, vreau să merg la grădiniță, însă Sandea nu mă lasă, că e roșie cum îi place, îi dau dânsului olița, și îl rog să ne dea pace, să nu ne strice grădinița.”
După ce reprezentanții părinților protestatari au înmânat un memoriu cu doleanțele lor prefectului de Alba , Gheorghe Feneșer, mitingul s-a mutat în curtea sediului Inspectoratului Școlar Alba. Aici, o delegație a părinților a fost invitată la discuții, în biroul șefului ISJ, Dorin Sandea.
La această întâlnire au participat, pe lângă cei cinci părinți revoltați și domnul Sandea, inspectorul general adjunct Marcela Dărămuș, inspectorul școlar Codruța Lodroman și reprezentanții presei.
Pe scurt, situația stă în felul următor:
Poziția părinților
În urmă cu 9 ani (2005), Veronica Suciu, directorul Grădiniței nr. 12, a înființat un ONG – Asociația Veronica, cu scopul declarat și dovedit ulterior de a sprijini dezvoltarea unui învățământ de tip Step-by-Step, în cadrul acestei unități școlare de stat. Membrii fondatori ai asociației sunt, pe lângă Veronica Suciu, alte 16 educatoare, dar și sora directoarei, inspectorul școlar Eugenia Ignat.
Școala a ajuns cu trecerea anilor una dintre cele mai performante și apreciate, din punct de vedere didactic, din județ, după părerea unora, chiar din Transilvania.
De ce? Pentru că, prin ONG-ul creat, s-a reușit finanțarea activităților educative din surse extrabugetare, cunoscut fiind faptul că statul nu își permite să finanțeze un învățământ la un nivel optim.
Cum? Fiecare părinte care dorește să își înscrie copilul la Grădinița 12, cu program integral Step-by-Step, își dă acordul, în scris, să plătească suma de 100 de lei lunar. Părintele devine astfel membru al Asociației Veronica, iar copilului său îi sunt asigurate: un spațiu curat și dotat, personal calificat și cu experiență, masă, materiale didactice și școlare, accces la spectacole și chiar mici cadouri, cu ocazia diferitelor sărbători.
Potrivit părinților, condițiile foarte bune pe care le oferă această grădiniță, sunt rodul inițiativei și muncii asidue a directoarei Suciu, de activitatea căreia sunt foarte mulțumiți, motiv pentru care consideră un abuz propunerea șefului ISJ Alba de a o elibera din funcție.
Poziția ISJ Alba
Inspectorul general școlar, Dorin Sandea, a explicat că, în urma unei sesizări din partea unui părinte nemulțumit că trebuie să plătească o sută de lei pe lună pentru a-și putea înscrie copilul la o grădiniță de stat, inspectoratul a început un control la Grădinița nr. 12.
În urma verificărilor, șeful ISJ Alba a înaintat două propuneri actualului ministru al Educației:
1.Detașarea din funcția de director al grădiniței a dominișoarei Veronica Suciu
2.Eliberarea din funcția de inspector școlar în cadrul ISJ Alba, a doamnei Eugenia Ignat (sora Veronicăi Suciu și membru fondator al Asociației Veronica.
Motivul invocat de Dorin Sandea, pentru ambele situații, este incompatibilitatea. În cazul directoarei școlii, incompatibilitatea dintre funcția de execuție, respectiv președinte al asociației și cea de director al unității de învățământ. În cazul Eugeniei Ignat, se invocă faptul că există un conflict de interese, că doamna inspector nu și-a respectat atribuțiile pe care le avea ca și inspector școlar pe linia parteneriatelor dintre ISJ și alte organizații, inclusiv ONG-uri, favorizând o situație nelegală la Grădinița nr.12.
Concluzii:
-Potrivit șefului ISJ, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul Educației pe acest subiect, a făcut o solicitare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba să continue controlul administrativ început de ISJ Alba la Grădinița 12.
-Dorin Sandea își menține propunerile de eliberare din funcție a celor două doamne, documente care se află pe masa ministrului, așteptând o decizie în acest sens de la minister.
-Directoarea grădiniței, care se află internată în spital din cauza stresului provocat de această situație, și-a dat încă de marți demisia din funcția de președinte al Asociației Veronica, fiind astfel eliminată starea de incompatibilitate invocată de ISJ, și motivul care fundamentează propunerea șefului ISJ de încetare a detașării domnișoarei Suciu în funcția de director.
-Dorin Sandea susține că nu s-a pus niciun moment problema desființării sistemului de tip Step-by-Step, iar părinții nu ar avea de ce să fie îngrijorați, întrucât, chiar dacă va fi detașată din funcția de director, domnișoara Suciu ar rămâne în continuare educatoare, având un post de titular la Grădinița 12.
-Părinții susțin că, în urma presiunilor și amenințărilor pe care domnul Sandea le-a făcut asupra personalului grădiniței, și-au pierdut total încrederea în șeful ISJ Alba, motiv pentru care vor continua să îi solicite demisia, luând chiar în considerare să îi facă o plângere penală la parchet, pentru abuz în funcție.
Cu siguranță, “războiul” fără precedent pentru județul Alba, între părinții unor copii de grădiniță și șeful Inspectoratului General Școlar, va continua. Chiar dacă directoarea nu va fi eliberată din funcție, în urma controalelor instituțiilor abilitate, ce vor urma la unitatea de învățământ preșcolar și deopotrivă la Asociația Veronica, domișoara Suciu ar putea ajunge în situația în care să își dea singură demisia.
[nggallery id=1196]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii