Ministrul Educaţiei: Grupa mare, obligatorie la grădiniţă, din anul 2015
Din anul 2015 grupa mare va deveni obligatorie, conform Ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, care a supus dezbaterea în faţa Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor.
„Am supus dezbaterii publice ideea ca începând cu 2015 să avem grupa mare la grădiniță obligatorie. În momentul de față avem deja 28% dintre copii cuprinși în grupa mare de la grădiniță. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga și 2% dintre părinți să meargă cu copiii la grădiniță, ceea ce ar însemna un succes, pentru că de multe ori copiii care nu participa la grădiniță sunt cei care nu reușesc să facă față procesului de educație chiar din ciclul primar. Urmând ca în următorii doi, trei, patru ani, e bine să gândim de acum până în 2020 — 2025, în următorii ani, pe măsură ce consolidăm infrastructura, grădinița să devină obligatorie de la patru ani și poate la un moment dat chiar de la trei ani”, a afirmat Pricopie la dezbaterile din Comisia de învățământ asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificări și adăugiri la Legea Educației Naționale.
El a mai vorbit și despre dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învățământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obținute la concursul de titularizare.
„Legea educației, Legea 1 /2011 prevedea faptul că profesorii care au susținut examenul de titularizare într-un anumit an pot beneficia și în anii următori de examenul pe care l-au dat în anul respectiv, era vorba de o perioadă de trei ani, noi am extins la șase ani. Examenul de titularizare, așa cum s-a văzut și în anii trecuți, este un examen serios, prin urmare, cei care reușesc să treacă acest examen să aibă posibilitatea să folosească rezultatele acestui examen pentru titularizare pe o perioadă de șase ani”, a explicat ministrul Educației.
Pricopie a mai amintit că ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptată de Guvern.
Documentul menține astfel forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani.
Durata învățământului obligatoriu va crește de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei liceului la patru ani. Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal și primii doi ani ai școlii profesionale pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic.
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a participat marți la ședința Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, unde s-a discutat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificări și adăugiri la Legea Educației Naționale.
Sursa: Realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii