Şcoala profesională din Cugir – o şansă pentru asigurarea forţei de muncă calificate
Primul semestru al anului şcolar 2013-2014, parcurs de cursanţii Şcolii profesionale de la Colegiul Tehnic ,,I.D. Lăzarescu” Cugir, în cadrul sistemului de învaţământ dual, s-a încheiat cu rezultate demne de consideraţie.
Potrivit directorului instituţiei, ing. Alexandru Micaciu, evoluţia rezultatelor înregistrate de elevi în această perioadă, arată că atât şcoala cât și agenţii economici s-au implicat cu reponsabilitate, in procesul de instruire al tinerilor care au ales să urmeze cursurile de strungar si frezor.
Este totodată, o dovadă clară a avantajului aplicarii sistemului dual de învăţamânt de care beneficiază cei 25 de cursanţi ai şcolii profesionale, care după cum se ştie, primesc fiecare, lunar, o bursă de 200 lei/elev de la agentul economic cu care are contract, la care se mai adaugă încă 200 lei/lună, bani reprezentând bursa oferită de la Guvernul României.
Noul sistem de pregatire profesională este cu atat mai atractiv având în vedere ca la finalizarea şcolii, absolvenţii au prioritate la angajari, în cadrul societaţilor implicate, fapt ce îi avantajează pe agentii economici, in asigurarea pe viitor a forţei de muncă calificate.
,,După cum se ştie, un număr de 5 agenţi economici din Cugir au dorit sa facă parte din acest proiect, un demers care se va dovedi util, atât pentru elevi, cât şi pentru mediul local de afaceri. În acest context, Uzina Mecanică, Fabrica de Arme si S.C. TEA S.R.L, au incheiat contracte pentru câte 5 cursanţi, S.C. Nova Modul pentru 6, iar S.C. Scularia pentru 4 elevi. Ca structură scolară, în primul an, cursanţii vor face 40% teorie si 60% practică, iar in cel de-al doilea an, 25% teorie si 75% practică”, ne-a declarat directorul colegiului, ing. Alexandru Micaciu.
Potrivit acestuia, cadre didactice ale şcolii au luat parte, în perioada 2011-2012, la cursuri de formatori pentru Implementarea sistemului de învăţământ german, pentru lucrări practice în liceele din România, în cadrul unui proiect de parteneriat al Universitaţii Tehnice -Cluj Napoca şi Universitatea Konstanz din Germania.
,,Avem cadre bine pregatite atât pentru cursuri, cât şi pentru activitatea practica, cu oameni precum: prof. Ion Nicu- director adjunct, desemnat coordonator al scolii profesionale, prof. Mihaela Drogoţel – diriginta clasei, prof. Valentina Macarie, Dacia Ileana Napău si nu in ultimul rând, prof. Instructor Ioan Creţu, cel care asigura pregatirea practica în atelierul şcolii.
,,Dacă ţinem seama şi de semnalele pozitive venite din partea agenţilor economici, unde cursanţii îşi desfăşoară o parte din activitate, în atelierele de producţie şi unde tutorele de practică îi indrumă, urmareşte şi îi examinează pe elevi, avem convingera că şcoala profesională se află pe un drum bun, iar la absollvire vom avea cadre calificate, bine pregatite profesional”, a ţinut sa precizeze directorul colegiului tehnic.
După cum am mai aflat de la managerul liceului, începând cu anul de învăţământ 2014-2015 , la Şcoala profesională din Cugir vor putea da examen de admitere şi absolvenţii claselor a VIII-a, iar durata cursurilor va fi de trei ani.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii