FOTO: La Sebeș s-a sărbătorit sfârșitul traficului rutier de coșmar. Următoarea țintă a localnicilor: poluarea Kronospan
După mai bine de zece ani de așteptări, promisiuni, minciuni, zgomot, poluare, praf, nervi, frustrare, de care locuitorii municipiului Sebeș au avut parte zi de zi, ieri teroarea traficului rutier s-a sfârșit, odată cu deschiderea circulației pe tronsonul II al Autostrăzii Orăștie – Sibiu, respectiv a centurii de ocolire a orașului.
Pentru a marca acest moment de eliberare, Primăria Sebeș a organizat, cu ajutoul sponsorilor un mic eveniment. Totul a început în jurul orelor 17.00 cu un “marș” motorizat. Circa 25 de autoturisme, în coloană, au făcut un tur al orașului, ca în vremurile vechi, când circulația pe străzile orașului era una “normală”. Au revenit ca un alai de nuntă în Parcul Primăriei, unde alături de circa 50 de localnici au sărbătorit momentul mult aşteptat.
Pe o scenă amenajată în parc, au susținut un spectacol două trupe locale: Nonprofit și Orbent. Concertele au fost întrerupte pentru câteva minute, la orele 18:10, pentru focurile de artificii dedicate noii ere în care a intrat Sebeșul odată cu deschierea autostrăzii A1.
Peste 40 de mii de mașini tranzitau zilnic Sebeșul, care până ieri a fost cea mai aglomerată localitate din România. Praful, zgomotul, vibrațiile care au afectat sute de imobile, mobilitatea redusă într-un oraș cu doar 20.000 de locuitori – toate acestea s-au redus semnificativ în ultimele 24 de ore. Asta susține și un agent de circulație din oraș, care ne-a mărturisit că în această perioadă orașul era paralizat, din punct de vedere al traficului rutier. Tot polițistul a spus că nici el și nici majoritatea localnicilor nu realizează încă cu adevărat schimbarea, dar toți se bucură.
“Așteptăm de mult timp acest moment și, chiar dacă a venit cu așa mare întârziere, ne bucurăm foarte mult de el. Sebeșul trebuie acum să se transforme într-un oraș curat, civilizat în care să îți facă plăcere să trăiești. Iar acest lucru este responsabilitatea întregii comunități locale”, a declarat pentru ziarul Unirea, Nicolae, prezent la evenimentul din Parcul Primăriei.
Următorea” boală de tratat” a Sebeșului – poluarea Kronospan
Doi dintre localnicii cu care am vorbit despre efectul reducerii poluării în Sebeș au ținut să îmi atragă atenția că orașul lor s-a vindecat de o “boală grea”, cea a traficului rutier, însă o altă „boală” gravă trebuie tratată în viitorul apropiat. Este vorba despre poluarea pe care fabrica KRONOSPAN o face 24 din 24 de ore. Aici funcționează de câțiva ani o fabrică de formaldehidă, una dintre cele mai cancerigene substanțe din câte există la ora actuală.
“Ne-am vindecat în mare măsură de boala traficului rutier. Comunitatea din Sebeș suferă însă și din cauza poluării de la Kronospan. Acesta este următorul punct nevralgic înspre care trebuie să ne îndreptăm atenția. Și pentru asta este nevoie de o societate civilă organizată, care nu există însă la acest moment. Dacă prețul pe care îl plătim pentru această investiție este sănătatea noastră și a copiilor noștri, atunci trebuie să luăm atitudine!”, a declarat un pensioanr din Sebeș, pentru ziarul Unirea.
[nggallery id=931]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii