UPDATE/FOTO-VIDEO: Trei dintre cei 91 de suspecți de contrabandă cu bijuterii din aur sunt din județul Alba
După perchezițiile de azi-dimineață, suspecții de contrabandă cu bijuterii au început să fie aduși de mascați și poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba la sediul DIICOT Alba Iulia unde li se vor aduce la cunoștință acuzațiile. O parte dintre ei ar putea fi reținuți pentru 24 de ore.
Nu mai puțin de 225 percheziţii au fost efectuate astăzi pe raza mai multor judeţe, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate, fiind ridicate aproximativ 60 de kg de bijuterii.
Este vorba despre contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia.
Cantităţi foarte mari de bijuterii din aur ar fi fost comercializată ilegal, fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului.
*Potrivit BCCO și DIICOT Alba, s-au făcut percheziții în Sebeș și Alba Iulia
Procurorul Ioan Mureșan, șeful DIICOT Alba a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă că este vorba despre evaziune fiscală cu o cantitate foarte mare de bijuterii, în care sunt implicate peste 100 de persoane, dintre care 91 de învinuiți.
La rândul său, șeful BCCO Alba Iulia, comisarul Gabriel Florescu a arătat că aurul era colectat în România la un preț foarte mic, prin case de amanet, era topit, scos din țară și dus în Turcia, de unde se întorcea în România transformat în alte bijuterii care erau vândute fără a se plăti taxe vamale.
Rețeaua era formată în majoritate din cetățeni kurzi însă sunt implicați și cetățeni români, patroni de firme de amanet sau de firme prin care se comercializau respectivele bijuterii. Erau traficate cantități foarte mari de aur, de exemplu într-un singur transport s-au depistat nu mai puțin de 20 de kilograme iar în total, numai din investigațiile făcute până în prezent, fără a se mai adăuga și obiectele din metale prețioase depistate astăzi la percheziții, s-au confiscat peste 60 de kilograme de aur.
Procurorul șef a mai spus că în cazul unui flagrant, organizat în această dimineață la Constanța, într-un autocar s-au descoperit aproximativ 200.000 de dolari și o cantitate foarte mare de bijuterii care urmau să fie duse în Turcia. De asemenea, la o firmă din Iași au fost depistate lingouri din aur produse într-o topitorie clandestină iar la un alt învinuit din Hunedoara s-au descoperit tranzacții ilegale cu diamante.
Anchetatorii au descoperit în cadrul cercetărilor că bijuteriile erau transportate de regulă în autocare sau în autoturisme în compartimente special amenajate, foarte bine ascunse, care aveau mecanisme de închidere/deschidere electronică.
Referitor la învinuiții din Alba procurorul Mureșan a precizat că este vorba despre o persoană care avea domiciliul în Alba Iulia însă avea mai multe firme în București. De asemenea, alte două persoane au domiciliul în Sebeș.
Marți după-amiază, la ora 16.45 când a fost organizată conferința de presă perchezițiile erau încă în desfășurare iar la audieri au fost aduse doar câteva persoane, dintre care una din Cluj iar alta din Maramureș. Gruparea infracțională este foarte extinsă pe teritoriul României astfel încât au avut loc descinderi la domiciliile învinuiților și la sediul firmelor acestora în nu mai puțin de 30 de județe.
Potrivit anchetatorilor este posibil ca numărul de învinuiți să crească după finalizarea tuturor cercetărilor.
[nggallery id=848]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară
Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară Un accident rutier a avut loc miercuri seara, pe DN13. Trei tineri au decedat după impactul între o autoutilitară și un autoturism. Citește și: Un șofer de 60 de ani, din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci