Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Reprezentanţii ANOSR nemulţumiţi de finanţarea educaţiei. Marţi are loc o nouă dezbatere

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat luni, 28 octombrie, la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului pentru a discuta despre nemulțumirile studenților legate de finanțarea educației. Studenții au cerut garanții din partea Guvernului privind respectarea articolului din Legea Educației Naționale care presupune alocarea a 6% din PIB pentru educație, articol a cărui implementare a fost amânată de Ministerul Finanțelor Publice până la 1 ianuarie 2014.

La întâlnire au participat Corneliu Vișoianu – consilier al premierului Victor Ponta, Gigel Paraschiv – secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, Alin Mitrică – secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și Irinel Ciocioc – consilier al ministrului Tineretului și Sportului. Aceștia au încercat să dea răspuns la solicitările studenților cu privire la finanțarea educației.

Încă o dată, nu a existat nicio asumare clară cu privire la creșterea finanțării educației, care în ultimii ani s-a învârtit în jurul valorii de 3% din PIB. Ba mai mult, reprezentanții Guvernului se ascund în spatele fondurilor europene pe care ar putea să le atragă universitățile, recomandând studenților să găsească ei soluții pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație, în condițiile în care acest lucru este prevăzut în Legea Educației Naționale și în Pactul Național pentru Educație, semnat de toate partidele parlamentare în 2008. Prin urmare, se pare că din perspectiva Guvernului responsabilitatea creșterii finanțării educației este fie a universităților, fie a studenților, nicidecum a guvernanților.

,,Suntem dezamăgiți de atitudinea unor reprezentanți ai Guvernului care văd bugetul de stat ca un ”ciolan” care trebuie împărțit între ministere astfel încât să nu existe prea mari nemulțumiri de nicio parte. De pildă, consilierul ministrului Tineretului și Sportului ne-a sugerat să ne uităm peste bugetele ministerelor din acest an, să analizăm care și-au făcut treaba eficient sau nu și să tăiem de la cei care nu au cheltuit banii eficienți. Din punctul nostru de vedere, legea bugetului ar trebui să reprezinte viziunea Guvernului de dezvoltare a statului pe termen mediu și lung, pentru că ea ar trebui să reflecte cel mai bine în ce vrea să investească statul și ce rezultate vrea să primească în timp pe termen mediu și lung. Astăzi nu am sesizat vreo viziune legată de modul în care se împarte bugetul, cel puțin nu una care să îi dea educației importanța cuvenită. Așteptăm ca, după ce studenții vor ieși în stradă la mijlocul lunii noiembrie, agenda Prim-Ministrului să se elibereze și să fie dispus să negocieze, pentru că observăm că momentan dialogul și argumentele, oricât ar fi de bune, nu dau rezultate.” a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Pentru prima dată în istorie, studenţii, elevii, sindicatele, părinţii, profesorii şi rectorii se întâlnesc pentru a opri distrugerea sistemului educaţional din România!

Necesitatea urgentă de alocare a 6% din PIB pentru educație va fi dezbătută mâine, 29 octombrie, în cadrul unei mese rotunde, la București, de către reprezentanții grupurilor sociale implicate direct în domeniul educației. Organizatorii sunt Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Rectorilor (CNR), Consiliul Național al Elevilor (CNE), Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), Federația Națională Sindicală ,,Alma Mater”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret”.

Întâlnirea va avea loc marţi, 29 octombrie, de la ora 11:00, la Casa Universitarilor din Bucureşti (str. Dionisie Lupu 36) și sunt așteptați să participe reprezentanţi ai mass-media, sindicatelor, profesorilor, studenţilor, părinţilor, elevilor şi rectorilor.

Acțiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educație și informații privind finanțarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web  www.6pentrueducatie.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea