Rămâi conectat

Cultură Educație

ANOSR solicită o întâlnire cu premierul Ponta pentru a cere garanţii cu privire la bugetul alocat educaţiei pentru anul 2014

Dragoş Suciu

Publicat

în

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR) a transmis în această luni dimineaţa o adresă prin care solicită o întâlnire cu prim-ministrul Victor Ponta pentru a cere garanţii cu privire la bugetul alocat educaţiei pentru anul 2014.

ANOSR consideră că este anormal ca educaţia, care este definită ca prioritate naţionala, să fie finanţată în aceeasi manieră iresponsabilă ca cea din ultimii ani având în vedere prevederea expresa din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 care reglementează alocarea unui buget de 6% din PIB pentru educaţie. Totodată, toate partidele politice au semnat în 2008 Pactul Naţional pentru Educatie unde este specificat ca educatia trebuie finanţată cu 6% din PIB. ANOSR este ingrijorată şi de faptul că în Strategia fiscal bugetară 2014-2016 este prevăzuta o scădere a cheltuielilor Ministerului Educaţiei Naţionale ceea ce ar putea afecta calitatea şi funcţionalitatea sistemului de educaţie din România, aflat deja la marginea prăpastiei.

,,Menţinerea în condiţii actuale a finanţării educaţiei va perpetua şi agrava starea critică a sistemului de învăţământ, atât la nivel preuniversitar cât şi la nivel universitar, având consecinţe devastatoare asupra dezvoltării pe termen lung a României. Suntem curioşi să aflăm de la domnul prim-ministru Victor Ponta dacă pentru el educaţia este intr-adevăr o prioritate a României şi va reflecta acest lucru în propunerea de buget pentru 2014, dar şi pentru anii următori, deoarece semnalele date pana acum arată contrariul. Noi suntem pregătiţi să ne facem auzite doleanţele şi în strada şi vom face asta în lipsa unui răspuns mulţumitor din partea premierului” a declarat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

Tot astăzi, ANOSR lansează platforma online www.6pentrueducatie.ro care are rolul de a  aduce în atenţia opiniei publice necesitatea creşterii finanţării educaţiei din Romania. În prezent finanţarea deficitară reprezintă cea mai mare problema a sistemului de învăţământ, aceasta fiind cauza principala a stării degradate a calităţii educaţiei, a relevantei acesteia pentru angajatori şi societate si a slabei incluziuni sociale în învăţământul superior.

Prin intermediul Campaniei „6 pentru Educaţie!”, ANOSR, împreună cu alţi reprezentanţi ai grupurilor sociale implicate direct în domeniul educaţiei – reprezentanţi ai elevilor, ai părinţilor, ai sindicatelor şi susţinuţi inclusiv de reprezentanţi ai rectorilor, cer Guvernului României şi factorilor decidenţi să îşi asume în mod real responsabilitatea pentru starea sistemului educaţional din Romania, să conştientizeze importanţa investiţiei în educaţie ca sursa de dezvoltare sustenabila a statului pe termen lung şi să aloce 6% din PIB pentru acest domeniu, respectând asumările făcute la nivel naţional şi internaţional in acest sens!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

O nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, în octombrie 2024: Cadre inginerești din întreaga țară se reunesc la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, în octombrie 2024: Cadre inginerești din întreaga țară se reunesc la Cugir Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Alba, pregătește o nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, la Cugir Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) – sucursala Alba (cu sediul la Cugir) a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea