Ioan Dîrzu după vizita la Roşia Montană: Comisia specială mai adună informaţii, nu toţi oamenii din zonă sunt bine documentaţi
Proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a fost amplu dezbătut la nivel naţional şi judeţean, dar cu toate acestea comisia specială care s-a deplasat ieri în zonă nu a tras încă o concluzie şi mai adună informaţii, a declarat preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, în cadrul unei conferinţe de presă din această amiază.
„Încă comisia mai aduna informaţii, dar în teren am constatat că nu toată lumea este foarte bine documentată. Victor Ponta nu a dorit să ţină acest proiect într-un sertar ascuns. El a preferat ca acest proiect să ajungă în Parlament pentru a fi amplu dezbătut (…). Nu fac lobby pentru nicio firma privată, vrem să apărăm interesele şi avantajele să fie maxime pentru statul roman şi pentru oamenii din Apuseni.”, a declarat deputatul Dîrzu.
Demnitarul consideră justificată teama oamenilor, dar crede că acea comisie a avut ocazia să asculte toate părerile şi va face o alegere bună.
„Oamenii au dreptul să îşi expună teama asupra ceea ce va urma, asupra modului în care se exploatează, cantităţile şi ecologizarea zonei, precum şi garanţiile care vor fi depuse pentru acest proiect. Comisia specială a avut ocazia să contrabalanseze, a văzut cine este pro şi cine este contra. Cei care hotărăsc trebuie să ajungă la o situaţie care să cupleze cele interesele: turism, agricultură şi menţinerea zonei curate pe care o avem în Apuseni. Comisia a fost dispusă pentru negocieri şi toată lumea şi-a spus problema. Nu încurajez violenţa, dar toată lumea are dreptul la opinie şi la a-şi spune punctul de vedere”, a mai spus acesta.
Comisia specială va asculta astăzi şi părerile celor din Piaţa Universităţii.
„Comisia a fost interesata de a vizita inclusiv siturile arheologice, zona minieră şi cariera respectivă. Dezbaterea a continuat şi pe microbuz şi va continua şi în Parlament. Astăzi se vor fi ascultaţi cei din Piaţa Universităţii. Daca anumite ONG-uri vor dori să vorbească, se va face timp, comisia doreşte să fie cât mai bine informată. Vor continua audierile cu ministerul mediului şi cu şefii celor doua comisii, cu cei de la resurse minerale, şi acesta nu poate să fie decât un lucru foarte bun pentru noi, decizia se va lua în Parlament. Interesul este unul foarte mare pentru acest obiectiv si comisia va analiza până la ultimul amănunt” a continuat deputatul Dîrzu.
Doar 3 din 19 membri ai comisiei speciale au certificate ORNISS – Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, a declarat deputatul Dîrzu. Aceştia sunt parlamentari mai vechi, iar certificatul se eliberează în 1-3 luni. Persoana care deţine certificatul are acces la informaţii secrete, de stat, dar nu poate divulga nimic.
Deputatul consideră că demararea proiectului nu afectează agricultura şi turismul. Acesta a mai spus că dacă se va respecta legislaţia europeană, nimeni nu ar avea de suferit, iar dacă proiectul nu se va demara, trebuie să se intervină în dezvoltarea durabilă a zonei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii