Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ioan Dîrzu după vizita la Roşia Montană: Comisia specială mai adună informaţii, nu toţi oamenii din zonă sunt bine documentaţi

Dragoş Suciu

Publicat

în

Proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a fost amplu dezbătut la nivel naţional şi judeţean, dar cu toate acestea comisia specială care s-a deplasat ieri în zonă nu a tras încă o concluzie şi mai adună informaţii, a declarat preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, în cadrul unei conferinţe de presă din această amiază.

„Încă comisia mai aduna informaţii, dar în teren am constatat că nu toată lumea este foarte bine documentată. Victor Ponta nu a dorit să ţină acest proiect într-un sertar ascuns. El a preferat ca acest proiect să ajungă în Parlament pentru a fi amplu dezbătut (…). Nu fac lobby pentru nicio firma privată, vrem să apărăm interesele şi avantajele să fie maxime pentru statul roman şi pentru oamenii din Apuseni.”, a declarat deputatul Dîrzu.

Demnitarul consideră justificată teama oamenilor, dar crede că acea comisie a avut ocazia să asculte toate părerile şi va face o alegere bună.

„Oamenii au dreptul să îşi expună teama asupra ceea ce va urma, asupra modului în care se exploatează, cantităţile şi ecologizarea zonei, precum şi garanţiile care vor fi depuse pentru acest proiect. Comisia specială a avut ocazia să contrabalanseze, a văzut cine este pro şi cine este contra. Cei care hotărăsc trebuie să ajungă la o situaţie care să cupleze cele interesele: turism, agricultură şi menţinerea zonei curate pe care o avem în Apuseni. Comisia a fost dispusă pentru negocieri şi toată lumea şi-a spus problema. Nu încurajez violenţa, dar  toată lumea are dreptul la opinie şi la a-şi spune punctul de vedere”, a mai spus acesta.

Comisia specială va asculta astăzi şi părerile celor din Piaţa Universităţii.

„Comisia a fost interesata de a vizita inclusiv siturile arheologice, zona minieră şi cariera respectivă. Dezbaterea a continuat şi pe microbuz şi va continua şi în Parlament. Astăzi se vor fi ascultaţi cei din Piaţa Universităţii. Daca anumite ONG-uri vor dori să vorbească, se va face timp, comisia doreşte să fie cât mai bine informată. Vor continua audierile cu ministerul mediului şi cu şefii celor doua comisii, cu cei de la resurse minerale, şi acesta nu poate să fie decât un lucru foarte bun pentru noi, decizia se va lua în Parlament. Interesul este unul foarte mare pentru acest obiectiv si comisia va analiza până la ultimul amănunt” a continuat deputatul Dîrzu.

Doar 3 din 19 membri ai comisiei speciale au certificate ORNISS – Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, a declarat deputatul Dîrzu. Aceştia sunt parlamentari mai vechi, iar certificatul se eliberează în 1-3 luni. Persoana care deţine certificatul are acces la informaţii secrete, de stat, dar nu poate divulga nimic.

Deputatul consideră că demararea proiectului nu afectează agricultura şi turismul. Acesta a mai spus că dacă se va respecta legislaţia europeană, nimeni nu ar avea de suferit, iar dacă proiectul nu se va demara, trebuie să se intervină în dezvoltarea durabilă a zonei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea