Concurență acerbă pentru construirea Autostrăzii Sebeș – Turda. Peste 50 de firme înscrise la licitație
Amânarea licitației pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a autostrăzii Sebeș – Turda se datorează, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județan Alba, Florin Roman, numărului foarte mare de clarificări cerute CNADNR de către societățile înscrise în cursa pentru obținerea celor peste 550 de milioane de euro.
Peste 50 de firme de proiectare și execuție s-au înscris până în prezent la licitație. Clarificarea tuturor neclarităților semnalate de societățile intrate în competiție este foarte importantă, în opinia lui Roman, tocmai pentru a se evita partea de contestații după desemnarea câștigătorilor, care ar prelungi termenul de începere efectivă a lucrărilor de construcție a autostrăzii.
“La Alba, știm că oriunde sapi găsești vestigii!”
Pe lângă precizări legate de aspecte tehnice, transmiterea ridicărilor topografice complete; transmiterea documentelor din care să poată fi identificați proprietarii terenurilor expropriate sau precizări privind durata de garanţie obligatorie care trebuie îndeplinită pentru activităţile și echipamentele ofertate, o altă problemă o presupune cercetarea arheologică preventivă.
Pe traseul autostrăzii au fost identificate nu mai puțin de 29 de situri arheologice unde au fost deja identificate artefacte datând din diferite perioade (neolitic, epoca fierului, perioada romana sau medievală).
Vicele CJ Alba a precizat însă că activitatea de cercetare și ridicare de sarcină arheologică nu va afecta începrea investiției, această muncă putând fi realizată în paralel cu construcția autostrăzii.
Pe loturi, sumele sunt împărţite astfel: lotul 1 (17 km – km 0+000 – km 17+000) – 57,028 milioane de lei, lotul 2 (24,25 km – km 17+000 – km 41+250) – 66,913 milioane de lei, lotul 3 (12,45 km – km 41+250 – km 53+700) – 48,372 milioane de lei şi lotul 4 (16,300 km – km 53+700 – km 70+000) – 53,248 milioane de lei.
Potrivit celui mai recent anunț al CNADR, deschiderea ofertelor se va face în data de 2 octombrie după ce, inițial termenul a fost amânat din 12 în 17 septembrie.
Contractul este finanţat din Fondul de Coeziune (85%), în cofinanţare cu bugetul de stat (15%). Pentru construirea un kilometru de autostradă se va plăti în medie 8 milioane de euro.
Procedura va fi tip licitaţie deschisă, iar criteriul de atribuire preţul cel mai scăzut.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii