FOTO: Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, în dialog, în plină stradă. Numai la Festivalul Dilema Veche din Cetatea Alba Iulia
Astăzi, la ora 17.00, în ultima zi a Festivalului Dilema Veche, a avut loc unul dintre cele mai așteptate evenimente – Dialog dilematic cu Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, sub moderarea lui Mircea Vasilescu, redactorul șef al revistei Dilema Veche și directorul festivalului.
Inițial locația evenimentului a fost stabilită pentru un spațiu relativ mic din incinta Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, însă Dan Popescu, unul dintre organizatorii evenimentului a avut inspirația de a scoate evenimentul in strada Bibliotecii, care a îmbrățișat acest eveniment cultural de excepție.
Cadrul perfect și o vreme pe măsura invitaților! Așa pot fi descrise locația și atmosfera de la întâlnirea dilematicilor Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu și Mircea Vasilescu, pe o stradă parcă desprinsă din cărți, în Cetatea din Alba Iulia.
Evenimentul a fost deschis de cercetătorul Doina Biro, gazda și reprezentantul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, care a mulțumit în numele său și al Elenei Târziman de la Biblioteca Națională a României organizatorilor pentru recunoașterea și lumina adusă asupra acestei clădiri monument istoric și al valorilor livrești inestimabile pe care le adăpostește.
A urmat apoi dialogul! Noul, marketingul, jocul pervers și hedonic al consumerismului, modele antropologice și direcții ale societății actuale, întrebări și încercări de răspunsuri la întrebarea: Cu ce ne alegem șI ce riscăm să pierdem din acest tren al noutății.
Dan C. Mihăilescu a vorbit cu umor despre cum era perceput noul din comunism și cum se raportează astăzi tinerii la noutate: ” Tot ce era nou în perioada comunistă era dubios, demonizat. Acum tinerii din ziua de astăzi demonizează trecutul.”
Pentru Horia Roman Patapievici, viața în epoca comunistă era un “prezent detestabil – statul polițienesc subversiv, și o altă lume, de unde străbătea cu greu libertatea.”
În comparație cu acele timpuri, când generația lor își dorea libertate, generațiile din prezent nemaiavând dușmani, nemaiavând ce să își dorească, față de ce să devină dependenți, au devenit dependenți. Dependenți de gadget-uri și forme virtuale de socializare, de informație inutilă. Au dezvoltat mania informației, nevoia de a fi mereu branșat, scurt-circuitat. “Teamă mi-e că excesul de informație, duce la un deficit de educație și morală”, a fost de părere Dan C. Mihăilescu , idee întărită și de H. R. Patapievici: “Excesul de informație, duce la un deficit de formație!”. Discuțiile nu s-au limitat strict la tema dezbaterii. Plecand de la implicatiile pe care noul le are asupra societatii, Patapievici a subliniat faptul ca nu instrumentele folosite de tinerii societatii contemporane sunt neaparat problema, ci felul in care omul post modernismului va alege sa isi configureze identitatea si personalitatea.
Cu alte cuvinte, importanta este lectura, formarea continua si deschiderea spre rationalitate, chiar daca acestea sunt realizate cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare si de stocare a informatiei si nu discutiile sterile legate de omniprezenta telefoanelor inteligente si a tabletelor in arsenalul de zi cu zi al tinerilor.
Articol în curs de actualizare.
[nggallery id=173]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 44 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii