Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, în dialog, în plină stradă. Numai la Festivalul Dilema Veche din Cetatea Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Astăzi, la ora 17.00, în ultima zi a Festivalului Dilema Veche, a avut loc unul dintre cele mai așteptate evenimente – Dialog dilematic cu Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, sub moderarea lui Mircea Vasilescu, redactorul șef al revistei Dilema Veche și directorul festivalului.

Inițial locația evenimentului a fost stabilită pentru un spațiu relativ mic din incinta Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, însă Dan Popescu, unul dintre organizatorii evenimentului a avut inspirația de a scoate evenimentul in strada Bibliotecii, care a îmbrățișat acest eveniment cultural de excepție.

Cadrul perfect și o vreme pe măsura invitaților! Așa pot fi descrise locația și atmosfera de la întâlnirea dilematicilor Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu și Mircea Vasilescu, pe o stradă parcă desprinsă din  cărți, în Cetatea din Alba Iulia.

Evenimentul a fost deschis de cercetătorul Doina Biro, gazda și reprezentantul  Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, care a mulțumit în numele său și al Elenei Târziman de la Biblioteca Națională a României organizatorilor pentru recunoașterea și lumina adusă asupra acestei clădiri monument istoric și al valorilor livrești inestimabile pe care le adăpostește.

A urmat apoi dialogul! Noul, marketingul, jocul pervers și hedonic al consumerismului, modele  antropologice și direcții ale societății actuale, întrebări și încercări de răspunsuri la întrebarea: Cu ce ne alegem șI ce riscăm să pierdem din acest tren al noutății.

Dan C. Mihăilescu a vorbit cu umor despre cum era perceput noul din comunism și cum se raportează astăzi tinerii la noutate: ” Tot ce era nou în perioada comunistă era dubios, demonizat. Acum tinerii din ziua de astăzi demonizează trecutul.”

Pentru Horia Roman Patapievici, viața în epoca comunistă era un “prezent detestabil – statul polițienesc subversiv, și o altă lume, de unde străbătea cu greu libertatea.”

În comparație cu acele timpuri, când generația lor își dorea libertate, generațiile din prezent nemaiavând dușmani, nemaiavând ce să își dorească, față de ce să devină dependenți, au devenit dependenți. Dependenți de gadget-uri și forme virtuale de socializare, de informație inutilă. Au dezvoltat mania informației, nevoia de a fi mereu branșat, scurt-circuitat. “Teamă mi-e că excesul de informație, duce la un deficit de educație și morală”, a fost de părere Dan C. Mihăilescu , idee întărită și de H. R. Patapievici: “Excesul de informație, duce la un deficit de formație!”. Discuțiile nu s-au limitat strict la tema dezbaterii. Plecand de la implicatiile pe care noul le are asupra societatii, Patapievici a subliniat faptul ca nu instrumentele folosite de tinerii societatii contemporane sunt neaparat problema, ci felul in care omul post modernismului va alege sa isi configureze identitatea si personalitatea.

Cu alte cuvinte, importanta este lectura, formarea continua si deschiderea spre rationalitate, chiar daca acestea sunt realizate cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare si de stocare a informatiei si nu discutiile sterile legate de omniprezenta telefoanelor inteligente si a tabletelor in arsenalul de zi cu zi al tinerilor.

Articol în curs de actualizare.

[nggallery id=173]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea