Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, în dialog, în plină stradă. Numai la Festivalul Dilema Veche din Cetatea Alba Iulia

Publicat

în

Astăzi, la ora 17.00, în ultima zi a Festivalului Dilema Veche, a avut loc unul dintre cele mai așteptate evenimente – Dialog dilematic cu Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, sub moderarea lui Mircea Vasilescu, redactorul șef al revistei Dilema Veche și directorul festivalului.

Inițial locația evenimentului a fost stabilită pentru un spațiu relativ mic din incinta Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, însă Dan Popescu, unul dintre organizatorii evenimentului a avut inspirația de a scoate evenimentul in strada Bibliotecii, care a îmbrățișat acest eveniment cultural de excepție.

Cadrul perfect și o vreme pe măsura invitaților! Așa pot fi descrise locația și atmosfera de la întâlnirea dilematicilor Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu și Mircea Vasilescu, pe o stradă parcă desprinsă din  cărți, în Cetatea din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul a fost deschis de cercetătorul Doina Biro, gazda și reprezentantul  Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, care a mulțumit în numele său și al Elenei Târziman de la Biblioteca Națională a României organizatorilor pentru recunoașterea și lumina adusă asupra acestei clădiri monument istoric și al valorilor livrești inestimabile pe care le adăpostește.

A urmat apoi dialogul! Noul, marketingul, jocul pervers și hedonic al consumerismului, modele  antropologice și direcții ale societății actuale, întrebări și încercări de răspunsuri la întrebarea: Cu ce ne alegem șI ce riscăm să pierdem din acest tren al noutății.

Dan C. Mihăilescu a vorbit cu umor despre cum era perceput noul din comunism și cum se raportează astăzi tinerii la noutate: ” Tot ce era nou în perioada comunistă era dubios, demonizat. Acum tinerii din ziua de astăzi demonizează trecutul.”

Pentru Horia Roman Patapievici, viața în epoca comunistă era un “prezent detestabil – statul polițienesc subversiv, și o altă lume, de unde străbătea cu greu libertatea.”

În comparație cu acele timpuri, când generația lor își dorea libertate, generațiile din prezent nemaiavând dușmani, nemaiavând ce să își dorească, față de ce să devină dependenți, au devenit dependenți. Dependenți de gadget-uri și forme virtuale de socializare, de informație inutilă. Au dezvoltat mania informației, nevoia de a fi mereu branșat, scurt-circuitat. “Teamă mi-e că excesul de informație, duce la un deficit de educație și morală”, a fost de părere Dan C. Mihăilescu , idee întărită și de H. R. Patapievici: “Excesul de informație, duce la un deficit de formație!”. Discuțiile nu s-au limitat strict la tema dezbaterii. Plecand de la implicatiile pe care noul le are asupra societatii, Patapievici a subliniat faptul ca nu instrumentele folosite de tinerii societatii contemporane sunt neaparat problema, ci felul in care omul post modernismului va alege sa isi configureze identitatea si personalitatea.

Cu alte cuvinte, importanta este lectura, formarea continua si deschiderea spre rationalitate, chiar daca acestea sunt realizate cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare si de stocare a informatiei si nu discutiile sterile legate de omniprezenta telefoanelor inteligente si a tabletelor in arsenalul de zi cu zi al tinerilor.

Articol în curs de actualizare.

[nggallery id=173]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare