Oana Badea: ”Ucenicul Florin Roman sau Cum să foloseşti decent oportunităţile de imagine”
Aşadar, “ucenicul Florin Roman” se străduieşte din răsputeri să dobândească cât de cât un merit pe tema învăţământului profesional, după principiul “ La plăcinte înainte, la război înapoi!” Depune un efort susţinut pentru a confisca mediatic un subiect care prin lege, metodologie şi acţiune aparţine ISJ.
Recunosc! Are meritul de a fi învăţat foarte bine lecţia predată de cei pe care, cu nemăsurată ipocrizie, nu demult, îi înfiera. Acum anunţă aproape săptămânal că înfiinţează… învăţământul profesional în judeţ. A intrat ISJ Alba în şomaj comunicaţional pe acest subiect? Că doar este treaba lui şi nu a unui partid.
Nu e cazul încă să vorbim despre „Florin Roman- xerox” dar despre “ucenicul Florin Roman” da, se poate vorbi. Pe lângă acesta, că e directivă de partid, în ordinea numărului de pe tricouri, există şi alţi aspiranţi la “ucenicie”. În ultimul timp, mulţi încearcă din răsputeri să-şi atragă beneficii de imagine bazându-se pe uitarea colectivă. E tot mai clar că vicepreşedintele CJ Alba mai are încă de învăţat de la Ion Dumitrel.
De dragul adevărului, reamintim opiniei publice faptul că deşi în 2003 Ecaterina Andronescu înfiinţa Şcoala de Arte şi Meserii, în 2009 o desfiinţa prin generalizarea claselor de liceu tehnologic. Nu consolidarea unui model precum cel german a fost preocuparea sa şi nici a altora. Îşi aminteşte cineva vreun protest al domnului Florin Roman la acea vreme? Nu are cum, pentru că nu a existat aşa ceva.
Atitudinea potrivită a fost ca prin lege şi ordin de ministru să reînfiinţăm învăţământul profesional. Ceea ce am făcut.
Îşi aminteşte cineva protestul domnului Roman, când Guvernul USL nu catadicsea să redacteze HG pentru bursele elevilor din învăţământul profesional deja înfiinţat? Nu are cum pentru că nu a existat. Toţi cei implicaţi ştim că banii au fost alocaţi retroactiv şi electoral înainte alegerilor parlamentare din 2012.
Unde era domnul Florin Roman când acelaşi Guvern USL nu a reuşit să aloce cele 100 de milioane euro, din fonduri europene, destinaţi echipamentelor pentru elevi, remunerării tutorilor, sau altor categorii de cheltuieli? Pretudindeni şi nicăieri se pare.
Despre decontarea navetei elevilor din clasele de învăţământ profesional, ca a tuturor navetiştilor dealfel nu mai are rost să vorbim. Domnul Roman a fost prezent… printr-o mare tăcere.
Pentru documentare, reamintesc faptul că în ianuarie 2012, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, domnul Radu Merica se întâlnea cu reprezentanţii de atunci ai ministerului în vederea fundamentării modul de organizare şi desfășurare a învățământului profesional începând cu anul școlar 2012-2013. Această întâlnire venea firesc după ce în octombrie 2011 membrii Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane au transmis în cadrul altei întâlniri de lucru toate elementele necesare unui nou început pentru învăţământul profesional. “… eu și colegii mei am sesizat o clară deschidere pentru un învățământ profesional adevărat în România. Mă bucur că, în sfârșit, nevoile reale ale elevilor și ale economiei reale sunt luate în considerare. Această modernizare a învățământului profesional dă o șansă miilor de tineri să își găsească de lucru în meserii calificate, în posturi corect plătite și respectate. În același timp, nu le închide perspectiva accesului în forme superioare de învățământ, dacă ulterior calificării vor dori acest lucru”, a declarat dl. Radu Merica.
Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, după consultări a finalizat în detaliu organizare învățământului profesional începând cu anul școlar 2012-2013. Domnule Roman, punctual, de ce nu ne-aţi susţinut atunci?
Să fiu foarte bine înţeleasă! Nu m-am aşteptat să recunoască faptul că tot ceea ce face se bazează pe ceea ce au conceput şi aplicat prin lege alţii. Nu e nimic greşit să continue ceea ce noi am realizat şi funcţionează, iată, foarte bine. Deranjantă este însă atitudinea acesta la limită, “da de nu află lumea adevărul”. Nu aduce deloc cinste nimănui.
În viitor, modul de comunicare al Gabrielei Costea, director al liceului braşovean pe care îl doriţi replicat în judeţ, este un bun exemplu:
”Am facut demersuri pe langa Inspectoratul scolar, primaria Brasov, am avut un real sprijin din partea inspectoratului scolar si din partea domnului inspector general Dorel Agache care practic a fost initiatorul acestei scoli profesionale, sustinandu-ne la minister. Pe atunci domnul ministru Daniel Funeriu ne-a sprijinit foarte mult, am reusit sa cream cadrul legal pentru a infiinta aceasta scoala profesionala. Dupa ce am creat cadrul legal, am trecut la actiunea ca atare – sa concesionam de la primaria Brasov cladirea. Primaria Brasov s-a implicat foarte mult, in cladire s-au investit aproape 10 miliarde, suma care este investitia primariei Brasov. Partea de dotare am realizat-o in colaborare cu agentii economici, deci tot ce vedeti in scoala, echipamente, calculatoare si standuri de pregatire pentru elevi provin prin sponsorizari de la partenerii germani.”
Director, inspectorat, primărie, minister, agenţi economici…Opinia publică poate înţelege din această declaraţie cine munceşte cu adevărat şi cine doar se află în treabă.
Oana BADEA, PDL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii