Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Oana Badea: ”Ucenicul Florin Roman sau Cum să foloseşti decent oportunităţile de imagine”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Aşadar, “ucenicul Florin Roman” se străduieşte din răsputeri să dobândească cât de cât un merit pe tema învăţământului profesional, după principiul “ La plăcinte înainte, la război înapoi!” Depune un efort susţinut pentru a  confisca mediatic un subiect care prin lege, metodologie şi acţiune aparţine ISJ.

Recunosc! Are meritul de a fi învăţat foarte bine lecţia predată de cei pe care, cu nemăsurată ipocrizie, nu demult, îi înfiera. Acum anunţă aproape săptămânal că înfiinţează… învăţământul profesional în judeţ. A intrat ISJ Alba în şomaj comunicaţional pe acest subiect? Că doar este treaba lui şi nu a unui partid.

Nu e cazul încă să vorbim despre „Florin Roman- xerox” dar despre “ucenicul Florin Roman” da, se poate vorbi. Pe lângă acesta, că e directivă de partid, în ordinea numărului de pe tricouri, există şi alţi aspiranţi la “ucenicie”. În ultimul timp, mulţi încearcă din răsputeri să-şi atragă beneficii de imagine bazându-se pe uitarea colectivă. E tot mai clar că vicepreşedintele CJ Alba mai are încă de învăţat de la Ion Dumitrel.

Elit - Gustul Desăvârșit

De dragul adevărului, reamintim opiniei publice faptul că deşi în 2003 Ecaterina Andronescu înfiinţa Şcoala de Arte şi Meserii, în 2009 o desfiinţa prin generalizarea claselor de liceu tehnologic. Nu consolidarea unui model precum cel german a fost preocuparea sa şi nici a altora. Îşi aminteşte cineva vreun protest al domnului Florin Roman la acea vreme? Nu are cum, pentru că nu a existat aşa ceva.

Atitudinea potrivită a fost ca prin lege şi ordin de ministru să reînfiinţăm învăţământul profesional. Ceea ce am făcut.

Îşi aminteşte cineva protestul domnului Roman, când Guvernul USL nu catadicsea să redacteze HG pentru bursele elevilor din învăţământul profesional deja înfiinţat? Nu are cum pentru că nu a existat. Toţi cei implicaţi ştim că banii au fost alocaţi retroactiv şi electoral înainte alegerilor parlamentare din 2012.

Unde era domnul Florin Roman când acelaşi Guvern USL nu a reuşit să aloce cele 100 de milioane euro, din fonduri europene, destinaţi echipamentelor pentru elevi, remunerării tutorilor, sau altor categorii de cheltuieli? Pretudindeni şi nicăieri se pare.

Despre decontarea navetei elevilor din clasele de învăţământ profesional, ca a tuturor navetiştilor dealfel nu mai are rost să vorbim. Domnul Roman a fost prezent… printr-o mare tăcere.

Pentru documentare, reamintesc faptul că în ianuarie 2012, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, domnul Radu Merica se întâlnea cu reprezentanţii de atunci ai ministerului în vederea fundamentării modul de organizare şi desfășurare a învățământului profesional începând cu anul școlar 2012-2013. Această întâlnire venea firesc după ce în octombrie 2011 membrii Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane au transmis în cadrul altei întâlniri de lucru toate elementele necesare unui nou început pentru învăţământul profesional. “… eu și colegii mei am sesizat o clară deschidere pentru un învățământ profesional adevărat în România. Mă bucur că, în sfârșit, nevoile reale ale elevilor și ale economiei reale sunt luate în considerare. Această modernizare a învățământului profesional dă o șansă miilor de tineri să își găsească de lucru în meserii calificate, în posturi corect plătite și respectate. În același timp, nu le închide perspectiva accesului în forme superioare de învățământ, dacă ulterior calificării vor dori acest lucru”, a declarat dl. Radu Merica.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, după consultări a finalizat în detaliu organizare învățământului profesional începând cu anul școlar 2012-2013. Domnule Roman, punctual, de ce nu ne-aţi susţinut atunci?

Să fiu foarte bine înţeleasă! Nu m-am aşteptat să recunoască faptul că tot ceea ce face se bazează pe ceea ce au conceput şi aplicat prin lege alţii. Nu e nimic greşit să continue ceea ce noi am realizat şi funcţionează, iată, foarte bine. Deranjantă este însă atitudinea acesta la limită, “da de nu află lumea adevărul”. Nu aduce deloc cinste nimănui.

În viitor, modul de comunicare al Gabrielei Costea, director al liceului braşovean pe care îl doriţi replicat în judeţ, este un bun exemplu:

”Am facut demersuri pe langa Inspectoratul scolar, primaria Brasov, am avut un real sprijin din partea inspectoratului scolar si din partea domnului inspector general Dorel Agache care practic a fost initiatorul acestei scoli profesionale, sustinandu-ne la minister. Pe atunci domnul ministru Daniel Funeriu ne-a sprijinit foarte mult, am reusit sa cream cadrul legal pentru a infiinta aceasta scoala profesionala. Dupa ce am creat cadrul legal, am trecut la actiunea ca atare – sa concesionam de la primaria Brasov cladirea. Primaria Brasov s-a implicat foarte mult, in cladire s-au investit aproape 10 miliarde, suma care este investitia primariei Brasov. Partea de dotare am realizat-o in colaborare cu agentii economici, deci tot ce vedeti in scoala, echipamente, calculatoare si standuri de pregatire pentru elevi provin prin sponsorizari de la partenerii germani.”

Director, inspectorat, primărie, minister, agenţi economici…Opinia publică poate înţelege din această declaraţie cine munceşte cu adevărat şi cine doar se află în treabă.

Oana BADEA, PDL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare