FOTO: Parada portului popular la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la Aiud
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la Aiud a continuat astăzi cu penultima manifestare din cadrul evenimentului, parada portului popular. Ansambluri folclorice din România, Letonia, Ungaria, Portugalia, Bosia, Ucraina, Serbia şi Polonia au defilat şi cântat pe străzile Aiudului stârnind curiozitatea oamenilor care au ieşit pe străzi şi la balcoane pentru a savura, aplauda şi imortaliza momentul.
Reprezentanţii ansamblurilor prezente la eveniment au înfăţişat o parte din tradiţia, cultura şi istoria ţării de provenienţă, fiecare încercând să iasă în evidenţă. Parada a fost una de poveste, aiudenii au avut ocazia să vadă şi să asculte la ei acasă o parte din „povestea” celor 8 ţări. Românii, având ca şi reprezentanţi Ansamblul Doina Aiudului, Fărău şi Ciumbrud au fost cei mai gălăgioşi, cântând în timp ce au parcurs drumul lung de o oră şi jumătate pe străzile Aiudului. Ucrainenii au adus în România cele mai frumoase fete (ştiau de fiecare dată să zâmbească la cameră), care s-au remarcat prin ţinută atitudine şi mersul elegant. Ansamblul din Portugalia “Montargil” (bronzaţi la fel ca şi celebrul Cristiano Ronaldo), a impresionat printr-un dans vioi, care a fost însoţit de zeci de aplauze în faţa Primăriei Aiud. Polonezii s-au arătat plini de energie, dornici de spectacol şi neobosiţi, deşi evenimentul a început de patru zile.
Parada portului popular a decurs conform programului, ansamblurile au pornit de la ora 16.00 de la Centrul Cultural Liviu Rebreanu oprindu-se în faţa Primăriei Aiud, acolo unde au prezentat un dans însoţit de cântece tradiţionale, în faţa autorităţilor locale şi judeţene printre care amintim, primarul oraşului Aiud Horaţiu Josan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alin Cucui. În ciuda vremii foarte călduroase, (peste 40 de grade la soare) ansamblurile folclorice, mult prea gros îmbrăcate s-au descurcat onorabil şi nu au eliminat nimic din tradiţia portului popular, deşi a fost o după-masă toridă de vară.
În timp ce grupurile artistice se deplasau pe străzile oraşului: Tudor Vladimirescu, Piaţa Consiliului Europei, Sergent Haţegan, Spitalului, Ecaterina Varga, Axente Sever, Stadionului şi Iuliu Maniu, aiudenii ieşeau la balcoane, pentru a imortaliza câte un moment.
Amintim şi felicităm gruprurile artistice prezente la manifestare: Ansamblul “Doina Aiudului” „Ciumbrud”, „Fărău” – România, Ansamblul ”Luste” – Letonia, Ansamblul “Montargil” – Portugalia, Ansamblul “Slavija” – Bosnia, Ansamblul “Sonechko” – Ucraina, Ansamblul “Universității Politehnice Varșovia” – Polonia, Ansamblul “Sveti Sava” – Serbia, Ansamblul ”Korosmenti” – Ungaria.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918