Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Parada portului popular la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la Aiud

Dragoş Suciu

Publicat

în

Parada portului popularCea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la Aiud a continuat astăzi cu penultima manifestare din cadrul evenimentului, parada portului popular. Ansambluri folclorice din România, Letonia, Ungaria, Portugalia, Bosia, Ucraina, Serbia şi Polonia au defilat şi cântat pe străzile Aiudului stârnind curiozitatea oamenilor care au ieşit pe străzi şi la balcoane pentru a savura, aplauda şi imortaliza momentul.

Reprezentanţii ansamblurilor prezente la eveniment au înfăţişat o parte din tradiţia, cultura şi istoria ţării de provenienţă, fiecare încercând să iasă în evidenţă. Parada a fost una de poveste, aiudenii au avut ocazia să vadă şi să asculte la ei acasă o parte din „povestea” celor 8 ţări. Românii, având ca şi reprezentanţi Ansamblul Doina Aiudului, Fărău şi Ciumbrud au fost cei mai gălăgioşi, cântând în timp ce au parcurs drumul lung de o oră şi jumătate pe străzile Aiudului. Ucrainenii au adus în România cele mai frumoase fete (ştiau de fiecare dată să zâmbească la cameră), care s-au remarcat prin ţinută atitudine şi mersul elegant. Ansamblul din Portugalia “Montargil” (bronzaţi la fel ca şi celebrul Cristiano Ronaldo), a impresionat printr-un dans vioi, care a fost însoţit de zeci de aplauze în faţa Primăriei Aiud. Polonezii s-au arătat plini de energie, dornici de spectacol şi neobosiţi, deşi evenimentul a început de patru zile.

Parada portului popular a decurs conform programului, ansamblurile au pornit de la ora 16.00 de la Centrul Cultural Liviu Rebreanu oprindu-se în faţa Primăriei Aiud, acolo unde au prezentat un dans însoţit de cântece tradiţionale, în faţa autorităţilor locale şi judeţene printre care amintim, primarul oraşului Aiud Horaţiu Josan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alin Cucui. În ciuda vremii foarte călduroase, (peste 40 de grade la soare) ansamblurile folclorice, mult prea gros îmbrăcate s-au descurcat onorabil şi nu au eliminat nimic din tradiţia portului popular, deşi a fost o după-masă toridă de vară.

În timp ce grupurile artistice se deplasau pe străzile oraşului: Tudor Vladimirescu, Piaţa Consiliului Europei, Sergent Haţegan, Spitalului, Ecaterina Varga, Axente Sever, Stadionului şi Iuliu Maniu, aiudenii ieşeau la balcoane, pentru a imortaliza câte un moment.

Amintim şi felicităm gruprurile artistice prezente la manifestare: Ansamblul “Doina Aiudului” „Ciumbrud”, „Fărău” – România, Ansamblul ”Luste” – Letonia, Ansamblul “Montargil” – Portugalia, Ansamblul “Slavija” – Bosnia, Ansamblul “Sonechko” – Ucraina, Ansamblul “Universității Politehnice Varșovia” – Polonia, Ansamblul “Sveti Sava” – Serbia, Ansamblul ”Korosmenti” – Ungaria.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea