Traian Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari
În această seară, preşedintele Traian Băsescu a vorbit de la Palatul Cotroceni despre înfăptuirea noii Constituţii şi şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modul în care parlamentarii fac legile, fără să ţină cont de dorinţele populaţiei de la referendumul din 2009: Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
„Această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului. Această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu este compatibilă cu statul de drept şi o atitudine care creează un precedent extrem de periculos” a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele anunţă că va declanşa procedura de reducere a numărului de parlamentari înainte de vacanţa parlamentară. Totodată şeful statului susţine că asupra acestei decizii nu acţionează în interes personal dat fiind faptul ca dupa legea constituţiei nu mai poate candida.
„În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă românii doresc un parlament cu 300 de membrii” a fost decizia lui Băsescu.
Preşedintele jucător a atras atenţia şi asupra modului în care cele două camere fac legile, a faptului că nu există o cameră decizională, că sunt practic două camere, dar România funcţionează ca şi cum ar avea un Parlament unicameral cu mai mulţi parlamentari.
Atragem atenţia asupra faptului că legea referendumului a fost modificată, pragul de scrutin fiind redus la 30%, dar legea nu a fost promulgată.
Ce urmează?
Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile. După această perioadă de timp procedura este îndeplinită chiar dacă Parlamentul nu şi-a exprimat poziţia. Conform articolului 11 din Legea referendumului, „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional”.
Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedinte urmează să fie exprimat printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în maxim 20 de zile de la solicitare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri: Social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta
PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri: Social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Citește și: FOTO | Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci