Stilul de viaţă şi sănătatea (partea a 2-a)
În ceea ce proveşte consumul de alcool, vreau să precizez următoarele: alcoolul conţine calorii, la fel ca şi alimentele, mai ales băuturile superalcoolice, tip coniac, wiski, lichior, ţuică, rom, etc.
Se recomandă în schimb, în fiecare zi, dacă nu sunt contraindicaţii medicale, un pahar de vin roşu pentru femei şi cel mult două pentru bărbaţi, după mâncare. În loc de vin se poate bea o doză de bere sau un păhărel de 50 de ml de băuturi superalcoolice amintite. Oricum, cel mai recomandat pentru sănătate este vinul roşu, care are proprietăţi antioxidante.
În doze mari şi în mod cronic dăunează ficatului (ciroză, cancer hepatic), stomacului (gastrite, ulcer), inimii (cardiopatie alcoolică), dependenţă şi alte patologii.
Persoanele în vârstă, ca şi femeile şi copiii, sunt mai sensibile la alcool.
Deci alcoolul utilizat în mod cronic şi în doze peste cele amintite este considerat un factor de risc pentru sănătate.
Nu se recomandă a merge la culcare imediat după ce am mâncat, cu stomacul încărcat, ci după golirea sa, care intervine la două ore de la mâncare. De asemenea, nu este indicat imediat după mâncare a face sport, gimnastică, mişcare fizică intensă, în acea perioadă de două ore de la mesele principale. Se recomandă, în schimb, a se face o plimbare cu pas vioi cca 10-15 minute după ce am mâncat, pentru a favoriza digestia, tranzitul intestinal.
A mastica bine alimentele e foarte important pentru o digestie bună, de aceea a nu se neglija dantura (vezi persoanele în vârstă şi copiii mici care au încă dentiţia de lapte, cu carii netratate).
Referitor la problema apei de băut, trebuie să subliniez următoarele: un individ are nevoie, în medie, de cca 3 litri de apă pe zi (mai mult vara şi mai puţin iarna). Trebuie să bem cel puţin 2 litri de apă potabilă pe zi, pentru că un litru îl luăm, de fapt, din alimente (fructe, supe, ciorbe, alcool, cafea). Se recomandă să se consume mai multe lichide vara, când se transpiră mai mult, se face mai multă mişcare şi deci, organismul pierde mai multă apă, săruri minerle, etc.
Vârstnicii nu au senzaţia de sete, de aceea se recomandă a bea cantitatea amintită mai sus, chiar fără senzaţia de sete.
Organismul elimină apa prin urină, transpiraţie, respiraţie şi defecaţie.
Dacă nu bem apă în cantitate suficientă, se ajunge la deshidratarea corpului şi apar simptome precum: cefaleea (durere de cap), apatie, confuzie, crampe musculare, ulcer gastro-duodenal, piele uscată, acumulare în exces de grăsimi, etc.
Cea mai indicată apă de băut e cea naturală (plată) îmbuteliată, de la magazin sau cea de la izvor, robinet, dar să fie în mod sigur potabilă, adică controlată de personalul sanitar competent periodic, pentru că altfel riscăm boli infecţioase, unele foarte grave.
Corpul uman conţine cca 70% apă, ce scade cu vârsta. De exemplu între 60 şi 70 de ani este de 55%.
Se spune că „Suntem ceea ce mâncăm”. E adevărat, dar contează şi a avea o evacuare intestinală bună (defecaţie), care tot cu vârsta şi la sedentari, ca şi la copiii foarte mici care nu se pot deplasa încă fără ajutor, este încetinită (constipaţie funcţională).
O alimentaţie bogată în fibre vegetale (fructe, legume, cereale, etc.), mişcarea în general, ca şi consumul de apă în cantitatea amintită, ajută la evacuarea intestinală. Se poate face şi masaj abdominal, în sensul acelor de ceasornic, de către personal calificat sau chiar şi de bolnav sau membrii familiei, dar cu atenţie. Masajul este recomandat mai ales pentru cei imobilizaţi la pat, de trei ori pe zi, cca 5 minute, la două ore după mese.
Când apare constipaţia (mai puţin de 3 scaune pe săptămână) şi durează mai mult, e bine să ne adresăm medicului, mai ales dacă e vorba de persoane în vârstă, pentru a exclude o eventuală tumoră malignă a cavităţii abdominale (cel mai frecvent cancerul de colon, rect). Există şi alte cauze ce determină frecvent constipaţia, exemplu hipotiroidismul (scăderea funcţiei tiroidei), stresul, etc.
Prin procesul de evacuare intestinală se elimină ceea ce nu e bun în organism: reziduuri şi toxine alimentare. Când se simte stimulul de evacuare intestinală şi necesitatea de a urina, nu e recomandabil a amâna mersul la toaletă.
Fructele şi legumele să fie bine spălate înainte de a fi consumate, curăţate de coajă (exemplu: mere, pere, etc.) înainte de a fi mâncate, pentru că pot fi stropite cu substanţe dăunătoare organismului, precum insecticidele.
Când mergem la cumpărături de alimente, a nu se omite citirea etichetelor de pe pachete, cutii, sticle, ş.a.m.d. (termen de valabilitate şi ingrediente).
Alimentele cele mai indicate pentru sănătatea organismului sunt fructele, inclusiv cele de pădure, fructele uscate, zarzavaturile, cerealele, peştele, ouăle (fără exces), laptele şi produsele lactate, pastele făinoase, carnea slabă de vită, pui, curcan, cartofii. Cu cât aceste alimente sunt mai proaspete, cu atât mai bine. A nu se consuma şi pielea sau zgârciurile.
Pentru îndulcirea alimentelor (cafea, cafea cu lapte, ceai), se recomandă folosirea mierii, a zahărului nerafinat: exemplu cel din trestie de zahăr.
Sunt de evitat afumăturile, conservele, prăjelile, cremele, grăsimile naturale.
Ca şi grăsimi sunt indicate cele vegetale, precum uleiul de măsline şi de floarea soarelui.
Referitor la sare ca şi condiment, se recomandă sarea marină şi cea iodată.
Apa carbogazoasă, băuturi tip Pepsi ori Coca-Cola, nu sunt indicate pentru sănătate. Se poate folosi sucul de fructe la sticlă, dar se recomandă diluat cu apă potabilă, fără a se exagera.
Referitor la problemele de igienă personală, aş vrea să mai fac câteva precizări: micozele, fiind foarte frecvente mai ales la nivelul spaţiilor interdigitale ale picioarelor, în zonele unde există plică (precum zona submamelară, inghinală, axilară) este important a respecta următoarele reguli: spălare cu apă şi săpun şi uscarea zonei respective cât mai des, mai ales vara, pentru că în zonele respective se transpiră mai mult.
În general se recomandă duş puţin mai rece dimineaţa, pentru înviorare, iar seara, mai ales înainte de culcare, se recomandă un duş cu apă caldă, care are şi efect sedativ, calmant. După baie caldă nu se recomandă ieşirea afară dacă temperatura este scăzută, decât după două ore.
Dr. Viorel POPA
– va urma –
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis