Veniţi de luaţi lumină: Noaptea Învierii şi Ziua Sfântă de Paşti
Sfânta Sărbătoare a Paştelui comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea Domnului Iisus Hristos, iar Ziua de Paşti este considerată „ziua pe care a lăsat-o Domnul să vă bucuraţi şi să vă veseliţi întru ea”. Cartea Sfântă precizează cele mai importante momente pe care le-a trăit Fiul lui Dumnezeu pe Pământ şi acordă atenţie deosebită Naşterii, Botezului, Răstignirii şi Învierii.
Acum 1980 de ani, Mesia a Înviat din morţi a treia zi după Scripturi, iar prin Învierea lui ne-a dăruit viaţă veşnică. „Iar în ziua întâia a săptămânii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt.” (Ioan 20, 1). La scurtă vreme după Înviere, Isus s-a arătat Mariei Magdalena şi ucenicilor, iar primele cuvinte spuse au fost „Pace vouă!” şi zicând acestea le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Vestea Învierii i-a bucurat pe ucenici, iar singurul care nu a crezut întru Înviere a fost Toma Necredinciosul, apelativ care a rămas şi în zilele noastre.
Paștele creștin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii, Duminica de Paști și sărbătoarea Înălțării Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Până la înălţare în bisericile ortodoxe nu se îngenunchează nici la Sfânta Liturghie.
Prima zi de Paşti la Alba Iulia
Conform tradiţiei şi anul acesta la Alba Iulia în Duminica Paştelui cu începere de la ora 12.00 la Catedrala Reîntregirii Neamului se va citi Sfânta Evanghelie în 12 limbi. Această slujbă a fost o tradiţie la Alba Iulia în vremea Mitropolitului Andrei Andreicuţ, iar acum este continuată de Arhiepiscopul Irineu. Pe această cale amintim că în Duminica Paştelui singurul loc în care se oficiază slujba este Catedrala, excepţie făcând cartierul Bărăbanţ unde slujba va începe la ora 11.00.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Bogdan Glăvan, comparație între Elon Musk și Marcel Ciolacu: „Noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost”
Profesorul universitar Bogdan Glăvan, comparație între Elon Musk și Marcel Ciolacu: „Noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost” Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul URA, afirmă, cu referire la România, că „noi și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum o zi
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 5 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 3 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui