FOTO: Una dintre cele mai valoroase colecţii de arme din Europa de Est, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia
La Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost vernisată, joi, 7 februarie 2013, la ora 10.00, expoziţia „Evoluţia armamentului din preistorie până în zilele noastre”. Peste 1.ooo de arme, de o foarte mare valoare, care acoperă peste 6000 de ani de istorie, sunt expuse în cadrul instituţiei. Piesele fac parte din cea mai importantă colecţie privată de arme din Europa de Est, care aparţine colecţionarului moldovean Petru Costin.
Colonelul Petru Costin a mărturisit că a fost pasionat de colecţionarea lucrurilor încă din copilărie iar în clasa întâi a pus bazele primei sale colecţii, una de stilouri, apoi a trecut la insigne şi timbre. Pasiunea pentru arme a început însă în urmă cu 42 de ani iar de atunci a reuşit să strângă peste 1.000, ale căror valoare nu poate fi exprimată în bani. Cel mai vechi obiect al colecţiei sale de arme datează din urmă cu 8.000 de ani. O parte dintre obiecte au fost donate Muzeului Naţional de Istorie al Republicii Moldova.
„Obiectele (armele) sunt toate cumpărate sau schimbate pe teritoriul Republicii Moldova. Unde am auzit că s-a găsit ceva în urma unor săpături întâmplătoare, numaidecât mă interesam şi făceam tot posibilul să am acel obiect. Tare îmi părea rău când aflam că s-au găsit obiecte şi erau vândute în altă parte. (…) Unele dintre „piesele” acestei colecţii de arme au o poveste interesantă, în sensul că am visat într-o noapte că într-un anumit loc, într-o pădure, stau îngropate nişte topoare şi acest vis s-a adeverit. Unul dintre aceste topoare descoperite în urma visului apare pe timbrele poştale ale Republicii Moldova. Colecţia are, în primul rând, o valoare ştiinţifică, istorică şi culturală, iar valoarea în bani nu poate fi măsurată”, a precizat colecţionarul moldovean Petru Costin.
La vernisajul expoziţiei au participat şi preşedintele raionului Ialoveni Nicolae Andronachi însoţit de vicepreşedintele Anatolie Mlinciuc, preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel şi directorul muzeului din Bârlad, Mircea Mamalaucă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, s-a arătat impresionat de colecţia realizată de Petru Costin şi a declarat că această expoziţie face parte din înţelegerea de cooperare încheiată între CJ Alba şi raionul Ialoveni în 31 august 2012, în cadrul căreia schimburile culturale reprezintă un capitol foarte important.
Printre cele peste 1000 de piese se regăsesc numeroase tipuri de arme albe (topoare, vârfuri de săgeţi, de lance, de suliţă, baltage, buzdugane, pumnale, săbii etc ) şi obiecte de harnaşament (zăbale, catarame, chingi, scări de şa). Astfel, de la topoare din silex cu o vechime milenară până la baionete militare de secol XX, vizitatorul poate avea în faţă o istorie vie, neîntreruptă a ingeniozităţii umane.
Evenimentul de astăzi a fost organizat de: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova), Serviciul Vamal (Republica Moldova), Camera de Comerţ (Republica Moldova), Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia „Prietenii Muzeului” Alba Iulia.
Expoziţia este deschisă publicului, în perioada 7 februarie – 7 martie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci