Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

FOTO: Una dintre cele mai valoroase colecţii de arme din Europa de Est, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost vernisată, joi, 7 februarie 2013, la ora 10.00, expoziţia „Evoluţia armamentului din preistorie până în zilele noastre”. Peste 1.ooo de arme, de o foarte mare valoare, care acoperă peste 6000 de ani de istorie, sunt expuse în cadrul instituţiei. Piesele fac parte din cea mai importantă colecţie privată de arme din Europa de Est, care aparţine colecţionarului moldovean Petru Costin.

 Colonelul Petru Costin a mărturisit că a fost pasionat de colecţionarea lucrurilor încă din copilărie iar în clasa întâi a pus bazele primei sale colecţii, una de stilouri, apoi a trecut la insigne şi timbre. Pasiunea pentru arme a început însă în urmă cu 42 de ani iar de atunci a reuşit să strângă peste 1.000, ale căror valoare nu poate fi exprimată în bani. Cel mai vechi obiect al colecţiei sale de arme datează din urmă cu 8.000 de ani. O parte dintre obiecte au fost donate Muzeului Naţional de Istorie al Republicii Moldova.

  „Obiectele (armele) sunt toate cumpărate sau schimbate pe teritoriul Republicii Moldova. Unde am auzit că s-a găsit ceva în urma unor săpături întâmplătoare, numaidecât mă interesam şi făceam tot posibilul să am acel obiect. Tare îmi părea rău când aflam că s-au găsit obiecte şi erau vândute în altă parte. (…) Unele dintre „piesele” acestei colecţii de arme au o poveste interesantă, în sensul că am visat într-o noapte că într-un anumit loc, într-o pădure, stau îngropate nişte topoare şi acest vis s-a adeverit. Unul dintre aceste topoare descoperite în urma visului apare pe timbrele poştale ale Republicii Moldova. Colecţia are, în primul rând, o valoare ştiinţifică, istorică şi culturală, iar valoarea în bani nu poate fi măsurată”, a precizat colecţionarul moldovean Petru Costin.

 La vernisajul expoziţiei au participat şi preşedintele raionului Ialoveni Nicolae Andronachi însoţit de vicepreşedintele Anatolie Mlinciuc, preşedintele Consiliului Judeţean Alba –  Ion Dumitrel şi directorul muzeului din Bârlad, Mircea Mamalaucă.

 Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, s-a arătat impresionat de colecţia realizată de Petru Costin şi a declarat că această expoziţie face parte din înţelegerea de cooperare încheiată între CJ Alba şi raionul Ialoveni în 31 august 2012, în cadrul căreia schimburile culturale reprezintă un capitol foarte important.

Printre cele peste 1000 de piese se regăsesc numeroase tipuri de arme albe (topoare, vârfuri de săgeţi, de lance, de suliţă, baltage, buzdugane, pumnale, săbii etc ) şi obiecte de harnaşament (zăbale, catarame, chingi, scări de şa).  Astfel, de la topoare din silex cu o vechime milenară până la baionete militare de secol XX, vizitatorul poate avea în faţă o istorie vie, neîntreruptă a ingeniozităţii umane.

 Evenimentul de astăzi a fost  organizat de: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova), Serviciul Vamal (Republica Moldova), Camera de Comerţ (Republica Moldova), Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia „Prietenii Muzeului” Alba Iulia.

 Expoziţia este deschisă publicului, în perioada 7 februarie – 7 martie.

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea