Memoriu pentru “salvarea” celor 560 de fermieri care au beneficiat ilegal de subvenții APIA. Vezi ce zice Comisia Europeană!
Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) din județul Alba, organizație care reprezintă și interesele celor 560 de fermieri (crescători de ovine și bovine) ce au beneficiat ilegal de subvenții APIA, au înaintat un memoriu către Nicolae Popa, director general la Agentia de Plați pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), prin care solicită “rezolvarea stării de fapt rezultată în urma verificărilor de către APIA a cererilor privind subvenția pe cap de animal la specia ovine pentru anul 2010”.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) funcționează în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi precum și derularea şi monitorizarea Programului SAPARD.
Membrii ACOC Alba, al căror președinte este cunoscutul medic veterinar Horia Moruțan, susțin că situația celor 560 de fermieri este extrem de dificilă, aceștia fiind foarte aproape să piardă agoniseala de-o viață și să rămână în plus datori vânduți statului.
Dacă instanța va da câștig de cauză APIA Alba, care va fi cel mai probabil obligată să formuleze plângeri penale și imputări de plată crescătorilor de ovine și bovine vizați, cei peste 500 de fermieri vor fi siliți să returneze banii primiți în perioada 2007 – 2010 și vor pierde subvențiile pe următorii trei ani.
Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba își argumentează solicitările, făcând referire la “prevedrile europene care au stat la baza emiterii OUG 125/2006, dar și la baza celorlalte acte subsecvente, prevederi care nu prevăd obligația potrivit căreia solicitantul trebuie să aibă plătite taxele și impozitele la bugetul de stat și/sau bugetul local.
Memoriul a fost transmis și vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Florin Roman, cel care a făcut primul public situația „explozivă” a celor 560 de fermieri din Alba și care a solicitat încă de atunci, ministrului Agriculturii, găsirea unor soluții privind amnistia fiscal[ a crescătorilor de ovine și bovine care au fost de bună credință la redactarea declarațiilor pe proprie răspundere privind datoriile la bugetul de stat sau local la momentul depunerii cererii de subvenție către APIA.
Vezi mai jos răspunsul lui Jose Manuel SILVA RODRIGUEZ, director general la Direcția Generală de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, cu sediul la Bruxelles, către Federatia Crescatorllor de Bovine din Romania:
“Aș dori sa va raspund Ia scrisoarea dumneavoastra (nr. xxxx) In care ati intrebat daca Guvernul Romaniei poate include printre criteriile de eligibilitate aplicabile pentru platile directe nationale complementare (CNDP) conditia ca un beneficiar sa nu aiba nicio datori restanta fata de stat și bugetele locale la data depunerii cererilor privind acordarea platilor directe nationale complementare pentru sectorul zootehnic.
Fiecare stat membru stabileste platile directe nationale complementare pe baza unor criterii obiective, iar conditiile specifice pentru acordarea acestora sunt mentionate in comunicarea de solicitare transmisa Comisiei de statuI membru respectiv. StatuI membrueste apoi autorizat, printr-o decizie a Comisiei, sa acorde platile directe nationale complementare conform conditiilor specificate in solicitarea sa, daca aceste conditii sunt intr-adevar obiective.
In ceea ce priveste Romania, comunicarile de solicitare inaintate cu privire la autorizarea platilor directe nationale complementare pentru perioada 2007-2011 nu contineau criterii de eligibilitate specifice legate de datoriile beneficiarilor la bugetul de stat. Prin urmare, Comisia nu a autorizat niciodata Romania sa aplice astfel de conditii de eligibilitate pentru acordarea platilor directe nationale complementare.
Cu toate acestea, statele membre pot decide sa introduca un sistem propriu de gestionare a sprijinului national, In cadrul caruia platile directe nationale complementare pot fi compensate cu sumele datorate guvernului de catre beneficiar, fara autorizarea prealabila a Comisiei.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii