Rămâi conectat

Politică Administrație

Memoriu pentru “salvarea” celor 560 de fermieri care au beneficiat ilegal de subvenții APIA. Vezi ce zice Comisia Europeană!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) din județul Alba, organizație care reprezintă și interesele celor 560 de fermieri (crescători de ovine și bovine) ce au beneficiat ilegal de subvenții APIA, au înaintat un memoriu către Nicolae Popa, director general la Agentia de Plați pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), prin care solicită “rezolvarea stării de fapt rezultată în urma verificărilor de către APIA a cererilor privind subvenția pe cap de animal la specia ovine pentru anul 2010”.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) funcționează în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi precum și derularea şi monitorizarea Programului SAPARD.

Membrii ACOC Alba, al căror președinte este cunoscutul medic veterinar Horia Moruțan, susțin că situația celor 560 de fermieri este extrem de dificilă, aceștia fiind foarte aproape să piardă agoniseala de-o viață și să rămână în plus datori vânduți statului.

Dacă instanța va da câștig de cauză APIA Alba, care va fi cel mai probabil obligată să formuleze plângeri penale și imputări de plată crescătorilor de ovine și bovine vizați, cei peste 500 de fermieri vor fi siliți să returneze banii primiți în perioada 2007 – 2010 și vor pierde subvențiile pe următorii trei ani.

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba își argumentează solicitările, făcând referire la “prevedrile europene care au stat la baza emiterii OUG 125/2006, dar și la baza celorlalte acte subsecvente, prevederi care nu prevăd obligația potrivit căreia solicitantul trebuie să aibă plătite taxele și impozitele la bugetul de stat și/sau bugetul local.

Memoriul a fost transmis și vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Florin Roman, cel care a făcut primul public situația „explozivă” a celor 560 de fermieri din Alba și care a solicitat încă de atunci, ministrului Agriculturii, găsirea unor soluții privind amnistia fiscal[ a crescătorilor de ovine și bovine care au fost de bună credință la redactarea declarațiilor pe proprie răspundere privind datoriile la bugetul de stat sau local la momentul depunerii cererii de subvenție către APIA.

Vezi mai jos răspunsul lui Jose Manuel SILVA RODRIGUEZ, director general la Direcția Generală de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, cu sediul la Bruxelles, către Federatia Crescatorllor de Bovine din Romania:

“Aș dori sa va raspund Ia scrisoarea dumneavoastra (nr. xxxx) In care ati intrebat daca Guvernul Romaniei poate include printre criteriile de eligibilitate aplicabile pentru platile directe nationale complementare (CNDP) conditia ca un beneficiar sa nu aiba nicio datori restanta fata de stat și bugetele locale la data depunerii cererilor privind acordarea platilor directe nationale complementare pentru sectorul zootehnic.

Fiecare stat membru stabileste platile directe nationale complementare pe baza unor criterii obiective, iar conditiile specifice pentru acordarea acestora sunt mentionate in comunicarea de solicitare transmisa Comisiei de statuI membru respectiv. StatuI membrueste apoi autorizat, printr-o decizie a Comisiei, sa acorde platile directe nationale complementare conform conditiilor specificate in solicitarea sa, daca aceste conditii sunt intr-adevar obiective.

In ceea ce priveste Romania, comunicarile de solicitare inaintate cu privire la autorizarea platilor directe nationale complementare pentru perioada 2007-2011 nu contineau criterii de eligibilitate specifice legate de datoriile beneficiarilor la bugetul de stat. Prin urmare, Comisia nu a autorizat niciodata Romania sa aplice astfel de conditii de eligibilitate pentru acordarea platilor directe nationale complementare.

Cu toate acestea, statele membre pot decide sa introduca un sistem propriu de gestionare a sprijinului national, In cadrul caruia platile directe nationale complementare pot fi compensate cu sumele datorate guvernului de catre beneficiar, fara autorizarea prealabila a Comisiei.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea