Rămâi conectat

Ştirea zilei

Marius Alexa, patronul SC Meridian Costruct, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru înșelăciune

Bogdan Presecan

Publicat

în

Marius Alexa, patronul SC Meridian Costructa fost condamnat ieri la 10 ani de inchisoare pentru înșelăciune, de către Tribunalul Alba.

“Condamnă inculpatul Alexa Marius Valerian la 10 ani închisoare pentru infr. prev. de art. 215 al. 1,3,5 Cp; admis în parte acţiunile civile; respins acţiunea civilă formulată şi precizată de partea civilă Ştei Lucian Adrian; ridicat sechestrul asigurator; constatat că partea responsabilă civilmente nu mai există”, se arată în sentința Tribunalului Alba.

Sentinața Tribunalului Alba nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Marius Alexa se află de mai mulți ani în Dubai.

Păgubiții sunt o societate comercială şi 17 familii care au vrut să-şi cumpere o casă într-un cartier rezidenţial de locuinţe, ridicat de S.C. Meridian Construct S.A., în spatele Alba Mall, pe strada Livezii.

După zeci de plângeri strânse la DNA, Parchet şi Poliţie, Alexa a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru înşelăciune de-abia în luna aprilie a acestui an iar prejudiciul stabilit este de 796.852 euro.
Potrivit rechizitoriului, Marius Alexa, în calitatea sa de administrator al S.C. Meridian Construct S.A., este acuzat că în perioada 2006-2008 a încheiat mai multe promisiuni de vânzare-cumpărare fără să le spună cumpărătorilor că terenurile nu erau achitate vânzătorului (n.r. – terenurile aparţineau unei alte societăţi decât Meridian Construct) şi au devenit proprietatea altui investitor (n.r. – S.C. Piflu) sau au fost ipotecate în favoarea unor bănci pentru contractarea unui credit de către Meridian Construct, respectiv ipotecate în favoarea S.C. Piflu ori că nu deţineau autorizaţie de construcţie. Fiind induşi în eroare de Marius Alexa, viitorii proprietari continuau să achite tranşele de preţ convenite prin promisiunile de vânzare-cumpărare.

Mai mult, atunci când au aflat despre situaţia reală, au făcut împrumuturi ei înşişi pentru a-şi scoate casele de sub ipotecă bancară şi au mai investit şi în finisaje şi alte lucrări întrucât, contrar celor promise de Alexa, imobilele nu le fuseseră predate “la cheie”.

Astfel s-a ajuns în unele cazuri ca o familie să plătească pentru o casă dublu decât era prevăzut în contract, preţul unei case în cartierul Meridian variind între 50.000 şi 90.000 euro.

Oamenii vor acum să-şi recupereze banii în instanţă pentru că cele 4 terenuri şi 3 autoturisme luate sub sechestru de autorităţi nu pot acoperi paguba.

La un moment dat ei îşi pierduseră speranţele că Alexa va mai fi tras la răspundere din cauza faptului că cercetările în dosar au durat mai bine de doi ani iar o soluţie a începerii urmăririi penale s-a dat doar în aprilie 2011. La cele două termene câte au avut loc până acum s-au înregistrat doar amânări, următorul fiind stabilit pentru la toamnă, în 5 septembrie.

Învinuitul Marius Alexa nu se consideră vinovat şi spune că nu a vrut să tragă ţepe cumpărătorilor însă criza financiară ivită în 2008 a încurcat iţele afacerii sale şi l-a adus în imposibilitatea de a-şi mai onora promisiunile. El spune că a încercat să-şi salveze afacerea în noiembrie 2008 când a solicitat Tribunalului Alba admiterea insolvenţei S.C. Meridian Construct, acţiune respinsă însă de instanţă pe motiv că s-a început urmărirea penală împotriva sa.

„În data de 03.09.2012, la Tribunalul Alba a fost soluţionat dosarul cu numărul 4798/107/2011, privind pe inculpatul Alexa Marius Valerian  trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Prin hotărârea pronunţată, Tribunalul Alba a decis următoarele:

–               condamnarea inculpatului Alexa Marius la pedeapsa 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II şi lit. b Cp pentru săvârşirea infr. de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave prev. de art. 215 al. 1, 3, 5 Cp cu aplic. art. 41 al. 2 Cp. de 7 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art 74 lit. a teza II şi lit b Cod penal

Totodată Tribunalul Alba a admis în parte acţiunile civile formulate şi a obligat pe inculpatul Alexa Marius Valerian să plătească părţilor civile sumele de 364.321,7 lei şi 449.296 EURO , respingând acţiunea civilă formulată de partea civilă Ş. L. A..

Tribunalul Alba a constatat că partea responsabilă civilmente  SC Meridian Construct SRL Alba Iulia nu mai există, dizolvarea acesteia fiind stabilită prin sentinţa comercială din 6 aug. 2011 a Tribunalului Alba şi în consecinţă a ridicat măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa procurorului  din data de 27 oct. 2010 asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând SC Meridian Construct .

Hotărârea a fost pronunţată în şedinţa publică din 03.09.2012 şi poate fi atacată cu apel, care va fi judecat de către Curtea de Apel Alba Iulia”, precizează comunicatul remis presei de Tribunalul Alba.

sursa foto: cont facebook Marius Alexa


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO | Parada portului popular la Festivalul Internațional de Folclor din Aiud: Participă ansambluri folclorice din 9 țări

Bera Larisa

Publicat

în

LIVE VIDEO | Parada portului popular la Festivalul Internațional de Folclor din Aiud: Participă ansambluri folclorice din 9 țări Festivalul Internațional de Folclor Aiud, a ajuns la cea de-a XII-a ediție, și se desfășoară în perioada 25- 28 iulie 2024. Municipiul Aiud este gazda a peste 300 de dansatori și interpreți, membri ai ansamblurilor folclorice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea