Ziarul Unirea

Marius Alexa, patronul SC Meridian Costruct, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru înșelăciune

Marius Alexa, patronul SC Meridian Costructa fost condamnat ieri la 10 ani de inchisoare pentru înșelăciune, de către Tribunalul Alba.

“Condamnă inculpatul Alexa Marius Valerian la 10 ani închisoare pentru infr. prev. de art. 215 al. 1,3,5 Cp; admis în parte acţiunile civile; respins acţiunea civilă formulată şi precizată de partea civilă Ştei Lucian Adrian; ridicat sechestrul asigurator; constatat că partea responsabilă civilmente nu mai există”, se arată în sentința Tribunalului Alba.

ELIT

Sentinața Tribunalului Alba nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Marius Alexa se află de mai mulți ani în Dubai.

Păgubiții sunt o societate comercială şi 17 familii care au vrut să-şi cumpere o casă într-un cartier rezidenţial de locuinţe, ridicat de S.C. Meridian Construct S.A., în spatele Alba Mall, pe strada Livezii.

ADEZIUNE PLUS ALBA

După zeci de plângeri strânse la DNA, Parchet şi Poliţie, Alexa a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru înşelăciune de-abia în luna aprilie a acestui an iar prejudiciul stabilit este de 796.852 euro.
Potrivit rechizitoriului, Marius Alexa, în calitatea sa de administrator al S.C. Meridian Construct S.A., este acuzat că în perioada 2006-2008 a încheiat mai multe promisiuni de vânzare-cumpărare fără să le spună cumpărătorilor că terenurile nu erau achitate vânzătorului (n.r. – terenurile aparţineau unei alte societăţi decât Meridian Construct) şi au devenit proprietatea altui investitor (n.r. – S.C. Piflu) sau au fost ipotecate în favoarea unor bănci pentru contractarea unui credit de către Meridian Construct, respectiv ipotecate în favoarea S.C. Piflu ori că nu deţineau autorizaţie de construcţie. Fiind induşi în eroare de Marius Alexa, viitorii proprietari continuau să achite tranşele de preţ convenite prin promisiunile de vânzare-cumpărare.

Mai mult, atunci când au aflat despre situaţia reală, au făcut împrumuturi ei înşişi pentru a-şi scoate casele de sub ipotecă bancară şi au mai investit şi în finisaje şi alte lucrări întrucât, contrar celor promise de Alexa, imobilele nu le fuseseră predate “la cheie”.

Astfel s-a ajuns în unele cazuri ca o familie să plătească pentru o casă dublu decât era prevăzut în contract, preţul unei case în cartierul Meridian variind între 50.000 şi 90.000 euro.

Oamenii vor acum să-şi recupereze banii în instanţă pentru că cele 4 terenuri şi 3 autoturisme luate sub sechestru de autorităţi nu pot acoperi paguba.

La un moment dat ei îşi pierduseră speranţele că Alexa va mai fi tras la răspundere din cauza faptului că cercetările în dosar au durat mai bine de doi ani iar o soluţie a începerii urmăririi penale s-a dat doar în aprilie 2011. La cele două termene câte au avut loc până acum s-au înregistrat doar amânări, următorul fiind stabilit pentru la toamnă, în 5 septembrie.

Învinuitul Marius Alexa nu se consideră vinovat şi spune că nu a vrut să tragă ţepe cumpărătorilor însă criza financiară ivită în 2008 a încurcat iţele afacerii sale şi l-a adus în imposibilitatea de a-şi mai onora promisiunile. El spune că a încercat să-şi salveze afacerea în noiembrie 2008 când a solicitat Tribunalului Alba admiterea insolvenţei S.C. Meridian Construct, acţiune respinsă însă de instanţă pe motiv că s-a început urmărirea penală împotriva sa.

„În data de 03.09.2012, la Tribunalul Alba a fost soluţionat dosarul cu numărul 4798/107/2011, privind pe inculpatul Alexa Marius Valerian  trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Prin hotărârea pronunţată, Tribunalul Alba a decis următoarele:

–               condamnarea inculpatului Alexa Marius la pedeapsa 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II şi lit. b Cp pentru săvârşirea infr. de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave prev. de art. 215 al. 1, 3, 5 Cp cu aplic. art. 41 al. 2 Cp. de 7 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art 74 lit. a teza II şi lit b Cod penal

Totodată Tribunalul Alba a admis în parte acţiunile civile formulate şi a obligat pe inculpatul Alexa Marius Valerian să plătească părţilor civile sumele de 364.321,7 lei şi 449.296 EURO , respingând acţiunea civilă formulată de partea civilă Ş. L. A..

Tribunalul Alba a constatat că partea responsabilă civilmente  SC Meridian Construct SRL Alba Iulia nu mai există, dizolvarea acesteia fiind stabilită prin sentinţa comercială din 6 aug. 2011 a Tribunalului Alba şi în consecinţă a ridicat măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa procurorului  din data de 27 oct. 2010 asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând SC Meridian Construct .

Hotărârea a fost pronunţată în şedinţa publică din 03.09.2012 şi poate fi atacată cu apel, care va fi judecat de către Curtea de Apel Alba Iulia”, precizează comunicatul remis presei de Tribunalul Alba.

sursa foto: cont facebook Marius Alexa

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Traseele de transport călători din județul Alba: Licitația de peste 200 de milioane de lei, lansată de Consiliul Județean Alba

Mega-licitația Consiliului Județean Alba, cu valoarea estimată de aproximativ 200 de milioane de lei pentru delegarea gestiunii serviciului public de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

nelu 4 septembrie 2012 at 15:49

Prinde orbul – scoate-i ochii.

dolfi 4 septembrie 2012 at 16:41

ca si alt afacerist de succes – Tamas Dorel – va fi prins la pastele cailor in timp ce fraierestenii drepti cinstiti si cu frica de D-zeu raman cu (ma scuzati) p*la in brate si ochii-n soare!
Ce fac serviciile secrete in aceste cazuri? Sper ca nu-si iau spaga sa faca „sa fie bine”…

nelu 5 septembrie 2012 at 8:21

Dar de ce crezi ca nu i-au prins pana acum? Fiindca au fost baieti cuminti, si-au vazut de treaba si au platit constiinciosi taxele la stat? Nu. Pentru ca au dat spaga unde trebuie (furand de la cei pomeniti de tine, desigur). Cand n-or mai avea de unde sa dea, i-or prinde. Simplu.

Cristina 4 septembrie 2012 at 17:22

Dar de patronul de la Elis Pavaje cand DNA se va sesiza? Hava si Elis au facut licitatii ilegale prin care au furat statul cu peste 20 milioane euro.

Cervantes 4 septembrie 2012 at 20:22

Sa traiasca domnul Hava! Multumim pentru un oras impecabil si pentru restaurarea cetatii!

costica 5 septembrie 2012 at 12:30

Si totusi, nu era singur asociat la firma tzepara.

Stareta 5 septembrie 2012 at 16:39

Buna poza ai pus la articol Bogdane. Chiar acolo se gaseste Marius Alexa si nu-l doare nici acolo unde nu-l arde soarele de noi si de sentinta data.Are viata asigurata si va sta la racoare cand invie buna.Datoriile la bugetul de stat, treaca ,mearga. Dar oamenii care au fost pagubiti de el vor ramane sa se uite la o sentinta.Cum ramane cu cei implicati: agentia imobiliara Casa Pronto si notarita ?Impreuna au facut toate afacerile. De ce nu se recupereaza pagubele de la cei ramasi in Alba ?

ela 6 septembrie 2012 at 8:17

bine zici , de ce nu-i leaga pe aia care sunt aici si care au fost complici la toate astea, cum ar fi d-soara Mihet Elena care are casa in acel cartier , si care era dir.ec la Meridian Construct, ameninta si ea oamenii in vremurile bune, pe deasupra e pusa acuma sa fure de la stat e dir ec la Centru de Sange Alba….unde esti tu Tepes , doamne/…

Comentariile sunt oprite