Rămâi conectat

Actualitate

Introducerea sistemului de coplată în sănătate ar putea fi amânată

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Guvernul a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) acordul pentru amânarea introducerii sistemului de coplată în sănătate.

Introducerea acestui sistem constituie unul dintre angajamentele Guvernului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. Ministerul Sănătății a lansat, la începutul lunii august, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabilește că asigurații vor achita sume în plus pentru serviciile medicale acordate atât prin spitalizare de zi, cât și prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul facultativ în asistența medicală spitalicească, cu excepția serviciilor medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.

Pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi coplata va fi de 40 de lei iar pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii va fi de 60 de lei. La consultațiile din ambulator la un medic specialist se vor plăti 5 lei iar la un medic primar 7 lei.

Recent, directorul medical al unității spitalicești din Alba Iulia, dr. Răzvan Curcă, a precizat că ar putea să apară probleme organizatorice destul de serioase în cazul în care nu vor fi clarificate unele aspecte privind implementarea sistemului. De asemenea, coplata ar putea genera o migrare a pacienților către serviciile de urgență care deja sunt foarte aglomerate.

Surse din interiorul Ministerului Sănătății spun că solicitarea de amânare a coplății a fost transmisă fără să se fi stabilit un anumit termen și se pare că experții Fondului ar fi dispuși sa accepte această amânare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Echinocțiul de toamnă 2024: Sfârșitul oficial al verii și începutul toamnei astronomice. Pe ce dată începe ziua să scadă, iar noaptea să devină tot mai lungă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Echinocțiul de toamnă 2024: Sfârșitul oficial al verii și începutul toamnei astronomice. Pe ce dată începe ziua să scadă, iar noaptea să devină tot mai lungă Echinocțiul de toamnă 2024, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, va avea loc pe 22 septembrie, la ora 15.43 și marchează începtul toamnei. Ziua va începe treptat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea