„Nevoia de a învăţa nu trebuie raportată de elev doar către şcoală ci în primul rând către formarea personală a acestuia”, declară Andrei Nicolae Popa, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Alba.
Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la calitatea actului educaţional, date fiind rezultatele de la examenul de bacalaureat, sesiunea iulie 2012.
Rezultatele evaluării examenului naţional de bacalaureat de anul acesta confirmă nevoia introducerii subiectelor de tip diferenţiat în funcţie de profil şi filieră, inclusiv la limba şi literatura română. Bacalaureatul diferenţiat ar asigura şanse egale elevilor, în ceea ce priveşte evaluarea în funcţie de programa şi curriculumul profilului pe care îl urmează.
În acest sens, C.N.E. doreşte să atragă atenţia reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului cu privire la necesitatea unei reforme reale, structurate, adaptate la realitatea societăţii, care să aibă ca punct de pornire descongestionarea materiei predate la clasă.
Consiliul Naţional al Elevilor doreşte să tragă un semnal de alarmă în rândul cadrelor didactice, în vederea stimulării elevilor pentru pregătirea examenului final, astfel încât toţi elevii care sunt admişi pentru a susţine examenul de bacalaureat, să îl promoveze cu o medie care să reflecte valoare cunoştinţelor acumuate pe parcursul anilor de liceu.
Totodată, având în vedere gradul de dificultate progresiv al subiectelor, Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă elevii să trateze cu seriozitate, responsabilitate şi maturitate pregătirea examentului naţional de bacalaureat, susţinut la sfârşitul celor douăsprezece, respectiv treisprezece clase de învăţământ preuniversitar.
Consiliul Naţional al Elevilor încurajează cultura învăţării ca şi concept al educaţiei, învăţarea autentică, reală, certificată printr-un examen naţional de bacalaureat serios, exigent, desfăşurat în condiţii corecte şi adaptate la cerinţele actuale ale societăţii.
De asemenea, C.N.E. ca şi structură reprezentantivă a elevilor, îşi manifestă disponibilitatea de a contribui permanent la îmbunătăţirea sistemului educaţional românesc, în calitate de organism consultativ al Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.
„Nevoia de a învăţa nu trebuie raportată de elev doar către şcoală ci în primul rând către formarea personală a acestuia. De aceea, motivaţia pe care elevul trebuie să o primească şi să o regăsească este foarte importantă pentru asigurarea unui proces de învăţare susţinut pe parcursul a patru ani de studiu. De asemenea rezultatele slabe ale examenului de bacalaureat s-au remarcat din nou, în mod special, în liceele din filiera tehnologică, ceea ce denotă încă o dată lipsa unei strategii de dezvoltare şi promovare a acestui tip de învăţământ. Este absolut necesară implicarea tuturor factorilor din învăţământ pentru a da un fundament bun procesului de predare-învăţare din aceste licee tehnologice. Potenţialul pe care aceste licee îl au în formarea profesională a elevului trebuie exploatat şi susţinut atât de Ministerul Educaţiei cât şi de profesori. Din păcate discrepanţa dintre licee în ceea ce priveşte calitatea învăţământului este una foarte mare şi anormală pentru cerinţele pe care sistemul de învăţământ şi examenele naţionale le pretind. Până când liceele slabe nu vor lua măsuri pentru ridicarea performanţelor şcolare, vor exista astfel de rezultate în continuare şi în anii următori. Consiliul Judeţean al Elevilor Alba va sprijini demersurile viitoare pentru creşterea promovabilităţii elevilor la examenul de bacalaureat şi încurajează elevii din ciclul de învăţământ preuniversitar liceal să aibă un stil de învăţare susţinut şi în permanenţă deoarece bagajul de cunoştinţe necesare unui astfel de examen nu poate fii dobândit în ultimele luni de studiu”, a declarat Andrei Nicolae Popa, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii