Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

7 din 10 români se simt afectaţi de valurile de căldură şi de seceta din ultimul an. SONDAJ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

7 din 10 români se simt afectaţi de valurile de căldură şi de seceta din ultimul an. SONDAJ

Efectele modificărilor climatice se fac simțite în rândul populației din România, cu un accent deosebit pe amenințările reprezentate de valurile de căldură, conform celui mai recent studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Potrivit acestui sondaj, românii se confruntă cu diverse amenințări din cauza schimbărilor climatice, iar principalele îngrijorări includ valurile de căldură (43%), seceta (25%), furtunile (12%), inundațiile (3%) și incendiile de vegetație (1%). De asemenea, valurile de căldură au înregistrat o creștere semnificativă de 10% față de anul precedent, marcând al doilea an consecutiv în care acestea au fost percepute ca amenințări majore.

Alexandru Ciuncan, președintele și directorul general al UNSAR, a subliniat importanța luării unor decizii referitoare la soluții de protecție financiară împotriva acestor fenomene extreme, având în vedere expunerea la dezastrele naturale și riscurile generate de schimbările climatice.

Conform aceluiași studiu, românii au încercat să adopte măsuri pentru a reduce impactul schimbărilor climatice, atât din punct de vedere financiar, cât și pentru a proteja mediul înconjurător. Aceste măsuri includ utilizarea becurilor eficiente energetic (91%), colectarea selectivă a deșeurilor (86%), reciclarea materialelor reutilizabile și utilizarea ambalajelor și a pungilor biodegradabile (81%). În plus, achiziționarea de electrocasnice cu un consum redus de energie (79%), izolarea termică a locuințelor (74%), utilizarea metodelor alternative de transport (64%), achiziționarea sau utilizarea unor mașini mai puțin poluante (21%) și instalarea de panouri solare pe acoperișurile locuințelor (10%) au fost și ele menționate ca măsuri importante.

Alina Bărbulescu, specialist în asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR, a subliniat faptul că soluțiile de protecție financiară oferite de companiile de asigurări se actualizează în mod constant pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale clienților. De exemplu, asigurarea panourilor fotovoltaice montate pe acoperișurile locuințelor a devenit o opțiune disponibilă în funcție de politica fiecărei companii.

Deși interesul românilor pentru panourile fotovoltaice este în creștere, este important să se țină cont că majoritatea companiilor membre UNSAR care emit asigurări facultative pentru locuințe oferă soluții pentru aceste echipamente. Astfel, se pot identifica acoperiri pentru riscuri catastrofale, dar și pentru incendii, trăsnet, explozii, căderi de corpuri sau avarii accidentale ale panourilor solare.

UNSAR recomandă consultarea cu distribuitorii de asigurări pentru a lua decizii informate privind siguranța locuințelor. Asigurările facultative de locuințe în România pot fi încheiate doar pentru proprietățile care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD și acoperă riscuri suplimentare în afara celor catastrofale, precum incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații din cauza avariilor instalațiilor, defecțiuni ale centralelor termice și multe altele.

UNSAR, care reprezintă 21 de companii de asigurări și reasigurări din România, își propune să apere și să reprezinte interesele industriei asigurărilor din țară, contribuind la dezvoltarea acesteia și la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor. IRES este un think tank independent care se concentrează pe cercetarea și dezvoltarea de proiecte pentru optimizarea politicilor publice în diferite domenii ale societății românești.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea