Rămâi conectat

Actualitate

5 mai – Sfânta Mare Muceniţă Irina. Povestea sfintei al cărui nume îl poartă multe românce

Ziarul Unirea

Publicat

în

5 mai – Sfânta Mare Muceniţă Irina. Povestea sfintei al cărui nume îl poartă multe românce

Sărbătoare MARE pentru creştin-ortodocşi, astăzi. În fiecare an, pe 5 mai, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Mare Muceniţă Irina. Singura fiică a lui Liciniu, rege în Cetatea Maghedon, aceasta s-a născut păgână, iar numele ei a fost la început Penelope.

De la vârsta de 6 ani, a fost închisă de tatăl ei într-un turn cu mai multe camere, împreună cu 13 fecioare, o învăţătoare, Caria şi cu Apelian, un bătrân înţelept.

Într-o noapte, i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu, care i-a spus: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi aşa, ci Irina („pace”) şi vei fi multora scăpare şi adăpostire şi prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”.

Sfânta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian şi a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trecerea sa la creştinism l-a înfuriat pe tatăl ei, motiv pentru care a dorit să o supună la diferite torturi. În cele din urmă, ea reuşeşte însă să îl convertească pe tatăl ei la creştinism.

A fost supusă la multe chinuri în vremea a patru împăraţi. Regele Sedechia a îngropat-o până la gât într-o groapă umplută cu şerpi şi cu scorpioni, dar îngerul Domnului a păzit-o pe sfânta fecioară muceniţă, întreagă. Apoi regele a încercat să o taie în două cu fierastrăul, dar fierăstrăul s-a frânt de trupul ei, ca şi când trupul ar fi fost de marmură. Acelasi rege a legat-o de o roată de moară, sub o moară de apă şi a dat drumul şuvoiului, nădăjduind că aşa fecioara muceniţă se va îneca. Dar apa nu a curs, ci a stat pe loc, iar fecioara a rămas vie şi nevătămată.

Regele Sapor, fiul regelui Sedechia i-a pus în picioare încălţăminte de fier, i-a încărcat în spate un sac de nisip, a înhămat-o la o căruţă şi a pus să fie mânată ca un animal, cale lungă, dincolo de cetate. „Cu adevărat sunt ca o vită înaintea Ta, O Doamne!”, a rostit muceniţa, alergând legată în urma torţionarilor ei. Dar îngerul Domnului a cutremurat pământul, iar pământul s-a deschis şi i-a înghiţit pe chinuitori. Supravieţuind tuturor torturilor, mulţi păgâni au lepădat păgânismul şi au alergat la Hristos, crezând şi botezându-se.

Irina a intrat în cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei. Regele de atunci al cetăţii, Numerian, a aruncat-o consecutiv în trei tăuri din metal încins. Dar ea nu a murit.

Când Irina a sosit în cetatea Mesembria, a fost omorâtă de regele Sapur, dar Dumnezeu a înviat-o. Regele şi mulţi din popor, văzând aceasta, au crezut în Hristos şi s-au botezat.

În cele din urmă, Sfânta Muceniţă Irina s-a întins într-un sicriu şi i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. După patru zile, când au deschis sicriul, au văzut că trupul Irinei nu mai era în el. Aşa a proslăvit-o Dumnezeu în veci pe Sfânta Mare Muceniţă Irina.

Tot pe 5 mai, Biserica face pomenirea Sfinţilor Mucenici Neofit, Gaie si Gaian.

Numele de Irina provine din grecescul Eirene, zeiţa păcii în mitologie.

O alta variantă atestă fapul ca „Eirene” venea din ebraica, cuvântul de bază fiind „salom”, ce ar reprezenta de fapt binecuvântarea lui Dumnezeu dată oamenilor. Sensul cuvântului „salom” se extinsese chiar la o definiţie dată de credincioşi lui Iisus Hristos şi anume „El va fi pacea noastră”.

Alte derivate ale numelui de Irina sunt şi Irinca şi Irena.

Sfânta Mare Muceniță Irina este chemată mai ales de cei care își doresc o căsătorie grabnică și fericită. În Grecia, ea este și sfânta ocrotitoare a polițiștilor.

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cine este Rodica, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puţini români ştiu povestea ei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine este Rodica, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puţini români ştiu povestea ei

Pe spatele bancnotei de 10 lei apare o casă ţărănescă şi un chip al unei femei de la ţară, însă nu mulţi ştiu povestea ei.

Femeia care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu şi care apare pe bancnota de 10 lei era o femeie simplă de la ţară.Imaginea ei, a unei femei blânde, l-a impresionat atât de puternic pe marele pictor încât a devenit model pentru trei dintre tablourile artistului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe numele ei Rodica, femeia a fost sursa de inspirație pentru tablourile celebre „Rodica”, „Rodica la pârâu” și „Primăvara”.În toate, pictorul Nicolae Grigorescu a înfățișat-o pe Rodica drept o femeie simplă de la țară, îmbrăcată în straie tradiționale și având păr lung.

Rodica apare pe bancnota de 10 lei, alături de casa tradițională de la Muzeul Astra, din Sibiu
Personalitățile care apar pe bancnotele aflate în circulație în România sunt stabilite de Banca Naţională, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie.

„Pe bancnota de 10 lei, cu Nicolae Grigorescu, apare şi „Rodica”, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în Sala de Consiliu.Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote.Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR, potrivit adevarul.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Schimbare majoră decisă de Apple: Generația iPhone 15 va avea porturi USB-C

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Schimbare majoră decisă de Apple: Generația iPhone 15 va avea porturi USB-C

Porturile USB-C şi alte informaţii neoficiale despre seria iPhone 15 par a fi confirmate de prototipurile descoperite şi analizate de o publicaţie americană.

MacRumors, publicaţie specializată în tot ceea ce înseamnă Apple, a intrat în posesia unor prototipuri ale celor patru modele care vor compune seria de smartphone-uri iPhone 15.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prototipurile, deşi nu sunt funcţionale, reuşesc să demonstreze abordarea pe care Apple a ales-o în cazul acestei serii în ceea ce priveşte exteriorul telefoanelor pe care le va lansa anul acesta.

Cel mai important lucru pe care aceste prototipuri reuşesc să-l confirme este existenţa portului USB-C. Acesta va fi prezent pe toate cele patru modele ale seriei.

Se pare că vor exista unele diferenţe în ceea ce priveşte implementarea USB-C. Modelele mai scumpe vor beneficia de o conexiune de date mai rapide, însă, important este că toate versiunile se vor încărca folosind răspânditul standard USB-C.

În rest, cu excepţia rotunjirii mai pronunţate a marginilor, deosebirile de design dintre iPhone 15 şi seria de anul trecut sunt foarte mici, ceea ce arată că noua serie va fi update minor.

Ca în fiecare an, Apple îşi va prezenta noile iPhone-uri în luna septembrie. Până atunci, săptămâna viitoare, când are loc WWDC, compania americană este aşteptată să-şi prezinte prima cască de realitate mixtă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Modificări la Codul muncii: Cum vor fi angajații afectați de cele trei noi schimbări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modificări la Codul muncii: Cum vor fi angajații afectați de cele trei noi schimbări

Recent, Guvernul a adus trei modifcări ale Codului muncii, printr-o Ordonanță de urgență.

Ordonanța a modificat Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, modificări care au fost deja publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că deja se aplică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prima dintre modificări privește concediul de îngrijitor. Conform noilor prevederi, pe durata perioadei concediului de îngrijitor salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

O a doua modificare privește negocierea colectivă. Mai precis, este vorba despre negocierea colectivă la nivel de unitate care este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați.

În sfârșit, a treia modificare este cea care privește soluționarea conflictelor de muncă. În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabilește că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.

În cazul în care părțile au încheiat numai o înțelegere parțială, precum și în cazurile prevăzute la alin. (9) lit. b) și c), orice parte se poate adresa instanței competențe cu respectarea prevederilor art. 269, în vederea soluționării în totalitate a conflictului individual de muncă.

Soluționarea conflictelor

Cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă și conflictele colective de muncă se soluționează în prima instanță de către tribunal.

Cererile referitoare la cauzele prevăzute mai sus se adresează tribunalului în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul, reședința sau locul de muncă ori, după caz, sediul.

Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedura civilă pentru coparticiparea procesuală activă, cererea poate fi formulată la instanța competență pentru oricare dintre reclamanți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare