Rămâi conectat

Curier Județean

27 decembrie: SFÂNTUL ŞTEFAN cel „plin de duh sfânt şi înţelepciune”, sărbătorit de ortodocşi şi greco-catolici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primul martir creştin condamnat la moarte pentru că a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Ştefan, este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie, de către ortodocşi şi greco-catolici. Se spune că Sfântul Ştefan a fost unul dintre cei şapte bărbaţi ”plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ştefan(n. 1 – d. 35) a fost un diacon iudeu (evreu) din Ierusalim. El a fost ucis cu pietre,  în anul 33, pentru că a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos.

Citeşte şi: Mesaje de Sfântul Ştefan

Romano-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ştefan în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie.

Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan a fost numit Arhidiacon. A intrat, astfel, foarte repede în atenţia fariseilor, care erau nemulţumiţi de faptul că predica în public învăţăturile lui Iisus.

La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, a fost adus în faţa Sinedriului, fiind acuzat de blasfemie faţă de Moise şi de Dumnezeu. Întrebat de acelaşi Caiafa care îl judecase şi pe Iisus cum răspunde acuzării, Sfântul Ştefan a ţinut o lungă cuvântare, acuzându-i, la rândul său, pe cei ce îi doreau moartea: “Cum au fost părinţii voştri aşa sunteţi şi voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum. Voi care aţi primit Legea întru rânduieli de la îngeri şi n-aţi păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Citeşte şi: Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ştefan

Sfântul Ştefan a fost găsit vinovat de blasfemie şi condamnat la moarte prin lapidare. După pronunţarea sentinţei, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunând: “Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”. El a fost dus în afara cetăţii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir ucis pentru că mărturisise credinţa în Iisus. Urmând exemplul acestuia, în clipa morţii el cere iertarea pentru cei care îl ucid. Printre cei ce l-au judecat şi au asistat la uciderea lui s-a aflat şi Saul, convertit ulterior la creştinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ŞTEFAN. Idei de URĂRI şi FELICITĂRI de Sf Ștefan care pot fi transmise prin SMS de Sfântul Ștefan

Sfântul Ştefan a trăit pe vremea împărăţiei lui Atanasie, căruia îi zic şi Artemie, fiind patriarh Sfântul Ghermano, şi a fost născut şi crescut în împărăteasca cetate, fiind fiu din părinţi creştini, anume Ioan şi Ana. Din tânăra vârstă se îndeletnicea cu cartea şi se afla îtoate zilele cu maica-sa la biserica lui Dumnezeu, dându-se pe sine la post si la viaţa aspră. Pentru aceasta a luat si cinul ingeresc, când a fost în vârstă de şaisprezece ani, şi de atunci mai mult sporea la duhovnicestile nevoinţe, biruind toate pornirile trupului.

Mormântul Sfântului Ştefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

În ţara noastră, numeroşi creştini, bărbaţi şi femei, poartă cu bucurie numele de Ştefan şi Ştefana, rugându-se cu evlavie la icoana patronului lor spiritual.
Sursa: crestinortodox, wikipedia, calendar-crestin-ortodox


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea