18 euro pe an – Suma medie alocată de un român pentru asigurările de viaţă. Media Uniunii Europene este de 1.326 de euro
18 euro pe an este suma medie alocată de un român pentru asigurările de viaţă, în timp ce ţări precum Danemarca, Finlanda sau Luxemburg alocă peste 3.000 de euro anual, media Uniunii Europene fiind 1.326 de euro, arată studiul „Trăieşte Viitorul”, realizat de KPMG la solicitarea APPA şi prezentat marţi.
În prezent, ponderea asigurărilor de viaţă din România este de 20% din totalul pieţei de profil, comparativ cu media Uniunii Europene, care este de 60%, iar – dincolo de diferenţa veniturilor disponibile – una dintre cauzele acestei situaţii o reprezintă nivelul scăzut al educaţiei financiare a românilor, arată rezultatele studiului.
„În medie, noi, românii cheltuim 18 euro pe an, pe asigurări de viaţă. Tot în medie un cetăţean European cheltuieşte 3.000 de euro pe asigurări de viaţă, iar dacă vorbim de Cehia şi de Slovacia, ei cheltuiesc de 10 ori mai mult decât cheltuieşte sau alocă un român pentru asigurările de viaţă (180 de euro pe an)”, a precizat Tudor Grecu, Partener&Head of Insurance KPMG, în cadrul conferinţei de prezentare a studiului „Trăieşte viitorul”.
Studiul a fost realizat de KPMG la solicitarea Asociaţiei pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), iar scopul campaniei este de informare şi educare privind resursele şi instrumentele de economisire puse la dispoziţia românilor pentru păstrarea aceluiaşi standard de viaţă la momentul pensionării şi în cazul întâmplării unor situaţii neprevăzute precum accident sau îmbolnăvire.
„La nivel european, România se plasează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte nivelul de educaţie financiară. Doar 1 din 5 adulţi are o bună înţelegere a conceptelor financiare. Acesta este contextul în care am demarat proiectul Trăieşte Viitorul, cu obiectivul ambiţios de a contribui la schimbarea acestei realităţi, precum şi la îmbunătăţirea relaţiei pe care românii o au cu instrumentele de economisire pe termen lung, esenţiale pentru siguranţa lor financiară”, declară Alexandru Ciuncan, secretarul general al APPA.
Alexandru Ciuncan a mai precizat că din campanie face parte şi lansarea în luna iunie a unui portal informativ care va ajuta la creşterea educaţiei financiare a populaţiei din România şi va constitui o sursă eficientă şi usor accesibilă de informare cu privire la
Studiul realizat de KPMG mai arată că doar 19% din români economisesc pentru bătrâneţe, fapt deloc surprinzător având în vedere că 4 din 10 români nu deţin un cont bancar (conform datelor publicate recent de Banca Mondială).
„Studiul include exemplul ilustrativ al unei persoane care iese la pensie în 2048 şi care, în baza contribuţiilor plătite, se estimează că va obţine beneficii post pensionare de cca. 52% din salariul lunar dinainte de pensionare, din care 37% din pensia publică şi 15% din pensia de Pilon II. Rămâne astfel o diferenţă semnificativă până la nivelul de înlocuire a venitului de 70% recomandat de OCDE, ce va trebui acoperită prin economisire individuală”, a precizat Angela Manolache, Partener în cadrul KPMG.
„Pe lângă responsabilitatea fiecărei persoane de a se preocupa de propria siguranţă financiară, şi asigurătorilor – în calitatea lor de furnizori de produse de protecţie şi de economisire – le revine responsabilitatea de a face aceste produse accesibile pentru clienţi şi de a comunica transparent caracteristicile, riscurile, beneficiile şi costurile acestora. Reglementările emise recent la nivel european vin cu cerinţe noi în acest sens, dar şi campaniile de educaţie financiară cum este cea lansată astăzi au rolul lor foarte important în creşterea transparenţei şi informării consumatorilor”, a subliniat Tudor Grecul, Partener şi coordonator al departamentului Insurance în cadrul KPMG.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan