Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

122 de cazuri de abuz asupra minorilor sau neglijență au fost reclamate la DGASPC Alba. 23 de copii au ajuns în plasament de urgență

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În primul trimestru al anului 2020, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba au fost înregistrate un număr de 122 sesizări privind cazuri/situaţii de abuz, neglijare, exploatare a copilului din care 84 de sesizări au fost confirmate, iar 38 de sesizări au fost infirmate.

În conformitate cu prevederile art. 89 alin. (1) a Legii nr. 272 din 21 iunie 2004(**republicată**) privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului: ”Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migraţiei ilegale, răpirii, violenţei, pornografiei prin internet, precum şi a oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, medii de cercetare a infracţiunilor şi de reabilitare/detenţie, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”, iar alin. (2) arată că: „Orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul pot sesiza autorităţile abilitate de lege să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violenţă, inclusiv violenţă sexuală, vătămare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenţă.”

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La 1 iunie 2006,  un grup de iniţiativă format din politicieni, reprezentanţi ai instituţiilor responsabile de protecţia copilului, persoane publice, lideri de opinie, oameni de presă, a semnat Manifestul împotriva violenţei asupra copiilor, înaintând către Parlament un proiect de lege prin care ziua de 5 Iunie să fie declarată Ziua națională împotriva violentei asupra copilului în România, lege  adoptată de Parlamentul României în data de 28 decembrie 2006 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 16 din 10 ianuarie 2007.

Semnalarea oricărei situaţii de abuz, neglijare, exploatare şi a oricărei forme de violenţă se poate face de către: copil; membri ai familiei sau ai comunităţii; profesionişti din sistemul de sănătate publică (medici de familie, asistente medicale comunitare, mediatori sanitari, medici pediatri etc.) şi din sistemul de educaţie (educatori, învăţători, consilieri şcolari, profesori, psihopedagogi, mediatori şcolari etc.); preoţi; personal din alte instituţii / organizaţii care vin în contact cu copiii, inclusiv din serviciile organizaţiilor neguvernamentale; personalul SPAS (lucrători sociali comunitari, asistenţi sociali);  profesionişti din mass-media. Personalul DGASPC (asistenţi sociali, psihologi, etc.) se poate autosesiza ca urmare a vizitelor efectuate în zonele cu risc.

Sesizări la DGASPC Alba privind situaţii/cazuri de abuz, neglijare, exploatare a copilului

Sesizări la DGASPC privind situaţii/cazuri de abuz, neglijare, exploatare – făcute de: Tipuri Număr total de sesizări Număr de sesizări confirmate                                                       (nr. de cazuri) Număr de sesizări infirmate
1) Profesionişti a) Abuz  fizic 5 5 0
  b) Abuz emoţional 0 0 0
  c) Neglijare 88 60 28
Total (1) 93 65 28
2) Persoane fizice a) Abuz  fizic 5 2 3
  b) Abuz sexual 1 0 1
  c) Neglijare 22 16 6
Total (2) 28 18 10
3) Autosesizări (DGASPC) a) Abuz  fizic 0 0 0
  b) Abuz emoţional 1 1 0
Total (3) 1 1 0
Total General (1+2+3) 122 84 38

După mediul de provenienţă, din cele  84 de situaţii/cazuri  confirmate, 54 sunt din mediul urban şi 30 din  mediul rural, conform tabelului:

Tipuri de:  Cazuri Urban Rural
a) Abuz  fizic 7 5 2
b) Abuz emoţional 1 0 1
c) Neglijare 76 49 27
Total 84 54 30

După distribuţia pe sexe, situaţia este următoarea:

Cazuri de: Masculin Feminin
a) Abuz  fizic 2 5
b) Abuz emoţional 1 0
d) Neglijare 26 50
Total 29 55

Pentru toate sesizările, specialiştii DGASPC Alba au făcut verificări în vederea stabilirii veridicităţii aspectelor semnalate, întocmind un raport de evaluare iniţială, atât copilului cât şi familiei. În cazurile confirmate, în funcţie de gradul de pericol în care se afla copilul, s-a hotărât menţinerea copilului în familie şi acordarea unor servicii sociale (consiliere psihologică, asistență/consiliere juridică pentru inițierea urmăririi penale a agresorului, terapie comportamentală, reintegrare sau orientare şcolară, servicii medicale) sau instituirea unei măsuri de protecţie specială, respectiv pentru 9 copii s-a dispus plasamentul în regim de urgență prin dispoziția directorului general, iar pentru 14 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului Alba sau prin instanță.

Cazuri de: Total Cazuri Număr de copii rămaşi în familie (cu servicii oferite) Număr de copii pentru care directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă (şi servicii cf. PIP) Număr de cazuri pentru care s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului
a) Abuz  fizic 7 6 1 1
b) Abuz emoţional 1 1 0 0
c) Neglijare 76 54 22 0
Total 84 61 23 1

Deși de multe ori invizibilă, violența împotriva copiilor este un fenomen destul de  răspândit, iar  unele forme de violență au crescut ca intensitate, iar altele sunt trecute cu vederea sau luate drept manifestări ale normalității.

Protejarea copiilor de orice formă de violență este un drept fundamental, garantat de Convenția 5 cu privire la Drepturile Copilului , precum și de alte tratate și standarde cu privire la drepturile omului, iar sesizarea/raportarea cazurilor de violență  este extrem de importantă pentru viața unui copil.

Un copil este ca o pasăre care dorește să își ia zborul spre imensitatea cerului, să fie liberă, nu închisă într-o colivie; îndată ce un copil este neglijat, abuzat, zborul lui nu mai poate să atingă înălțimile albastre, iar speranțele, dorințele, aripile îi vor fi frânte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud

Unirea Ziarul

Publicat

în

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud Bărbatul care a organizat într-un bar din orașul Abrud activităţi de jocuri de noroc, fără a deţine licenţă sau autorizaţie, a fost obligat, definitiv, să achite suma de 800.000 de lei la bugetul de stat. Singura modificare survenită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea