Actualitate
12 ianuarie: Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița, ocrotitoarea tinerilor şi studenţilor
Sfânta Muceniţă Tatiana, ocrotitoarea tinerilor și studenților, este pomenită în calendarul creştin ortodox în fiecare an la data de 12 ianuarie.
Sfânta Muceniță Tatiana ne arată, prin puterea exemplului său, că adevărata cale spre mântuire este cea pe care a mers Dumnezeu însuşi.
Viața Sfintei Mucenițe Tatiana
S-a născut şi a trăit la Roma, tatăl Sfintei Tatiana a ocupat funcţii înalte în administraţia romană, deţinând în trei rânduri funcţia de antipat.
Era creştin şi temător de Dumnezeu, dar îşi păstra în taină credinţa, persecuţiile împotriva creştinilor fiind frecvente în imperiu.
În credinţa creştină a crescut-o cu bunăcuviinţă şi frică de Dumnezeu şi pe fiica sa, Sfânta Tatiana, care a ales să trăiască în curăţie şi în dragoste faţă de Hristos, rugându-se ziua şi noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi şi nevoiaşi. Pentru virtuţile ei a fost aleasă în slujba de diaconiţă a Bisericii din Roma.
Sfânta Tatiana a suferit chinuri şi moarte în timpul împăratului roman Alexandru Sever (223-235).
Deşi împăratul Alexandru nu era un prigonitor al creştinilor – mama sa, Iulia Mamia, fiind creştină – în timpul său au avut loc multe persecuţii anticreştine, ordonate de guvernatorii din administraţia sa.
Într-o astfel de împrejurare a fost prinsă şi Sfânta Tatiana şi, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, după care i s-a tăiat capul. Aceiaşi soartă a avut-o şi tatăl său.
Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
Capul Sfintei Muceniţe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova. Moaştele sfintei au ajuns de la Roma la Niceea şi apoi la Biserica „Sfinţii Apostoli” din Constantinopol. După căderea Constantinopolului (în 1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craioveşti au adus capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea.
După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului şi apoi la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova.
În lume, Sfânta Tatiana este ocrotitoarea tinerilor şi studenţilor, iar în Rusia, Ucraina şi Belarus sărbătoarea este cunoscută şi ca zi a studenţilor. De asemenea, Sfânta este şi protectoarea clerului, pentru că ea a slujit ca diaconiţă la Sfântul altar.
Rolul diaconiţelor în primele secole creștine
În zorii creştinismului, diaconiţele făceau parte dintr-un ordin clerical, fiind hirotonite de preot. Misiunea lor consta în acordarea ajutorului necesar preotului la administrarea Sfintelor Taine (Botezul și Mirungerea — ungerea cu Sfântul Mir a fetelor şi femeilor care se botezau), la catehizarea lor. La acea vreme, botezul se făcea la maturitate, iar fetele şi femeile care doreau să se boteze nu puteau fi atinse de un bărbat, chiar dacă acesta era preot.
Citește și: Floriile 2023. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2024, 2025
De aceea, preotul era ajutat la împlinirea ritualului de o diaconiţă. Ulterior, ungerea cu Sfântul Mir împlinită de diaconiţe s-a păstrat doar în anumite biserici creştine. În Biserica rusă şi în cea greacă, instituţia diaconiţelor există şi astăzi.
Cinstirea Sfintelor Moaște
La începutul secolului al XVI-lea (în anul 1517), Capul Sfintei a fost adus de la Constantinopol de Neagoe Basarab.
Domnitorul l-a dăruit Mănăstirii Curtea de Argeş din România, iar începând cu anul 1949, moaștele sale au fost mutate la Catedrala Sfântul Dumitru din Craiova, unde se păstrează şi astăzi.
Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani
De asemenea, mâna dreaptă a Sfintei se află în Biserica Mânăstirii Adormirea Maicii Domnului a Peşterilor din Rusia.
Părticele din moaştele Muceniţei se mai găsesc și în Biserica Sfintei Tatiana din Moscova, iar un fragment din moaştele sale află la mănăstirea Schimbarea la Faţă din Brookline, Massachusetts, SUA.
Sursa: agerpres.ro

Actualitate
FOTO, VIDEO| Trafic RESTRICȚIONAT pe valea Oltului, după apariția de fisuri în carosabil: Lucrări de stabilizare până la finalul lunii februarie
Trafic RESTRICȚIONAT pe valea Oltului, după apariția de fisuri în carosabil: Lucrări de stabilizare până la finalul lunii februarie
Pe DN 7, în zona localităţii Boiţa, judeţul Sibiu, au fost impuse restricţii de trafic, după ce au apărut fisuri ale părţii carosabile şi pe acostamentul sensului Vâlcea – Sibiu. Lucrările de stabilizare sunt programate până la finalul lunii februarie.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, tronson kilometric 246+670 metri – 246+870 metri, în zona localității Boița, județul Sibiu, se efectuează lucrări de stabilizare taluz, pe sensul de mers către Sibiu.
Circulația rutieră se desfășoară pe sensul de mers către Râmnicu Vâlcea, alternativ, prin semafoare. Se estimează finalizarea lucrărilor la sfârșitul lunii februarie 2023.
”Circulați cu viteză redusă, sporiți atenția la volan și asigurați-vă foarte bine înainte de schimbarea direcției, semnalizând din timp această intenție!” au transmis poliţiştii.
IPJ Sibiu a anunţat încă de miercuri seară că în zona Boiţa au apărut fisuri ale părţii carosabile şi pe acostamentul sensului Vâlcea – Sibiu.
În zonă au avut loc lucrări de consolidare anul trecut, din cauza unor probleme similare.
Actualitate
La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon: De ce pot deveni periculoși și ce legătură are mișcarea zilnică
La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon: De ce pot deveni periculoși și ce legătură are mișcarea zilnică
Polipii la nivelul colonului reprezintă o adevărată provocare pentru sănătatea noastră.
La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon. Sunt formațiuni nepericuloase, care trebuie însă eliminate.
Chiar dacă polipii sunt benigni, aceștia se pot transforma în cancer.
Vorbim despre cancer de colon, forma cu cea mai mare incidență în România, în emisiunea „Doctor de bine”.
În interiorul colonului găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă, mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.
Dr. Dan Andronesi, medic chirurg: „Mișcarea ne face bine, pentru că ne ajută să avem un tranzit normal, ne face ca să avem un tonus normal, consumul de lichide suficient de multe ne ajută”
Tot prevenția activă însemană fibrele din alimentație conținute d evegetale. Constipația care se prelungește are nevoie de sfat medical, eventuale sângerări trebuie investigate, și chiar dacă nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie, aceasta pentru că eventualele tumori nu dor”.
Actualitate
Profit RECORD pentru OMV Petrom, în 2022: Câte miliarde de euro a încasat și câți bani au ajuns la bugetul de stat
Profit RECORD pentru OMV Petrom, în 2022: Câte miliarde de euro a încasat și câți bani au ajuns la bugetul de stat
OMV Petrom a raportat joi un profit net de 10,3 miliarde de lei în 2022, potrivit unui comunicat al companiei.
Spre comparație, în 2021 compania raportase un profit net de 2,8 miliarde de lei, așadar e vorba de o creștere de peste trei ori a companiei controlate de compania austriacă OMV și la care statul român deține 20% din acțiuni.
OMV Petrom a raportat și plata unor contribuții-record la bugetul de stat, în valoare de aproape 20 miliarde lei, incluzând taxe, dividendele de bază și dividendele speciale. Impozitele si contribuțiile specifice sectorului au însumat peste 7 miliarde lei.
De remarcat că OMV Petrom a raportat rezerve ce cash de peste 13 miliarde de lei, cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în 2021. Nu e clar care este strategia companiei pentru această rezervă uriașă de cash.
Propunerea conducerii companii pentru dividendele de bază pentru 2022: 0,0375 lei/acțiune, în creștere cu 10% față de anul precedent; de asemenea, un dividend special este planificat a fi plătit în 2023, valoarea exactă urmând a fi anunțată la jumătatea anului 2023.
Anunțarea rezultatelor financiare ale companiei vine pe fondul tentativei guvernului de a impune o suprataxă pe veniturile excepționale ale companiilor din energie. Guvernul a adoptat această taxă de solidaritate introdusă de un regulament UE, dar OMV Petrom a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.
-
Actualitateacum 23 de ore
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Carmen de la Sălciua, poveste EMOȚIONANTĂ din Apuseni: „Stătea jos pe pământul ud cu un cățeluș lângă el! Conștiința mi-a soptit „oprește”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
VIDEO| Trafic de COȘMAR pe autostrada A1 Șebeș-Deva: Ninge puternic, iar vizibilitatea este zero. ”Nu vedem nimic, cred că suntem pe mijlocul drumului”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO VIDEO UPDATE| ACCIDENT RUTIER GRAV la Alba Iulia: O persoană ÎNCARCERATĂ, după coliziunea între o mașină și un camion
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Sărbătoare în 2 februarie: Întâmpinarea Domnului, Stretenia sau Ziua Ursului. Tradiții și superstiții
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Un nou magazin se deschide MÂINE în Alba Iulia: Cum se numește și ce produse va vinde
-
Actualitateacum 13 ore
Tradiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului: În 2 februarie, părinţii îşi ungeau copiii cu untură de urs să fie puternici şi sănătoşi
-
Ştirea Taacum 3 ore
ȘTIREA TA| A vrut să îl vadă pe Dumnezeu: Un autoturism a izbit zidul unei biserici din Alba Iulia