Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

1 Octombrie: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, sărbătoarea în care se spune că rugăciunile fac minuni. Ce trebuie să facă fetele nemăritate

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1 Octombrie: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, sărbătoarea în care se spune că rugăciunile fac minuni. Ce trebuie să facă fetele nemăritate

Prima zi a lunii octombrie este una de referinţă în Calendarul Ortodox. Biserica sărbătoreşte Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave. Este un moment în care se zice că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.

”Acoperământul Maicii Domnului” este evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica astăzi, spre a ne aminti de neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea ”Acoperământulul Maicii Domnului” mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave, denumire ce vine de la cuvântul slavon “pocrov”, ce semnifică acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă.

”Acoperământul Maicii Domnului” este sărbătoarea cu care se încheie cele două luni ale anului, august şi septembrie, în care este cinstită Maica Domnului. Anul bisericesc este diferit de anul civil, el începând la 1 septembrie şi încheindu-se la 31 august.

De aceea, sărbătorile cele mai importante ale începutului şi sfârşitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru că ea este „începutul mântuirii oamenilor”.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii „Pocroava” să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. Părul lung era un însemn al puterii şi divinitatea se îndura adesea de rugăciunile fetelor, dându-le păr frumos, ajutându-le astfel să-şi găsească ursitul mai repede.

Sărbătoarea Pocroavelor se respectă şi astăzi, în multe zone fiind şi hramul satului. Astfel că tinerele fete se împodobesc astăzi că pentru nuntă pentru a avea parte de o căsnicie lungă şi fericită şi îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte umplute cu mere sau cu dovleci.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea