1 aprilie 2025 | 88 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu „Apulum” de la Alba Iulia: De când poartă această denumire
1 aprilie 2025 | 88 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu „Apulum” de la Alba Iulia: De când poartă această denumire
Marți, 1 aprilie 2025, se împlinesc 88 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu „Apulum” de la Alba Iulia.
La 1 aprilie 1937, Batalionul 2 „Poduri Râuri” aparţinând Regimentului de Pontonieri Brăila a fost dislocat în garnizoana Alba Iulia și şi-a desfăşurat întreaga activitate ca unitate aparte, deşi în mod practic nu a încetat să facă parte din Regimentul de Pontonieri Brăila.
Începând cu 28 august 1945, Batalionului 2 „Poduri Râuri” Alba Iulia i s-a schimbat denumirea în Batalionul 2 „Pontonieri Râuri” iar la 1 iulie 1949, în baza Deciziei Marelui Stat Major nr. 46408, ca urmare a înfiinţării unei noi unităţi de pontonieri fluvii, a devenit Batalionul 3 „Pontonieri Râuri”.
Citește și: FOTO | Locotenent-colonelul Popa Adrian, șeful de stat major al Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia, exemplul liderului modest: „Încerc să le dau spațiu să greșească, dar și să învețe. Nu sunt aici să controlez, ci să sprijin”
În vara anului 1950, Batalionul 3 „Pontonieri Râuri” a fost transformat în Regimentul 3 „Pontonieri” iar acestuia, la 1 iulie 1952, i s-a atribuit denumirea de Regimentul 270 „Pontonieri” Alba-Iulia.
Începând cu 1 iunie 1953, conform Ordinului Marelui Stat Major nr. 005310, Regimentul 270 „Pontonieri” Alba-Iulia a fost trecut din subordinea Comandamentului Trupelor de Geniu în subordinea Regiunii a III-a Militară Cluj iar la 1 mai 1958 a fost desfiinţat, resursele umane şi materiale ale acestuia fiind transferate altor unităţi de geniu.
Începând cu 1 iulie 1961, s-a reînfiinţat în garnizoana Alba Iulia o unitate de pontonieri în subordinea Armatei a 3-a Cluj, sub denumirea de Batalionul 136 „Pontonieri”, cu efective şi mijloace de trecere provenite din unităţile de geniu la care acestea fuseseră transferate anterior.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la 1 decembrie 1991, Batalionului 136 „Pontonieri” i s-a atribuit denumirea onorifică de „Căpitan Anton Berindei”.
În contextul procesului de restructurare şi modernizare a Armatei, în anul 1998 Batalionul 136 „Pontonieri” a fost transformat în Centrul 136 „Instrucţie Mobilizare” (Pontonieri) în compunerea Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”.
În anul 2002, Centrul 136 „Instrucţie Mobilizare” (Pontonieri) a fost reorganizat sub denumirea de Batalionul 136 „Treceri”, în subordinea Brigăzii 4 Geniu Teritorială Deva iar începând cu 1 iunie 2007 este resubordonat Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”.
Începând cu data de 27 aprilie 2009, Batalionului 136 „Treceri” i s-a acordat denumirea onorifică „Apulum” iar din anul 2010 se află în subordinea Brigăzii 10 Geniu ”Dunărea de Jos” din Brăila.
La acest moment aniversar, Batalionul 136 Geniu ,,Apulum” se prezintă cu o bogată tradiţie şi experienţă dobândite în executarea unui spectru larg de misiuni, cu personal bine pregătit şi motivat pentru a acţiona oportun la realizarea obiectivelor viitoare.
Geniștii batalionului au datoria de a fi mereu acolo unde este nevoie de ei, dedicarea și satisfacția lucrului bine făcut reprezentând calități care îi definesc, precizează reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Excelența în economie, celebrată la Universitatea din Alba Iulia: Premii pentru elevi de clasa a XI-a
Excelența în economie, celebrată la Universitatea din Alba Iulia: Premii pentru elevi de clasa a XI-a Cei mai buni tineri economiști din județul Alba au fost premiați în cadrul fazei județene a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ajuns la cea de-a treia ediție. Competiția s-a desfășurat în 17 aprilie 2025 la Universitatea „1 Decembrie […]
FOTO | Deschidere festivă a Olimpiadei de Limba Germană Maternă, de la Sebeș: Eveniment special la Biserica Evanghelică
Deschidere festivă a Olimpiadei de Limba Germană Maternă, de la Sebeș: Eveniment special la Biserica Evanghelică Marți, 22 aprilie 2025, Biserica Evanghelică Sebeș a găzduit festivitatea de deschidere a etapei naționale a Olimpiadei de Limba și Literatura Germană Maternă. La festivitate au participat reprezentanți ai Consulatului Republicii Federale Germania din Sibiu (consulul Ursula Jahn), ai […]
10 stații de reîncărcare a mașinilor electrice în mai multe locații din Cugir și Vinerea: 2,2 milioane de lei alocați pentru furnizare, montare și punere în funcțiune
10 stații de reîncărcare a mașinilor electrice în mai multe locații din Cugir și Vinerea: 2,2 milioane de lei alocați pentru furnizare, montare și punere în funcțiune Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de furnizare, montare și punere în funcțiune a 10 stații de reâncărcare […]