Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Numărul donatorilor de sânge a crescut și la Alba Iulia. O parte au venit special pentru victimele tragediei din București

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O parte dintre persoanele care au donat sânge, luni, la Centrul de Transfuzie din Alba Iulia, au precizat că doresc ca acesta să ajungă, dacă va fi cazul, la victimele tragediei din București, potrivit dr. Elena Popescu (foto), director al centrului. 

dr. Elena Popescu04Luni, 50 de persoane au donat sânge, dintre aceștia, 11 au precizat că vor ca sângele lor să fie în ajutorul victimelor incendiului de vineri seara.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Dr. Elena Popescu a precizat că și la centrul din Alba Iulia, la fel ca și la majoritatea centrelor din țară, s-a simțit o mobilizare exemplară, gestul cetățenilor fiind de apreciat, iar numărul donatorilor mai mare decât de obicei.

”În continuare așteptăm Jandarmeria, Poliția și celelalte instituții care își vor mobiliza angajații. Am o mare rugăminte, pentru a evita aglomerația și pentru ca valabilitatea sângelui să poată să fie pentru o perioadă mult mai mare de timp, mai mult de 20-30 de persoane pe zi să nu se prezinte deoarece nu avem spațiu de depozitare”, a spus dr.  Popescu.

Astfel, ar fi indicat ca cetățenii care doresc să doneze să contacteze, înainte cu 24 de ore, angajații centrului, pentru a fi programați.

Dr. Popescu a precizat că au venit să doneze atât tineri, cât și vârstnici, iar duminică și sâmbătă, ca urmare a tragediei, la centru au sunat foarte multe persoane pentru a se interesa cum pot fi de ajutor.

Sângele donat va fi trimis la București imediat după ce se vor face solicitări.

Numărul persoanelor care au pierit în iadul colectiv declanșat vineri seara în clubul din București a ajuns la 30, iar cel al răniților la 137.

Citește și Lumânări și la Alba Iulia, în fața Catedralei Reîntregirii Neamului, în memoria victimelor de la Club Colectiv din Capitală

Dr. Elena Popescu ne-a înștiințat că fiecare donator este recompensat cu o zi liberă de la serviciu, cu o reducere de 50 la sută la abonamentul pe transportul local și cu 7 bonuri valorice de masă.

Donarea de sânge, pe lângă faptul că salvează o viață, are multiple avantaje: donatorul are ocazia să-și verifice starea de sănătate deoarece înainte se fac o serie de analize și consultații, este benefică deoarece toate seriile sanguine se vor regenera – în termen laic – se întinerește sângele, iar donatorul va resimți o stare de bine, potrivit dr. Popescu.

O persoană poate dona o dată la 60 de zile.

Pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină sunt prezentate condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a dona. Astfel, se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsa între 18 şi 60 ani, care au peste 50 de kilograme, puls regulat – 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, care să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală sau pesoanele care sunt sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, se recomandă posibililor donatori să aibă un act de identitate în original la ei, să fie odihniţi şi bine hidrataţi, să nu fumeze o oră şi să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate sau medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) şi să aibă o stare de igienă personală corespunzătoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Bogdan Ilea

Publicat

în

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit Grădinăritul este mai mult decât un hobby pentru mulți. Este o pasiune care le permite să se conecteze cu natura și să creeze spații pline de viață și frumusețe. Această activitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea