Ziarul Unirea

Zona pietonală a Cetății Alba Carolina din fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia ar putea fi redeschisă până la Paști

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Latura de vest a Cetății Alba Carolina este tot mai aproape de forma originală pe care aceasta a avut-o până în anul 1921, când în timpul construcţiei Catedralei Reîntregirii, zidurile au fost dinamitate iar şanţurile din faţa catedralei acoperite cu pământ pentru a forma un platou.

Astfel, potrivit specialiștilor care lucrează de zor la refacerea laturii de vest a cetăţii de tip Vauban, zona pietonală din fața Catedralei Ortodoxe ar putea fi redată circulației până la sărbătorile de Paște, respectiv la începutul lunii mai. Momentul va fi unul istoric, întrucât, iată că după 92 de ani, în urma unei idei a administrației locale și a milioanelor de euro investite din bani europeni, cetatea își recapătă statura monumentală și demnitatea. Puțini mai sunt cei care înainte de 1921 au avut șansa să vadă cum arăta cetatea în integralitatea ei. Acum, fortificația construită de Imperiul Austro-Ungar între 1715-1738, găzduiește cu mândrie cele două Catedrale, cea Catolică și cea Ortodoxă, monumente-simbol care se pun în valoare unul pe celalalt. Cetatea în formă de stea, știrbită în urmă cu 92 de ani și-a recăpătat și cel de-al șaptelea bastion.

ELIT

Proiectul european în valoare de circa 16 milioane de euro, derulat de Primăria Alba Iulia, a presupus și presupune în continuare lucrări ample, atât pentru refacerea zidurilor fortificaţiei, cât şi pentru excavarea porţiunii parcului din faţa Catedralei, pentru recrearea şanţurilor existente iniţial.

Se lucrează încă la excavarea pământului rămas între zidurile scoase la lumină din pământ după apropae 100 de ani, se construiesc poduri de lemn pe santurile de contragardă. Acestea asigură, de exemplu trecerea de pe contragardă pe ravelinul Sf. Mihail peste care se suprapunea o parte din Parcul Unirii.

Lucrările de refacere a laturii de vest vor fi complet finalizate până la sfârșitul anului viitor, dacă primăria va face rost de banii necesari la timp. În acest sens administrația locală intenționează să angajeze împrumuturi, întrucât orice amânare a lucrărilor ar presupune costuri suplimentare celor deja stabiite.

Printr-un alt proiect finanțat din bani europeni urmează ca interiorul și latura de vest a cetății să fie dotate cu mobilier urban.

Cetatea din Alba Iulia este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completat apoi de generalul Weiss. Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului şi situat pe latura de nord a cetăţii. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a zeci de mii de iobagi români.

foto Arhivele Naționale filiala Alba

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Senatorul PSD Călin Matieș: „Doliu național: a trecut în Senat legea vânzării ultimelor bucăți de România !”

Când o țară a trecut deja la vânzarea pământurilor arabile, ce mai trebuie să facem ca să trezim conștiința adormită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

12 Comentarii

Vauban 14 martie 2013 at 15:49

sa fim seriosi. Ceea ce s-a facut in fata catedralei este o blasfemie si nu o restaurare.

Podurile nu existau..ele sint niste adaugiri ale secolui 21. Zidul cetatii era mult mai inalt, dar s-a facut…mic pentru ca sa se vada catedrala ortodoxa. Constructia parazitara de linga podul de beton nu exista nici ea…a fost adaugata acum in locul intrarii in vechiul club de fite. Cam multe adaugiri.

Latura de vest nu seamana deloc cu ce a fost initial cetatea. Bani aruncati pe o restaurare care nu restaureaza ci inoveaza. Si banii europeni nu sunt doar europeni. 40% sint platiti de primarie si de ministerul dezvoltarii plus 24% TVA platit de prmarie….Doar 60% sunt teoretic bani europeni dar si din aia s-a scazut dramatic din cauza neregularitatilor si prin corectie plateste…tot primaria……..

Ne-a costat cam mult o restaurare care nu a restaurat nimic decat santul din fata catedralei….

dolfi 14 martie 2013 at 16:08

nu uita de calitatea indoielnica a materialelor, cum ar fi caramida folosita la restaurare si care nu rezista mai mult de doua ierni, asta in timp ce caramizile originale au aproape 300 de ani

Vauban 14 martie 2013 at 17:35

si pavelele artificiale turcesti facute din nisip coagulat si presat….granitul artificial din china..etc…care, evident, nu au fost folosite de catre austrieci la constructie

observator 14 martie 2013 at 16:45

in 1921 dinamitam cetatea, pentru a distruge istoria, acum o restauram (cu catedrala ortodoxa care nu exista in interioriul ei)…tipic romanesc de a crea povesti nemuritoare in continuare, adica kitsch, care nu se prea leaga cu istoria…………de aceea suntem acolo unde suntem….

mda 15 martie 2013 at 10:19

sa distrugem catedrala atunci, penrtu ca aerul istoriei sa multumeasca pe toata lumea. interesant mod de a te arata nemultumit de o lucrare atat de mare. nu stiu cat este rautate sau cat de proaste sunt materialele cu care se lucreaza sau de ce se fac atatea poduri, in principal ma intereseaza sa puna in valoare o constructie care era intr-o stare deplorabila si unde poate si voi puteti sa va plimbai copii intr-un mod decent.

Manitu 15 martie 2013 at 10:25

Deocamdata, cel mai mult se plimba cainii prin santurile Cetatii …

matahala 15 martie 2013 at 14:38

mda nu pricepe nimic….el zice ca era o constructie intr-o stare deplorabila”…

Pai constructia, stimabile, a ramas in aceeasi stare, nu s-a facut nimic in plus (cu exceptia falsului de la zidurile de la latura din vest)

Ce s-a facut a fost pavarea cu piatra turceasca si placi chinezesti a centrului si santurilor cetatii….Nici una dintre aceste lucrari (pavarea centrului si pavarea santurilor) nu a fost facuta de austrieci sau de altcineva pana acum. Este inventia primarului de acum…..

Dar pedelacheii ( mda este unul dintre ei) au gusturi jalnice, cultura indoielnica, si tupeu maxi…Pentru ei nu conteaza realitatea…conteaza ce zic sefii

Manitu 14 martie 2013 at 22:27

Spre „bucuria” autorului sunt necesare a fi facute urmatoarele corectii:

1. Constructia cetatii NU s-a realizat pe timpul Imperiului Austro-Ungar, cum scrie autorul.
Principatul Transilvania, incepand cu anul 1699, a fost sub autoritatea Imperiului Austriac, unde a ramas pana in anul 1867, cand acesta adevenit Imperiul Austro-Ungar, care, la randu-i, a detinut Transilvania pana in anul 1918.

2. Investirea de construire a cetatii, realizarea in teren a proiectului cetatii, i-a fost data generalului austriac Eugeniu de Savoia (1663-1736)… (ar mai fi si altele de mentionat)

P.S. Sunt curios dupa cat timp de la aparitie va fi sters acest comentariu, asa cum mi se intampla cand imi permit sa fac acestui autor (si nu numai) anumite „observatii”!!!

HH 15 martie 2013 at 10:26

NUMAI ACEST BAIAT B. PRESECAN POATE SA CREADA CA PRIN ASTFEL DE LUCRARI CRETINE „cetatea își recapătă statura monumentală și demnitatea”!
TU B. PRESECAN AI INTELES RATIUNEA PENTRU CARE OAMENI MULT MAI INTELIGENTI DECAT hAVA SI SABAU AU LUAT HOTARAREA LA VREMEA RESPECTIVA SA CREEZE UN PLATOU IN FATA SINGURULUI MONUMENT REPREZENTATIV PENTRU ROMANI DIN ACEASTA CETATE, CARE IN 1922 A DEVENIT SI CATEDRALA A INCORONARII PRIMULUI SUVERAN A ROMANIEI INTREGITE ?!
TU NU INTELEGI DECAT „TURISM”, PODULETE, BANI MULTI, LIMBI….

ank 15 martie 2013 at 11:01

Cat de trista e zona!!! Si zidurile plang dupa umbra si verdeata. E mai rau ca-n desert!

make love not war 15 martie 2013 at 14:09

Dragi comentatori! Cetatea din Alba Iulia s-a transformat sub ochii noștri în bine. Faceti un exercitiu de imaginatie si inchipuiti-va, daca va ajuta memoria, cum ar fi fost ca toate lucrarile la Cetate sa nu se fi facut deloc.
Sunt destule lucruri care merita si trebuie criticate. cU SIGURANTA ERA LOC DE MAI BINE.Dar sa ne bucuram totusi cand e de bine! Imi pareti prea negativisti, prea hotarati sa demontati, sa desfiintati! Hai sa punem umarul, cu o vorba buna macar!

matahala 15 martie 2013 at 14:33

daca lucrarea este o prostie si o cheltuiala inutila….de ce sa ne bucuram?

Nu mai vorbi prostii… cetatea putea fi infrumusetata cu 10% din sumele cheltuite aiurea dar s-a vrut sa se mulga banii europeni…si s-a reusit in mare parte.

De dragul tau nu pot sa pun o vorba buna pentru o escrocherie, un furt si o pocire a cetatii. Sorry ! Du-te si plimba-ti gusturile proaste in alta parte

Comentariile sunt oprite